Edukacija za nogometne liječnike

HNS-ov godišnji Medicinski simpozij prvi put održan putem interneta

30.01.2021.

HNS-ov godišnji Medicinski simpozij prvi put održan putem interneta
Foto: Arhiva HNS

Hrvatski nogometni savez i Zdravstvena komisija HNS-a već dugi niz godina održavaju Medicinski simpozij za nogometne liječnike, a ovogodišnje izdanje je zbog trenutačne pandemije održano putem videokonferencijskog programa.

Medicinski simpozij održan je 29. i 30. siječnja, a u njemu je sudjelovalo 47 liječnika iz stožera hrvatskih reprezentacija te klubova HT Prve lige, 2. HNL, 1. HMNL i 1. HNLŽ. Sadržaj tečaja slijedio je smjernice Uefinog programa FDEP (Football Doctor Education Programme), a prisutni predavači govorili su o brojnim temama s područja sportske medicine, uključujući prevenciju ozljeda, rehabilitaciju, medicinske preglede prije natjecanja i promjene kluba, minimalne medicinske uvjete, prehranu, sportsku psihologiju, praćenje umora i oporavka, korištenje dodataka prehrani te suzbijanje korištenja nedozvoljenih supstanci (anti-doping).

Foto: Arhiva HNS

"Medicinski simpozij samo je jedna od brojnih edukacijskih aktivnosti za nogometne liječnike koje učestalo provodi Zdravstvena komisija HNS-a. Izrazito sam ponosan što smo tradiciju godišnjeg simpozija nastavili i u trenutačnim uvjetima te što smo klupskim liječnicima te liječnicima hrvatskih reprezentacija uspješno prenijeli najnovija znanja s područja sportske medicine, ali i sa srodnih područja - naime, ovogodišnji simpozij bio je izrazito interdisciplinaran te smo među predavačima imali i stručnjake kineziologije, psihologije i nutricionizma. Važan dio ovogodišnjeg izdanja Medicinskog simpozija bile su i znanstvene spoznaje o SARS-CoV-2, na kojima su bazirane preporuke za pravovremenu dijagnozu i uspješno liječenje novog koronavirusa među sportašima. Zahvaljujem Izvršnom odboru HNS-a, djelatnicima Saveza te posebno predsjedniku Davoru Šukeru na podršci koju nam pružaju u organizaciji ovakvih događaja te u ostalom radu Zdravstvene komisije", poručio je predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragan Primorac, koji je otvorio prvi dan simpozija.

"Kao član Uefine Zdravstvene komisije i Zdravstvene komisije HNS-a, ponosan sam što svake godine imam priliku vidjeti i čuti kako Hrvatska prednjači među europskim zemljama po broju održanih Uefinih tečajeva za nogometne liječnike. Trenutačno smo i jedina zemlja koja je za vrijeme pandemije uspjela održati izdanje tečaja FDEP putem interneta, a mislim kako obje ove činjenice puno govore o važnosti koju Hrvatski nogometni savez i Zdravstvena komisija pridaju edukaciji nogometnih liječnika", rekao je liječnik A reprezentacije, dopredsjednik Uefine Zdravstvene komisije i član Zdravstvene komisije HNS-a dr. Zoran Bahtijarević.

"Iako već godinama organiziramo Medicinski simpozij, ovogodišnje izdanje prvo je koje smo održali putem interneta. Bez obzira na promjenu u obliku simpozija, uspješno smo održali visoki standard sadržaja te smo hrvatskim sportskim liječnicima ponovo omogućili sudjelovanje u Uefinim edukacijama. Uefin tečaj FDEP izvorno je razvijen kao radionica koju licencirani instruktori održavaju uživo, no ove godine tečaj smo uspješno prilagodili novom formatu. Posebno mi je drago što smo od polaznika online seminara dobili odlične komentare na ovogodišnje pomalo drugačije izdanje tečaja. Zahvaljujem svim sudionicima na njihovom vremenu i pažnji, kao i svim suradnicima iz HNS-a te posebno voditeljici međunarodnog odjela i licenciranja Ivančici Sudac na više od desetljeća podrške u održavanju brojnih izdanja tečaja FDEP", izjavio je tajnik Komisije dr. Tomislav Vlahović, koji je i ove godine predvodio organizaciju Medicinskog simpozija.

Predsjednik Zdravstvene komisije prof. dr. Dragan Primorac prisutnim liječnicima održao je predavanje na temu SARS-CoV-2 te utjecaja genetskih istraživanja na suzbijanje pandemije, a liječnik GNK Dinamo dr. Ivica Smodek podijelio je svoja osobna iskustva u borbom protiv koronavirusa unutar Dinamove momčadi.

Među predavačima na ovogodišnjem simpoziju našli su se i liječnici hrvatskih reprezentacija - kao jedan od autora Uefinog Protokola za povratak igri, dr. Zoran Bahtijarević govorio je o suzbijanju zaraze novim koronavirusom u nogometu te je održao predavanje o anti-dopingu i testiranju na nedozvoljene supstance, dok je liječnik mlade reprezentacije dr. Mislav Rakić govorio o prednatjecateljskim pregledima igrača te pravilima i propisima na području anti-dopinga. 

Stručnjak Risto Čebedžija govorio je o prehrani u nogometu, a dr. Bartol Petković bio je zadužen za predavanje o rehabilitaciji igrača. Kao licencirani instruktor za Uefin program FDEP, dr. Tomislav Vlahović govorio je o temeljnim temama tečaja FDEP, poput prevencije ozljeda, pripreme za turnire i utakmice, Uefinih minimalnih medicinskih uvjeta te dodataka prehrani.

Prof. Amir Zulić govorio je o psihologiji sporta, a kondicijski trener hrvatske A reprezentacije prof. Luka Milanović održao je predavanje na temu umora i oporavka u nogometu.

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri