Nogomet karijere u Stuttgartu

Sosa: “Godi interes Bayerna, to mi je dodatna motivacija”

21.02.2021.

Sosa: “Godi interes Bayerna, to mi je dodatna motivacija”
Foto: Drago Sopta/HNS

Borna Sosa drži se dobrih navika. Lijevi branič bundesligaša Stuttgarta i mlade hrvatske U-21 reprezentacije bio je asistent za svoju momčad treću utakmicu za redom, upisavši ukupno petu asistenciju u šest posljednjih nastupa.

 

Borna je na gostovanju protiv Kölna u 49. minuti sjajnim centaršutom pronašao Sašu Kalajdžića, koji je glavom postigao pobjedonosni pogodak za Stuttgart. Tjedan dana prije protiv Herthe (1:1) isti scenarij, sjajan Sosin centaršut i Kalajdžićev trzaj glavom. I opet gol. Prije toga, u 19. kolu protiv Mainza (2:0), nakon što je Borna jedno kolo pauzirao, opet isto. Sosina ljevica i kalajdžićeva glava. "Deja vu" iz kola u kolo…

“Tako nekako, ha, ha, ha… Čovjek ima dva metra, kako ću mu drugačije centrirati nego na glavu, ha, ha, ha… Odlično se razumijemo, a naša suradnja u posljednje vrijeme rezultira pogocima i dobrim rezultatima Stuttgarta. Nadam se da ćemo nastaviti tako i u nastavku sezone.”, kaže Borna Sosa koji igra najbolji nogomet u karijeri, o čemu svjedoče egzaktni statistički podaci pedantnih njemačkih analitičara. Dakle, Sosa dijeli jedanaesto mjesto u Bundesligi po broju asistencija (6), ali i vrlo visoko četvrto mjesto po broju centaršuteva iz igre (74). U tom segmentu uspješniji su jedino Filip Kostić (Eintracht, 108), Angelino (RB Leipzig, 76) i Christian Günter (Freiburg, 76). Borna je i među pedeset najbržih bundesligaških igrača (46. mjesto) s najvišom izmjerenom brzinom od 34,26 km/h.

“Ove sezone sve se odlično poklopilo, konačno sam dobio priliku igrati u kontinuitetu i to se osjeti na mojim igrama. U početku nije bilo tako, igrao sam malo, bio na klupi, događale su mi se i neke ozljede. Uglavnom, nisam imao kontinuitet igara, ali ove sezone sve se odvijalo kako treba u moju korist. Osjećam se odlično, momčad igra dobro, konačno je sve na svom mjestu.”.

Naravno da Sosine odlične igre u Stuttgartu nisu mogle proći nezapaženo, interes za mladog hrvatskog reprezentativca iskazao je najveći njemački klub Bayern. Kako se nositi s tim “teretom”?

“To već neko vrijeme nije tajna, uostalom to je bila tema u svim njemačkim medijima. Lijepo je kad se jedan tako veliki klub interesira za tebe, teško je biti ravnodušan po tom pitanju, ali preda mnom je još velik dio sezone koji moram odraditi u Stuttgartu i potpuno sam posvećen tome. Međutim, naravno da godi interes Bayerna, ali to će mi biti još veća motivacija u daljnjem radu.”.

Ostvare li mu se snovi pa uskoro zaigra za Bayern, Borna će konačno moći odahnuti s obzirom na pitanje o igraču kojega je bilo najteže čuvati na bundesligaškim travnjacima.

“Uf, najteže mi je bilo protiv Douglasa Coste, ušao je protiv nas zadnjih dvadeset minuta i napravio dar-mar. Nevjerojatno je brz, nemoguće ga je čuvati u situacijama “jedan na jedan”, ako ga ne dupliraš, pobjeći će svaki put. Međutim, ima u Bundesligi jako puno kvalitetnih igrača s kojima se susrećem na terenu iz kola u kolo, Sane, Coman, Sancho… Sve su to izvanserijski krilni napadači.”.

Bundesliga je, općenito gledajući, iz sezone u sezonu sve zanimljivija. Do te mjere da ni Bayern više ne može baš u svakoj utakmici unaprijed računati na bodove.

“Osobno smatram da je Bundesliga, poslije Premierlige, druga najjača liga na svijetu. Svaka se utakmica igra na visokoj razini i u snažnom intenzitetu i kao takva je fizički vrlo zahtjevna, moraš biti zaista maksimalno tjelesno pripremljen da bi se izdržao taj ritam. A činjenica je da je liga ove sezone vrlo izjednačena, ima utakmica u kojima se do zadnjih trenutaka ne zna tko će pobijediti.”.

Šteta što sjajna Bornina forma neće doći do izražaja na predstojećem, prvom dijelu Europskog prvenstva U-21 reprezentacija, s obzirom na to da je u pretposljednjem susretu kvalifikacijskog ciklusa protiv Škotske zaradio isključenje i zbog toga bio kažnjen od Uefe trima utakmicama neigranja. Jednu je odradio protiv Litve, ostale su još dvije, a Hrvatska u prvoj fazi Eura igra tri utakmice…

“Žao mi je da je sve tako ispalo i ne znam ima li smisla da nekome uzimam mjesto s obzirom na to da su prve dvije utakmice na Euru ključne. Naravno, izbornik Igor Bišćan je taj koji će donijeti konačnu odluku, prethodno ćemo popričati i vidjeti što je najbolje za momčad. Možda je nekome ta situacija u utakmici protiv Škotske izgledala ružno, ali s moje strane nije bilo nikakve namjere, to sigurno. Bio je to nevjerojatan splet okolnosti, to je sve što mogu reći, mislim da je kazna bila prevelika. Međutim, što je, tu je, putovao ili ne na Euro, uvjeren sam da ova generacija ima kvalitetu napraviti dobar rezultat.”, zaključio je Sosa.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri