Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Ulaznice

Euro ipak s gledateljima

Osam gradova
domaćina Eura
potvrdilo kapacitet
stadiona

09.04.2021.
Osam gradova domaćina Eura potvrdilo kapacitet stadiona
foto: Getty Images
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Europska nogometna federacija Uefa najavljuje povratak gledatelja na skorašnjem Europskom prvenstvu, uzimajući u obzir činjenicu da je u ovom trenutku osam gradova domaćina potvrdilo kapacitete stadiona temeljem svojih projekcija poboljšane zdravstvene situacije u lipnju i srpnju.

U prilog optimističnim najavama ide niz povoljnih čimbenika, uključujući uvođenje cijepljenja, provođenje planiranih mjera za ponovno otvaranje gospodarstva i predviđeno slabljenje virusa zbog toplijeg vremena. Uostalom, nekoliko država domaćina već je uključilo Euro 2020 u nacionalnu strategiju oporavka, a u planiranju organizacije europske smotre Uefa je usko surađivala sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kako bi prilagodila WHO COVID-19 alat za procjenu rizika za Euro 2020.

Sankt Peterburg je potvrdio kapacitet od 50 posto, s mogućnošću povećanja kapaciteta do kraja travnja, a Budimpešta namjerava ugostiti gledatelje s punim kapacitetom, uz pridržavanje strogih uvjeta za ulazak na stadion. Baku je također potvrdio kapacitet od 50 posto, ali uz uvjet da gledatelji reprezentacija sudionica za ulazak u Azerbejdžan moraju predočiti negativan rezultat testa na COVID-19.

Amsterdam, Bukurešt, Kopenhagen i Glasgow potvrdili su kapacitet stadiona između 25 i 33 posto, pri čemu Amsterdam, Bukurešt i Kopenhagen zadržavaju mogućnost potencijalnog povećanja svojih kapaciteta krajem travnja, ovisno o razvoju njihovih programa masovnog testiranja i općih zdravstvenih uvjeta. London je potvrdio minimalni kapacitet od 25 posto za tri utakmice u skupini i osminu finala, a nada se da će početkom lipnja potvrditi veći kapacitet stadiona za polufinale i finale.

München, Rim, Bilbao i Dublin moraju do 19. travnja dostaviti dodatne informacije o svojim planovima i tog će se datuma donijeti konačne odluke u vezi s održavanjem utakmica u tim četirima gradovima. Shodno tome, Uefa će poslije 19. travnja priopćiti daljnje informacije za vlasnike ulaznica za utakmice u spomenutim gradovima.

Navijači koji žele putovati u zemlje domaćine Eura suočit će se s izazovima s obzirom na to da će se morati pridržavati ograničenja i specificiranih kriterija za ulazak u pojedinu zemlju (uključujući i izolaciju) koje će biti na snazi ​​u tom razdoblju, jer lokalne vlasti devet država domaćina neće zbog njih raditi iznimke samo zato što posjeduju ulaznice za utakmice Eura. Tri zemlje, međutim, planiraju ograničenja i regulative prilagoditi vlasnicima ulaznica. Navijači s ulaznicama koji putuju u Baku, Budimpeštu i Sankt Peterburg mogli bi imati koristi od posebnih postupaka koji će ih izuzeti od zabrane ulaska u te zemlje ili zahtjeva za izolacijom.

Vlasnici ulaznica koji nisu mađarski državljani, a putuju u Budimpeštu, morat će predočiti dokaze o negativnim rezultatima dvaju testova na COVID-19 unutar pet dana prije ulaska u Mađarsku ili potvrdu o prethodnoj infekciji COVID-19, ne starijoj od šest mjeseci. Vlasti u Sankt Peterburgu također razmatraju izuzeće od ograničenja putovanja za širu javnost i navijače reprezentacija sudionica s važećim ulaznicama, uz predočenje dokaza o nedavnom negativnom rezultatu testa na COVID-19. Za Baku se izuzeće odnosi samo na navijače reprezentacija sudionica (državljani ili stanovnici spomenute zemlje) koji imaju ulaznicu i koji mogu ući u zemlju ako predoče dokaz o nedavnom negativnom rezultatu testa COVID-19. Uz to, za utakmice u Bukureštu vlasnici ulaznica izbjeći će izolaciju uz predočenje nedavnog testa na COVID-19 i ograniče svoj boravak na manje od tri dana.

Kupci ulaznica za Euro dobit će e-mail o tome gdje mogu pronaći informacije u vezi s ograničenjima i kriterijima ulaska u pojedinu zemlju domaćina. Uefa je odgovorila na pitanja koja bi gledatelji mogli imati nakon ovog priopćenja za medije u službenom vodiču za gledatelje, dostupnom na službenoj stranici Eura 2020 i u aplikaciji UEFA EURO 2020, s dodatnim informacijama o mjerama ublažavanja COVID-19 na stadionu i putnim informacijama za svaki od gradova domaćina.

Svi navijači koji žele vratiti ulaznice mogu to učiniti na Uefinom portalu za prodaju ulaznica, koji je već otvoren i zatvara se u četvrtak, 22. travnja u 18 sati, kako bi dobili puni povrat novca. Za kupce ulaznica bit će napravljeni posebni aranžmani u slučaju promjene grada domaćina ili ako gradovi ne budu imali mogućnost organizacije utakmica s prisustvom gledatelja, o čemu će na vrijeme biti detaljno informirani.

Nakon zatvaranja procedure povrata ulaznica 22. travnja, Uefa će utvrditi je li broj prodanih ulaznica koje su zadržali vlasnici veći od dopuštenih sjedećih mjesta na svakoj od utakmica. Ako to bude slučaj, održat će se ždrijeb da bi se utvrdile dodatne ulaznice koje će trebati otkazati kako bi se udovoljilo odlukama vlada država domaćina. Kupci ulaznica koji nisu uspjeli u ždrijebu bit će obaviješteni u svibnju.

Prodaja ulaznica rezerviranih za reprezentacije koje su se na Euro 2020 kvalificirale kroz doigravanje (Mađarska, Sjeverna Makedonija, Škotska, Slovačka) počet će početkom svibnja.

Učitaj više