Engleska i Portugal favoriti, ali...

Bišćan: "EP je fenomenalna pozornica i pravi test za Hrvatsku"

09.03.2021.

Bišćan: "EP je fenomenalna pozornica i pravi test za Hrvatsku"
Foto: Drago Sopta/HNS

Povodom objave popisa igrača za Europsko prvenstvo U-21, izbornik mladih Vatrenih Igor Bišćan održao je konferenciju za medije.

Mladu hrvatsku reprezentaciju očekuju tri zahtjevna ispita na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, a izbornik Igor Bišćan vjeruje da njegovi nogometaši imaju nešto za reći u konkurenciji Portugala, Švicarske i Engleske.

"Englezi su kategorija za sebe, iznimno snažni i jedni od favorita cijelog natjecanja. Svi igraju na visokoj razini, ne oslanjaju se samo na fizičku moć već su joj dodali i taktičku osviještenost, kao i tehniku i imaginaciju. Njihova je vrijednost blizu najvećih svjetskih A-selekcija. Portugal je preslika svoje seniorske momčadi, gaje isti kombinatorni stil te su nezgodni i dovoljno iskusni u natjecateljskom nogometu, iskoristit će svaku neopreznost i kazniti je. Imaju niz pojedinaca iz najvećih svjetskih klubova, tamo su gdje bi naši igrači jednog dana željeli biti. Nemaju možda adekvatnu minutažu, no kvaliteta im je neosporna. Englezi i Portugalci s pravom računaju proći dalje. Švicarci su tvrdi, čvrsti, organizirani, a par igrača podrijetlom iz naših krajeva daje im dozu nepredvidljivosti. Međutim, i mi smo dobri, bit će to zahtjevna grupa, pravi test da vidimo gdje smo u odnosu na najbolje i one blizu nas", rekao je.

U prve dvije utakmice u skupini Hrvatska neće moći računati na suspendiranog Bornu Sosu, no suradnja sa Zlatkom Dalićem iznjedrila je rješenje. 

"Sosa je previše važan, dobar i kvalitetan da ne bih računao na njega, a za pretpostaviti je da će zadnja utakmica u skupini biti bitna - makar bih volio da ne bude te da se plasiramo dalje nakon prve dvije - i nisam ga se htio odreći. Ne bude li zadnja utakmica o nečemu odlučivala, priključit će se A-selekciji, što dovoljno govori o njegovoj formi. Drago mi je da nam je Dalić ustupio Bradarića, jako dobro surađujemo i pokazao je iznimno korektan stav. Imamo sjajnu situaciju s igračima na visokoj razini", pojasnio je Bišćan.

Foto: Drago Sopta/HNS

Na popisu je i perspektivni Luka Sučić, najmlađi član ove selekcije. 

"Znamo ga još iz Šimunićeve Hrvatske U-19 i zaključili smo da je to dečko koji već sada zaslužuje biti među nama. Pred njim je jako pozitivna budućnost i vrlo bi brzo mogao biti i u A-selekciji. Nemamo taj profil ofenzivnijeg veznog igrača i zato sam ga odlučio pozvati, siguran sam da će odmah pokazati zašto je ovdje", kaže izbornik.

Dio igrača donosi i iskustvo s prošlog Europskog prvenstva, no ovo će biti zbog promjene formata biti ponešto drugačije.

"To iskustvo može pomoći, ali nažalost nemamo Boška Šutala zbog ozljede stopala i to nas je baš pogodilo, na desnom braniču smo najtanji. Takav je turnir lijepo iskustvo u karijeri svakog mladog nogometaša i prilika za prezentaciju svog talenta na fenomenalnoj pozornici. Ovo je natjecanje specifično, nema vremena za uigravanje, okupljamo se u ponedjeljak i utorak, a utakmica je već u četvrtak - to bi više trebalo odgovarati individualno jačim reprezentacijama, dok drugima ne daje priliku za anuliranje te prednosti. Onaj tko bude spreman od prve sekunde prebaciti se na ritam iz klubova u onaj bez prava na kiks, taj će dobro proći. Žao mi je što nema navijača, Koper je blizu, ali najbolje je proći grupu pa se možda nešto promijeni za četvrtfinale", zaključio je Bišćan.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri