Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Novi format Uefinih klupskih natjecanja

Ligaški sustav
umjesto skupina

19.04.2021.
Ligaški sustav umjesto skupina
foto: Getty Images
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Izvršni odbor Uefe odobrio je danas novi format klupskih natjecanja od sezone 2024./25. Reforme su uslijedile poslije opsežnih savjetovanja s predstavnicima svih članica Uefe, a iste su prošlog petka jednoglasno podržali Upravni odbor Europskog udruženja klubova (ECA) i Uefin odbor za klupska natjecanja (sastavljen od većine klupskih predstavnika).

 

Predsjednik Uefe, Aleksander Čeferin, ovako je prokomentirao novi format natjecanja.

“Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana, ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti. Ovaj format će i dalje nuditi priliku za ostvarenje sna bilo koje momčadi sudjelovanjem u Ligi prvaka i to  zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu. Istodobno će omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim sudionicima u europskom nogometu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu. Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo, Uefa ima ulogu zaštititi to naslijeđe, vodeći brigu o razvoju nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama. Zbog toga smo tijekom posljednje dvije godine imali opsežan proces savjetovanja koji je doveo do jednoglasne potpore našem prijedlogu i uvjereni smo da ove reforme postižu te ciljeve.”, poručio je Čeferin.

foto: Getty Images

Daljnje odluke u vezi s pitanjima poput datuma odigravanja utakmica, sustava nositelja, formatu završnica natjecanja, koeficijentima i financijskoj raspodjeli bit će donesene do kraja godine, a po potrebi će biti donesene i odluke o mogućim prilagodbama danas odobrenog formata natjecanja.

Istodobno, Uefa će poduzeti korake kako bi se osigurala veća financijska solidarnost širem spektru klubova koji ne sudjeluju u Uefinim klupskim natjecanjima. To će ojačati čvrste temelje na kojima je izgrađen nogomet u Europi. Uefa će također otvoriti dijalog sa svim relevantnim dionicima s ciljem predlaganja zaštitnih mjera i zaštite zdravlja igrača na svim natjecanjima i na svim razinama.

Uzimajući u obzir ukupan broj momčadi (od 32 do 36) u Ligi prvaka, najveća promjena tiče se transformacije iz tradicionalne faze po skupinama u ligaški sustav natjecanja u kojem će sudjelovati svi sudionici. Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju momčadi kao što je do sad bio slučaj. Osam najboljih momčadi u ligi automatski će se kvalificirati u nokaut fazu, dok će se momčadi koje završe od devetog do 24. mjesta plasman u šesnaestinu finala pokušati izboriti kroz doigravanje na dvije utakmice (kod kuće i u gostima).

Slične promjene formata primijenit će se i na Europsku ligu (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Europsku konferencijsku ligu (šest utakmica u ligaškoj fazi). Ovisno o daljnjim raspravama i dogovorima, ova dva natjecanja mogu se proširiti na ukupno 36 momčadi u ligaškoj fazi. Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima, jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”. Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Europsku konferencijsku ligu.

Sve utakmice prije finala i dalje će se igrati sredinom tjedna cijeneći važnost kalendara nacionalnih prvenstava diljem Europe.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Armenija

01.06.2021.

Gradski stadion, Velika Gorica