Postupak licenciranja klubova

42 kluba podnijela molbe za licence

10.02.2021.

42 kluba podnijela molbe za licence
Foto: Drago Sopta/HNS

Posljednjeg dana 2020. godine započeo je 18. Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku  godinu 2021./22., a ukupno 42 kluba podnijela su molbe za licence.

Središnji postupak licenciranja klubova provodit će se u skladu s Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a - izdanje 2019., te izmjenama i dopunama ovog Pravilnika od 17.12.2020. i Uefinim Standardom o licenciranju klubova. Sustav licenciranja klubova u HNS-u temelji se na Uefinom Pravilniku o licenciranju klubova i financijskom fair play-u (izdanje 2018.). Ciljevi, pravna osnova, povijesni pregled kao i osnovne značajke licenciranja klubova u HNS-u detaljno su opisane u Uvodu i ciljevima sustava licenciranja klubova 2021/22. 

Do 31. siječnja 2020. svi zainteresirani klubovi trebali su HNS-u, odnosno Odjelu za licenciranje klubova dostaviti Molbu za licencu za natjecateljsku 2021./22. godinu, zajedno s propisanom dokumentacijom. Hrvatski nogometni savez, putem svojih Tijela za licenciranje i temeljem Pravilnika o licenciranju klubova izdaje sljedeće licence:

- UEFA Licenca
- Licenca za I. HNL
- Licenca za II. HNL
- Licenca za UEFA Ligu prvakinja

Po drugi puta, provodit će se postupak licenciranja ženskih nogometnih klubova radi dobivanja Licence za UEFA Ligu prvakinja. Naime, od natjecateljske godine 2020./21. niti jedan klub bez odgovarajuće licence ne može sudjelovati u UEFA Ligi prvakinja.

Ukupno 42 kluba podnijela su molbu za licence te se nastavku daje pregled klubova koji su podnijeli molbe za jednu ili više prije spomenutih licenci:

Foto: Arhiva HNS

Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2021./22. je u tijeku. Klubovi su dostavili i dostavljaju isključivo elektroničkim putem opsežnu dokumentaciju iz pet skupina kriterija, stručnjaci Odjela za licenciranje HNS-a (po svakoj skupini kriterija) ocjenjuju ispunjenje kriterija te će sukladno propisanoj proceduri savjetovati tražitelje licence kako ispuniti pojedine kriterije, ako im to nije uspjelo „od prve“.

U skladu s člankom 16 Pravilnika, licence se izdaju za svako natjecanje za koje je tražitelj licence podnio molbu. Ako je tražitelju licence izdana licenca za natjecanje HNS-a za koje je podnio molbu, a on naknadno ne ostvari potreban sportski rezultat, licenca mu vrijedi za niži stupanj natjecanja u kojem će se natjecati osnovom ostvarenog sportskog rezultata.

Ako tražitelju odbiju izdati licencu za natjecanje za koje je podnio molbu, Tijela će u istom postupku odlučiti izdaje li mu se licenca za natjecanje nižeg stupnja, ili mu se odbija izdavanje licence za sva natjecanja u kojima se provodi postupak licenciranja klubova.

Komisija za licenciranje HNS-a će najkasnije do 20. travnja 2021. donijeti odluke o molbama za licence u prvom stupnju, koje će biti objavljene do 23. travnja 2021. Klubovi koji neće uspjeti dobiti traženu licencu u prvom stupnju, u roku od osam dana od primitka prvostupanjske odluke moći će podnijeti žalbu. Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a će do 27. svibnja 2021. donijeti konačne odluke, koje će biti objavljene najkasnije do 29. svibnja 2021.

Zbog epidemiološke situacije te važećih epidemioloških mjera i preporuka, ove godine neće biti održane uobičajene radionice za klubove – tražitelje licenci, već će u narednom razdoblju biti organizirani izravni virtualni sastanci klubova – tražitelja licence i Odjela za licenciranje. To će biti prigoda za izravnu komunikaciju s klubovima, razgovor o njihovim gorućim problemima, savjetovanje i izravnu pomoć s ciljem uspješnog ispunjenja svih propisanih kriterija.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri