Dobar početak

Marinović: “Ove pobjede su nas vratile u život”

31.01.2021.

Marinović: “Ove pobjede su nas vratile u život”
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska futsalska reprezentacija ostvarila je dvije pobjede na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo 2022. godine, identični trijumfi (4:1) nad Albanijom i Danskom ukazuju da se Hrvatska oporavila od nesretnog poraza od Češke u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“Bilo je najbitnije kvalifikacije otvoriti dvjema pobjedama, jer smo kvalitetom iznad oba protivnika. Uz to, sve ukazuje da ćemo se Ukrajinci i mi boriti za prvo i drugo mjesto, ali trebalo je to dokazati na terenu protiv nominalno lošijih momčadi. U tome smo uspjeli, iako mislim da je protiv Albanije to izgledalo bolje. Eh sad, je li to bilo zato što su Danci bolji od Albanaca ili smo mi igrali bolje, to je za neke dublje analize koje će stručni stožer sigurno odraditi. Iako… U drugom poluvremenu protiv Danske smo bili dosta dobri, ali prvo poluvrijeme nije nešto čemu težimo. Danci su nas napadali vrlo visoko i stvorili nam puno problema, možda je to bilo i zato što o njima nismo puno znali.“, kaže Dario Marinović, koji je opet bio na visini zadatka. Stožerni reprezentativac je u dvobojima s Albancima i Dancima postigao tri pogotka.

“Uvijek je lijepo zabijati golove za reprezentaciju, biti u ključnoj ulozi, odlučivati utakmice, zabijati važne golove i asistirati. U reprezentaciji sam već trinaest godina, jedan sam od nositelja igre, jedan od onih koji moraju potegnuti. Ovaj put sam to bio ja, nadam se da će drugi put to biti netko drugi. Vjerujem da će igrači koji su počeli dobivati veću minutažu uz nas stasati i da će s vremenom doći red i na njih, ali najbitniji su igra i pobjeda kolektiva.”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Početak novog kvalifikacijskog ciklusa s novim izbornikom, Marinkom Mavrovićem, i njegovim pomoćnikom, Dujom Maretićem, donio je veću minutažu nekim igračima, u igri reprezentacije je puno više rotacija.

“Izbornik i njegov pomoćnik su nam i predočili da će to tako biti, da ćemo u svakoj utakmici igrati s više igrača, smatrajući da imamo širinu. Eto, ne sjećam se kad se dogodilo da jednu natjecateljsku utakmicu nismo počeli Novak, Jelovčić i ja, bez obzira tko bi bio četvrti igrač. Sada je to promijenjeno i osobno nemam ništa protiv toga, ti dečki koji sada više igraju sigurno imaju kvalitetu. Na kraju krajeva, treba im dati šansu, ova skupina je idealna da skupljaju minutažu i imaju bitnu ulogu, a ne mrvice. A ako se pokaže da to ne donosi rezultat i da nisu pravi, ne vjerujem da će izbornik to slijepo gurati. U svakom slučaju, respektiram nove ideje Marinka Mavrovića i vjerujem da ćemo na tim temeljima napasti prvo mjesto i na kraju ostvariti cilj plasmanom na Europsko prvenstvo.”.

Marinović pritom svjesno pred Hrvatsku stavlja ulogu favorita skupine.

“Ne trebamo se lagati, uostalom, ja uvijek volim biti izravan. Ja sam, za razliku od bivšeg izbornika, i uoči utakmica protiv Češke govorio da moramo proći i kad u tome nismo uspjeli jasno i glasno sam rekao da je to neuspjeh. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, moje je takvo i ja od njega ne bježim, što ne znači da sam u pravu. Mi smo stvarno bili uvjereni u uspjeh protiv Čeha i onda nas je taj poraz još više pogodio. Tim više što su Česi bili u problemima, zbog korone nisu bili u najjačem sastavu, liga je bila prekinuta, nisu trenirali… I svejedno su nas pobijedili. Mnogim igračima je to Svjetsko prvenstvo bio san, a i bili smo prilično sigurni da prolazimo. Zato taj neuspjeh dodatno boli. Zbog svega toga je bitno da smo novi kvalifikacijski ciklus otvorili pobjedama koje su nas vratile u život. Što se nastavka kvalifikacija tiče, jasno je kao dan da ćemo se Ukrajinci i mi boriti za prvo mjesto, pritom ih se ne bojimo, imamo svoju priliku. Ukrajinci su, možda, blagi favoriti, ali uvjeren sam da Hrvatska ima kvalitetu biti uspješnija i osvojiti prvo mjesto.”, optimističan je Marinović.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri