Za natjecateljsku godinu 2021./22.

Završen središnji postupak licenciranja u prvom stupnju

23.04.2021.

Završen središnji postupak licenciranja u prvom stupnju
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL.

Za sudjelovanje u  UEFA klupskim natjecanjima (UEFA Liga prvaka, UEFA Europa ligi i UEFA Europa konferencijskoj ligi), UEFA Ligi prvakinja, natjecanjima Prve HNL te Druge HNL tražitelj licence treba ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz pet skupina kriterija: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručno osoblje, Pravni i Financijski, te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno Licencu za I. HNL i/ili Licencu za II. HNL.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju klubova HNS (HNS Glasnik 53/2019 od 26.11.2019), Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o licenciranju klubova (HNS Glasnik 60/2020 od 17.12.2020.) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o licenciranju (HNS Glasnik 11/2021 od 10.03.2021.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“. Pravilnik također sadrži i zasebne kriterije za licenciranje ženskih nogometnih klubova (Dodatak II. Pravilnika). Naime, od natjecateljske 2020/21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Zbog posebnih okolnosti uslijed pandemije Covida-19 i radi ublažavanja njenih  negativnih posljedica, temeljem relevantnih odluka Izvršnog odbora UEFA-e o izmjenama i dopunama Uefinog Pravilnika o licenciranju klubova i financijskom fair-playu, Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a izmijenjen je i dopunjen odlukama Izvršnog odbora HNS-a od 17.12.2020. i 10.03.2021. Ove se izmjene i dopune odnose na način dostave dokumentacije i komunikaciju između HNS-a (u daljnjem tekstu: Davatelj licence) i klubova-tražitelja/primatelja licence, koja se obavlja isključivo elektroničkim putem. Izmjenama i dopunama Pravilnika od 10.03.2021. uvedena je posebna mjera u odnosu financijske kriterije koji reguliraju  obveze prema zaposlenicima (kriterij F.03). Koristeći ovu posebnu mjeru, tražitelj licence može pod posebnim uvjetima do  30.06.2021. jednostrano odgoditi plaćanje obveza prema zaposlenicima a koje su nastale do 31.12.2020. i to do maksimalnog iznosa od 15% ukupnih izdataka za plaće u prethodnoj godini, pod uvjetom da je dokazao pad prihoda od domaćih natjecanja u 2020. u odnosu na 2019. godinu. U slučaju korištenja ove posebne mjere, Davatelj licence i UEFA nadzirat će pravovremenost plaćanja prema planu podmirenja koji mu dostavio tražitelj licence koji koristi ovu posebnu mjeru. Nadalje, prema izmjenama i dopunama Pravilnika od 10.03.2021., u opsegu kriterija F.01 Pravilnika – Godišnji financijski izvještaji (nakon revizije), ako izvješće revizora sadrži „ključno revizorsko pitanje“, Davatelj licencu neće uskratiti.

Ispunjenje kriterija Pravilnika s oznakom „A“ i „B“ uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Davatelja licence poštuju načelo neovisnosti i načelo jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji/primatelji licence. Procjene ispunjenja kriterija obavljaju se po procedurama opisanima UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.), UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012.) i Pravilnikom o licenciranju klubova HNS (izdanje 2019.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2021. godine, dok je  rok za dostavu  financijske dokumentacije  bio 1. travnja 2021. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2020. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Prije opisane obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 31. ožujka 2021. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom. U odnosu na obveze prema zaposlenicima, kao što je prethodno spomenuto, tražitelji licence imali su mogućnost koristiti prije opisanu posebnu mjeru koja se može koristiti isključivo u Središnjem postupku licenciranja za natj. 2021/22. godinu.

Odjel za licenciranje klubova HNS je tijekom Središnjeg postupka licenciranja u stalnoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa svim tražiteljima licence.

Po zaprimljenim  molbama  klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije,  Odjel za licenciranje klubova HNS, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je da li tražitelji licence ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS - tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te temeljem Pravilnika donijela odluke o licencama:

Izdane UEFA licence za 2021./22.:

1. GNK DINAMO
2. HNK GORICA
3. HNK HAJDUK
4. NK ISTRA 1961
5. NK LOKOMOTIVA
6. NK OSIJEK
7. HNK RIJEKA
8. SNK SLAVEN
9. NK VARAŽDIN

Izdane licence za I. HNL za 2021./22.:

1. HNK CIBALIA
2. GNK DINAMO
3. HNK GORICA
4. HNK HAJDUK
5. NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC
6. NK ISTRA 1961
7. NK LOKOMOTIVA
8. NK OSIJEK
9. HNK RIJEKA
10. SNK SLAVEN
11. NK VARAŽDIN

* Napomena: Licenca za I. HNL vrijedi i za natjecanje u II. HNL

Izdane licence za II. HNL za 2021./22.:

1. NK BELIŠĆE
2. NK BSK
3. NK CROATIA
4. GNK DINAMO – II. momčad
5. NK DUBRAVA TIM KABEL
6. NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC
7. NK INTER-ZAPREŠIĆ
8. NK ISTRA 1961
9. NK JUNAK
10. NK KURILOVEC
11. NK KUSTOŠIJA
12. NK LUČKO
13. NK MEĐIMURJE
14. NK OPATIJA
15. HNK ORIJENT 1919
16. NK OSIJEK – II. momčad
17. NK SESVETE
18. NK SOLIN
19. NK VARAŽDIN

Izdane licence za Uefa Ligu prvakinja 2021./22.:

1. ŽNK OSIJEK
2. ŽNK SPLIT

Cjelovito priopćenje za medije sa svim odlukama možete preuzeti OVDJE.

Na odluke Komisije za licenciranje,  u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno do 5. svibnja 2021. klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2021.

Komisija za licenciranje HNS

Odjel za licenciranje HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri