Novi format Uefinih klupskih natjecanja

Ligaški sustav umjesto skupina

19.04.2021.

Ligaški sustav umjesto skupina
Foto: Getty Images

Izvršni odbor Uefe odobrio je danas novi format klupskih natjecanja od sezone 2024./25. Reforme su uslijedile poslije opsežnih savjetovanja s predstavnicima svih članica Uefe, a iste su prošlog petka jednoglasno podržali Upravni odbor Europskog udruženja klubova (ECA) i Uefin odbor za klupska natjecanja (sastavljen od većine klupskih predstavnika).

 

Predsjednik Uefe, Aleksander Čeferin, ovako je prokomentirao novi format natjecanja.

“Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana, ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti. Ovaj format će i dalje nuditi priliku za ostvarenje sna bilo koje momčadi sudjelovanjem u Ligi prvaka i to  zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu. Istodobno će omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim sudionicima u europskom nogometu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu. Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo, Uefa ima ulogu zaštititi to naslijeđe, vodeći brigu o razvoju nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama. Zbog toga smo tijekom posljednje dvije godine imali opsežan proces savjetovanja koji je doveo do jednoglasne potpore našem prijedlogu i uvjereni smo da ove reforme postižu te ciljeve.”, poručio je Čeferin.

Foto: Getty Images

Daljnje odluke u vezi s pitanjima poput datuma odigravanja utakmica, sustava nositelja, formatu završnica natjecanja, koeficijentima i financijskoj raspodjeli bit će donesene do kraja godine, a po potrebi će biti donesene i odluke o mogućim prilagodbama danas odobrenog formata natjecanja.

Istodobno, Uefa će poduzeti korake kako bi se osigurala veća financijska solidarnost širem spektru klubova koji ne sudjeluju u Uefinim klupskim natjecanjima. To će ojačati čvrste temelje na kojima je izgrađen nogomet u Europi. Uefa će također otvoriti dijalog sa svim relevantnim dionicima s ciljem predlaganja zaštitnih mjera i zaštite zdravlja igrača na svim natjecanjima i na svim razinama.

Uzimajući u obzir ukupan broj momčadi (od 32 do 36) u Ligi prvaka, najveća promjena tiče se transformacije iz tradicionalne faze po skupinama u ligaški sustav natjecanja u kojem će sudjelovati svi sudionici. Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju momčadi kao što je do sad bio slučaj. Osam najboljih momčadi u ligi automatski će se kvalificirati u nokaut fazu, dok će se momčadi koje završe od devetog do 24. mjesta plasman u šesnaestinu finala pokušati izboriti kroz doigravanje na dvije utakmice (kod kuće i u gostima).

Slične promjene formata primijenit će se i na Europsku ligu (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Europsku konferencijsku ligu (šest utakmica u ligaškoj fazi). Ovisno o daljnjim raspravama i dogovorima, ova dva natjecanja mogu se proširiti na ukupno 36 momčadi u ligaškoj fazi. Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima, jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”. Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Europsku konferencijsku ligu.

Sve utakmice prije finala i dalje će se igrati sredinom tjedna cijeneći važnost kalendara nacionalnih prvenstava diljem Europe.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri