Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Istraživanje CIES-a

HT Prva liga ima
jednak postotak
efektivne igre kao i
Premierliga!

15.04.2021.
HT Prva liga ima jednak postotak efektivne igre kao i Premierliga!
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) proveo je u suradnji s partnerima iz InStata zanimljivo istraživanje o dinamici igre na utakmicama 37 europskih nogometnih natjecanja u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 3. ožujka 2021. godine.

Istraživanje je provedeno u trideset najboljih nacionalnih prvenstava članica Uefe, pet drugoligaških natjecanja u zemljama iz liga “petice”, odnosno u Ligi Prvaka i Europskoj ligi. Studija u prvom redu proučava postotak efektivnog vremena igre, odnosno vrijeme tijekom kojeg je lopta bila u igri, a zatim detaljnije analizira osnovne razloge zaustavnog vremena: prekide zbog kojih je lopta van igre, kao i posljedice prekršaja koje su počinili igrači.

Efektivno vrijeme igranja, zabilježeno na 37 analiziranih natjecanja, u prosjeku je iznosilo 61,3 posto. Najviše vrijednosti zabilježene su u Izraelu (66,9%), Nizozemskoj (65,6%) i Rusiji (65,4%), a po tom pitanju neznatno zaostaju Liga prvaka (64,7%) i Europska liga (62,5%). Španjolska Primera (59,3%) jedino je natjecanje u ligama “petice” s vrijednošću ispod europskog prosjeka. Najmanji postotak efektivne igre zabilježen je na utakmicama drugoligaških natjecanja u zemljama iz liga “petice”, kao i u prvoligaškim natjecanjima u Češkoj, Grčkoj, Portugalu i Škotskoj, a vrijednost je najmanja u španjolskoj Segundi, samo 55,9 posto. Zanimljivo je da je HT Prva liga ima jednak postotak efektivne igre kao i Premierliga (62%) koja slovi kao najkvalitetnije nogometno natjecanje na svijetu.

“Ovaj segment zanimljive studije ukazuje na činjenicu da se u HT Prvoj ligi u kontinuitetu igra vrlo kvalitetan nogomet. Drago mi je da su visoki europski standardi našeg prvoligaškog natjecanja koincidirali s ulaganjem značajnih sredstava Hrvatskog nogometnog saveza u infrastrukturu. Samo prošle godine izdvojili smo više od 15 milijuna kuna kako bismo našim klubovima omogućili što kvalitetnije uvjete za rad, naslanjajući se, naravno, i na projekte HatTrick i Forward. Naravno da ćemo i u budućnosti nastaviti ulagati značajna financijska sredstva u nogometnu infrastrukturu i nogometnu bazu.”, rekao je predsjednik HNS-a, Davor Šuker.

Uzimajući u obzir sva analizirana natjecanja, jedna utakmica u prosjeku traje 96 minuta i 14 sekundi, sudačka nadoknada je najveća u elitnom turskom natjecanju (9 minuta u prosjeku), a najmanja u slovačkom prvoligaškom natjecanju (4 minute i 25 sekundi). Na razini liga “petice” vrijednosti variraju između 7 minuta i 26 sekundi u Premierligi do 6 minuta i 22 sekunde u Ligue 1. Sudačka nadoknada u Ligi prvaka (6 minuta i 12 sekundi u prosjeku) i Europskoj ligi (6 minuta) traje kraće u odnosu na nacionalna prvenstva. Hrvatska je u ovom segmentu oko prosjeka budući da jedna utakmica HT Prve lige u prosjeku traje 96 minuta i 34 sekunde.

Suprotno očekivanjima, ne postoji povezanost između postotka efektivnog vremena igranja i ukupne duljine utakmica. Ovaj rezultat pokazuje da razina fluidnosti u igri ne utječe na dodano sudačko vrijeme. Ta bi činjenica, stoga, mogla potaknuti igrače momčadi koje su u poteškoćama ili su stekle rezultatsku prednost, da remete ritam igre, imajući u vidu činjenicu da to neće imati puno utjecaja na količinu dodanih minuta.

Izuzev vremena kada je lopta van igre, prekršaji su drugi najvažniji razlog prekida igre. U prosjeku predstavljaju 14,8 posto ukupnog vremena u 37 natjecanja obuhvaćenih istraživanjem. Razlike između pojedinih natjecanja su uistinu velike, vrijednosti variraju između gotovo jedne petine u grčkoj Super ligi (19%) i tek nešto više od jedne desetine u nizozemskoj Eredivisie (11,5%). Nacionalna prvenstva u sjevernoj i zapadnoj Europi su među onima gdje je vrijeme izgubljeno zbog prekršaja najmanje, a potpuno je oprečna situacija u prvenstvima na jugu i istoku Starog kontinenta. Liga prvaka (13,6%) i Europa liga (13,9%) ispod su europskog prosjeka, kao i engleska Premierliga (12,5%) i njemačka Bundesliga (13,0%). Postotak dodanog vremena zbog prekršaja u HT Prvoj ligi iznosi 14,4 posto.

Prosječan broj prekršaja na jednoj utakmici najveći je u srbijanskoj Super Ligi (35,6), a najniži u Premierligi (21,5). HT Prva liga je i u ovom segmentu u “zlatnoj sredini” s prosjekom od 27,3 prekršaja po utakmici. Uzimajući u obzir broj izgubljenih sekundi po jednom prekršaju, najviše vrijednosti ima turska Super Lig (35,1), a najmanje bjelorusko nacionalno prvenstvo (25,6). U HT Prvoj ligi na svakom prekršaju u prosjeku se izgubi 30,5 sekundi.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Armenija

01.06.2021.

Gradski stadion, Velika Gorica