Gerrardova uzdanica

Borna Barišić: “Sezona je savršena!”

23.02.2021.

Borna Barišić: “Sezona je savršena!”
Foto: Drago Sopta/HNS

Za Bornu Barišića nema odmora. Hrvatski reprezentativac u redovima škotskog premierligaša Rangersa ostvario je punu minutažu u četrnaestom uzastopnom prvenstvenom nastupu!

 

Borna je u uvjerljivoj pobjedi protiv Dundee Uniteda (4:1) upisao svoj 39. nastup u svim natjecanjima za Gerse ove sezone, tijekom koje je na terenu proveo 3.241 minutu ili u prosjeku nešto više od 83 minute (83,1) po utakmici.

“Jesam li umoran? Ne smijem biti, ha, ha, ha… Nema odmora, idemo dalje. Baš smo se šalili kad nam se nedavno potrefilo da nismo imali utakmicu u tjednu pa smo bili nakratko u ritmu subota - subota. Kao da je praznik bio, ha, ha, ha… ”, kaže Borna Barišić, koji je prošli tjedan postigao dva pogotka iz kaznenog udarca u gostujućoj pobjedi protiv Royal Antwerpa (4:3) u prvom susretu šesnaestine finala Europske lige, zbog čega je opravdano izabran u najbolju momčad ove faze natjecanja.

“Kad sam zadnji put postigao dva gola na jednoj utakmici? Nikad! U mlađim uzrastima vjerojatno jesam, ali to je bilo davno, u seniorskom nogometu ovo mi je bilo prvi put. Kapetan Tavernier, koji inače izvodi jedanaesterce, ozlijedio se i izašao iz igre, a ja sam drugi izvođač pa se, eto, ukazala prilika. Utakmica je za neutralne navijače bila super za gledanje, puna preokreta i uzbuđenja, bilo je uspona i padova s obje strane.”.

Bez obzira na pozamašnu bodovnu prednost na prvom mjestu u odnosu na drugoplasirani Celtic (18), nitko u Rangersima još uvijek ne spominje naslov škotskog prvaka, iako bi se stvarno moralo dogoditi čudo da se to i ne dogodi.

“Kao prvo, još nismo matematički osigurali prvo mjesto, a kao drugo, tradicija našeg kluba i ovdašnji mentalitet ne poznaju riječ opuštanje. Nema tamo “bit ću na devedeset ili osamdeset posto…”, nešto takvo ne postoji. Rangersi imaju bogatu tradiciju i ugled s kojim nema poigravanja. U svakoj utakmici ide se sto posto, drukčije ne ide. Ova je sezona skoro pa savršena, jedini minus nam je ispadanje iz Kupa u prvom dijelu sezone.”.

Sve misli su ionako usmjerene osvajanju naslova prvaka…

“To je glavni cilj, Rangersi čekaju na titulu deset godina. I ne samo to, poznato je već da je klub zbog administrativnih problema ispao u četvrtu ligu i onda se polako vraćao u život. Navijači su u tom kontekstu odigrali vrlo važnu ulogu, donirali su vlastita sredstva, ulagali u klub, ali to se nastavilo i sad kad smo vratili klubu stari sjaj. Naime, prodane su sve godišnje ulaznice bez obzira na to što zbog pandemije navijači ne smiju na stadione. Znamo koliko navijačima znači osvajanje titule, već smo u dosadašnjem dijelu sezone napravili dobre preduvjete, a vjerujem da ćemo na kraju svi zajedno slavili toliko željeni naslov prvaka. To rivalstvo s Celticom teško je riječima dočarati, morate biti na licu mjesta i osjetiti što našim navijačima znači biti bolji od gradskog rivala. Znam kako ja sve to emotivno doživljavam, a zamislite kako je tek ljudima koji su ovdje rođeni i žive za klub.”.

Sjajna sezona Rangersa koincidirala je odličnim Barišićevim igrama. Borna je postigao četiri gola i upisao čak 13 asistencija i ne misli stati na tome.

“Nastavio sam tamo gdje sam stao prošle sezone. Nije to ništa slučajno, puno sam radio na sebi i to se vidi na mojim igrama. Međutim, cijela se momčad digla pa onda i pojedinci dođu do izražaja. Nemam se što žaliti, sezona je savršena.”.

Za dobar početak nove reprezentativne godine trebat će ostvariti povoljne rezultate na trima uzastopnim utakmicama u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo u Kataru (Slovenija, Cipar Malta). Ispiti u ožujku označit će i svojevrsnu uvertira za Europsko prvenstvo.

“Ja sam osobno naviknut, ali nije lako igrati tri utakmice u tako kratkom razdoblju. Gostovanje protiv Slovenaca bit će vrlo nezgodno, jer imaju odličnu momčad, a onda nas u Rijeci očekuju dvije relativno lakše utakmice u kojima smo favoriti. Međutim, danas se sve momčadi znaju braniti i morat ćemo biti maksimalno angažirani.”.

Budući da nas na Euru očekuje dvoboj sa Škotima, zanimljivo je čuti Bornine dojmove o ozračju koje vlada na “otoku”.

“Ne, ne mogu reći da se u Škotskoj već osjeća miris Eura, ali… Kako bih to uopće mogao osjetiti kad vlada potpuni “lockdown”, ne možeš ni lijevo, ni desno. Uostalom, mi u klubu imamo i previše svojih obaveza da bismo još razmišljali o Euru. Naravno da se, s vremena na vrijeme, zafrkavamo na treninzima i bavimo nekakvim prognozama tko će kako proći, jer u momčadi ima škotskih reprezentativaca. Vjerojatno će se, kako se prvenstvo bude primicalo, sve više pričati o Euru.”.

Borna Barišić je u svakom slučaju jedan od onih na koje izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, ozbiljno računa. Tim više što nitko od kritičara već izvjesno vrijeme ne spominje problem lijeve strane.

“Ima igrača koji dolaze, neki su već tu, a o sebi ne volim pričati. Više volim da za mene govore moje igre i rezultati, a u Rangersima sam napravio iskorak, u nacionalnom prvenstvu i na europskoj razini. Drago mi je da nas ima, da postoji zdrava konkurencija, ali ta konkurencija nikad neće biti poput one u klubu. Ipak se u reprezentaciji svi borimo za svoju državu i svima nam je rezultat momčadi na prvom mjestu.”, zaključio je Borna.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri