izrazi sućuti i suosjećanja

Fifa i Uefa oprostile se od Zlatka Kranjčara

06.03.2021.

Fifa i Uefa oprostile se od Zlatka Kranjčara
Foto: Getty Images

Predsjednici krovnih nogometnih organizacija, Fife i Uefe, Gianni Infantino i Aleksander Čeferin, poslali su poruke iskrenog suosjećanja uslijed smrti Zlatka Kranjčara, legende hrvatskog nogometa i bivšeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije.

Infantinove i Čeferinove poruke upućene predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, Davoru Šukeru, krovnoj organizaciji hrvatskog nogometa i obitelji Zlatka Kranjčara prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče,

Želio bih izraziti najiskreniju sućut zbog smrti bivšeg hrvatskog igrača i trenera Zlatka Kranjčara. Nemamo riječi kojima bismo izrazili tugu koju osjećamo zbog ovog gubitka.

Tijekom igračke karijere Zlatko Kranjčar upisao je 11 nastupa za Jugoslaviju i dva nastupa za Hrvatsku, kao kapetan reprezentacije u njezinoj prvoj međunarodnoj utakmici 1990. godine. Na klupskoj razini pamtit ćemo ga po dugoj i uspješnoj karijeri u Dinamu, za koji je odigrao više od 500 utakmica. Poslije je u Austriji igrao za bečki Rapid i St. Pölten.

Nakon umirovljenja, po cijelom je svijetu uživao dugotrajnu i uspješnu trenersku karijeru koja je započela u Austriji. U svojoj zemlji vodio je Dinamo i Zagreb, kao i nekoliko drugih klubova. Bio je trener u Iranu, Egiptu, Sloveniji, UAE-u, Slovačkoj i Kataru. Tijekom svoje tri desetljeća duge trenerske karijere bio je izbornik hrvatske reprezentacije od 2004. do 2006. godine, ostvarivši plasman na Svjetsko prvenstvo 2006. godine, odnosno crnogorske reprezentacije. U travnju 2018. godine Kranjčar je postao izbornik iranske U-23 reprezentacije, što je bio njegov posljednji trenerski posao.

Kao legenda jugoslavenskog i hrvatskog nogometa i dobitnik mnogobrojnih priznanja, kao čovjek koji je plijenio pažnju svojim naslijeđem i dostignućima, a posebno liderskim osobinama, osobnošću i ljudskim kvalitetama, Zlatko Kranjčar nikad neće biti zaboravljen i zaista će nam nedostajati.

U ime međunarodne nogometne zajednice želim izraziti naše najdublje suosjećanje s Hrvatskim nogometnim savezom i Zlatkovom obitelji, kao i njegovim prijateljima i voljenima. Naše misli su sa svima vama.

Nadamo se da će ova sjećanja i naše riječi podrške donijeti malo mira i utjehe u ovom teškom trenutku.

S poštovanjem,

Gianni Infantino

 

Dragi Davore,

želio bih Tebi i svim članovima HNS-a izraziti najdublju sućut povodom smrti legendarnog nogometaša i nogometnog trenera Zlatka Kranjčara. 

Zlatko Cico Kranjčar bit će posebno zapamćen kao jedan od najboljih napadača zagrebačkog Dinama, a za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je čak 11 puta. Bio je i jedan od samo 14 igrača koji su se odazvali za premijerni nastup hrvatske reprezentacije protiv SAD-a u listopadu 1990. godine i bio njen prvi kapetan.

U trenerskoj karijeri vodio je brojne klubove, s NK Zagreb je osvojio nacionalno prvenstvo u sezoni 2001/02, a kao izbornik hrvatske A reprezentacije 2006. godine je izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Nesumnjivo je da će njegov doprinos razvoju nogometa ostati vječno upamćen i služiti kao primjer generacijama mladih nogometaša koje dolaze.

Naše misli su u ovom teškom trenutku s Hrvatskim nogometnim savezom i Dinamom, njegovom obitelji, prijateljima i svim njegovim voljenima.

S poštovanjem,

Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe

 

Fifa i Uefa, uzgred, predvode mnogobrojne organizacije koje su odale počast prerano preminulom Zlatku "Cici" Kranjčaru. Među njima su i Crnogorski nogometni savez, Slovenski nogometni svaez, Albanski nogometni savez, Portugalski nogometni savez, Kosovski nogometni savez, Nogometni klub Persopolis i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske. 

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri