Povratak u HNL

Schildenfeld: “Ne želim da me štede, igrat ću dokle god budem od pomoći”

23.01.2021.

Schildenfeld: “Ne želim da me štede, igrat ću dokle god budem od pomoći”
Foto: Milan Balaban / HNK Šibenik

U ovom slučaju nije “Vratija se Šime”, nego “Vratija se Schifo”. Gordon Schildenfeld odigrao je u susretu 17. kola HT Prve lige protiv Hajduka prvu utakmicu po povratku u Šibenik i nagovijestio da je momčad sa Šubićevca, unatoč tijesnom porazu (0:1), dobila istinsko pojačanje u nekadašnjem braniču Vatrenih iza kojega je bogata internacionalna karijera.

 

“Ja sam prvi koji se vratio u HNL, a da nije na štakama, je l' tako, ha, ha, ha…”, šali se Gordon Schildenfeld, koji se vratio u Šibenik poslije nešto više od petnaest godina, tijekom kojih je izgradio respektabilnu karijeru igrajući za zagrebački Dinamo, Bešiktaš, Duisburg, Sturm, Eintracht, moskovski Dinamo, PAOK, Panathinaikos i Anorthosis.

“Kako je opet u HNL-u? Dobro, zadovoljan sam, nedostaje mi malo ritam utakmica, jer je od mog posljednjeg nastupa za Anorthosis prošlo skoro dvadeset dana. Na žalost, utakmica s Hajdukom nije rezultatski dobro prošla, ali, eto, što je, tu je, nemamo vremena za plakanje. Vjerojatno nismo zaslužili izgubiti, ali nogomet je takav, trebamo gledati unaprijed, jer je pred nama težak raspored utakmica.”.

Schildenfeld je posljednju utakmicu za Šibenik prije skorašnjeg povratka odigrao 2. prosinca 2006. godine, a od igrača s kojima je tada igrao u momčadi protiv Kamen Ingrada u okviru 18. prvenstvenog kola aktivno igra još jedino Igor Čagalj i to u trećeligašu Vinogradaru.

“Da, da, ispada da sam posljednji Mohikanac, ha, ha, ha… Za jednog tridesetpetogodišnjaka fizički se osjećam odlično, malo sam osjećao umor u nogama, jer nisam igrao dvadeset dana, ali kada zaredaju utakmice sve će to doći na svoje. I vjerujem da će nas rezultat popratiti, jer… Volio bih da igramo katastrofalno, ali da pobjeđujemo. Bilo je utakmica na kojima moje momčadi nisu prošle centar dvaput, a pobijedili bismo 2:0. Čeka nas velika borba, samo da što bezbolnije okončamo ovaj težak raspored što je pred nama pa će poslije, valjda, biti lakše.”.

Gordon je ostao ugodno iznenađen stanjem koje je zatekao u klubu, a još uvijek slaže dojmove na početku nove HNL avanture.

“Iskreno, nisam očekivao takvo stanje u klubu. Šibenik kakav sam ostavio i kakav sam sad zatekao uvelike se razlikuju. Neke nijanse nedostaju, ima stvari koje bi mogle biti bolje, ali klub je na sasvim pristojnoj razini. Kvaliteta HNL-a u usporedbi s ciparskim prvenstvom? Stekao sam dojam da je nogomet na Cipru puno brži i suci puštaju malo agresivniju igru. Evo, dat ću vam primjer, jednom su nam prilikom na Cipru prvenstvenu utakmicu sudili hrvatski suci i odmah se vidjelo da ne sude u duhu ciparskog prvoligaškog nogometa. Sve su svirali, svaki duel, kontakt… Da me se krivo ne shvati, ne kažem da hrvatski suci nemaju kvalitetu, ali njihovi ciparski kolege puštaju malo žešće duele. To i jest osnovna razlika između HNL-a i ciparske lige, ne prekidaju se akcije i stigne se razviti dobar ritam igre.”.

Schildenfeld je tijekom četverogodišnjeg boravka na Cipru stekao ugled u Anorthosisu u kojem je na kraju postao kapetan i igrač koji je ostavio dubok trag.

“Proveo sam u Anorthosisu četiri fantastične godine, privatno i profesionalno, uz Cipar me vežu samo lijepe uspomene. U klubu su me izuzetno cijenili, stalno smo se borili za naslov prvaka. Na žalost, nismo uspjeli, ali od sveg srca želim Anorthosisu da osvoji naslov prvaka, jer klub to apsolutno zaslužuje. Kako je opet kod kuće? Malo čudno, moram priznati. Prilagođavamo se, najprije na temperaturu, neke su stvari u gradu ostale iste, iako moram priznati da sam malo izašao iz “đira”. Uostalom, promijenio sam način razmišljanja i življenja. Dobro je, obitelj je sretna i zadovoljna.”.

Nekadašnji branič Vatrenih donio je potrebno iskustvo mladoj šibenskoj momčadi kojoj je primarni cilj sačuvati prvoligaški status.

“Momčad je mlada, ali ima kvalitetu. Iskustvo je u nogometu skupo i dobro se plaća, ali imamo nekoliko stvarno vrlo kvalitetnih igrača. Dobro se radi, pazi se na sve detalje, nadam se da će nas i rezultati popratiti.”.

Schifo je ostao u kontaktu s bivšim reprezentativnim suigračima, ponajviše s donedavnim suigračem u Anorthosisu, Danijelom Pranjićem, koji je u drugoj ciparskoj ligi počeo graditi trenersku karijeru iako se još nije odrekao aktivnog igranja.

“Pranja je u poluvodama, igrač je i trener Omonije Psevde, više igrač nego trener. Kaže mi: “Mogu sve, samo ne sebe zamijeniti”, ha, ha, ha… Uglavnom dobro mu je, u manjem klubu skuplja početno iskustvo, pojačao se sa šestoricom hrvatskih igrača i postiže jako dobre rezultate. Njegov je klub prošle sezone bio posljednjeplasirani, a sad je četvrti. Ciparska druga liga nije kao naša, recimo da je na razini naših trećih liga, ali dobro će mu doći to iskustvo.”.

Gordon još ne razmišlja krenuti Pranjićevim stopama…

“Rekao sam sebi samome da ću igrati dokle god smatram da pomažem i da sam na razini koja mene zadovoljava, da ne budem onaj koji se skriva i preživljava da bi igrao nogomet. Nisam takav tip, igrat ću dokle god me bude služilo tijelo i dok budem mogao trčati i pomagati momčadi.”.

Trener Šibenika, Krunoslav Rendulić, trebao bi imati razumijevanja za Schildenfeldove godine s obzirom na to da je i sam igrao do četrdesete.

“Da, da, ha, ha, ha… Ne volim da me se štedi, u četiri godine na Cipru propustio sam samo tri utakmice i samo šest ili sedam propuštenih treninga. Volim trenirati koliko se god od mene traži, volim biti ozbiljan i zato neka me trener slobodno stisne i vikne ako treba.”, zaključio je Gordon.

Foto: Milan Balaban / HNK Šibenik

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri