Konačna odluka

Uefa proširila popis za Euro s 23 na 26 igrača

04.05.2021.

Uefa proširila popis za Euro s 23 na 26 igrača
Foto: Getty Images

Izvršni odbor Uefe donio je danas odluku o povećanju broja igrača s 23 na 26 na konačnom popisu igrača za predstojeće Europsko prvenstvo. Izvršni odbor krovne europske nogometne federacije odobrio je posebna pravila za Euro 2020 kako bi zajamčio nesmetano odvijanje i kontinuitet natjecanja u svjetlu pandemije COVID-19.

 

Uefa je ovu odluku donijela kako bi se ublažili rizici reprezentacija koje se suočavaju s nedostatkom raspoloživih igrača za određene utakmice zbog mogućih pozitivnih rezultata testova na COVID-19 i naknadnih mjera karantene koje su naredile nadležne vlasti. Međutim, popis igrača za svaku pojedinu utakmicu na Euru i dalje će sadržavati 23 igrača, uključujući i trojicu vratara (u skladu s Pravilom 3 IFAB-ovih Pravila nogometne igre koje dopušta imenovanje najviše 12 zamjenskih igrača na utakmicama A reprezentacija).

Poslije objave konačnog popisa igrača 1. lipnja, važeći propisi dopuštaju neograničen broj izmjena na popisu igrača u slučaju ozbiljnih ozljeda ili bolesti prije prve utakmice, pod uvjetom da su izmjene medicinski opravdane. Radi jasnoće, igrači koji budu imali pozitivan test na COVID-19 ili budu proglašeni "bliskim kontaktima" osobe pozitivne na COVID-19 pa, shodno tome, završe u izolaciji, smatrat će se slučajevima ozbiljne bolesti i moći će biti zamijenjeni prije prve utakmice uz odobrenje Uefine administracije.

Novi propisi na Euru 2020 omogućuju i zamjenu vratara prije svake utakmice tijekom turnira u slučaju ozljede, čak iako su jedan ili dvojica vratara s popisa igrača još uvijek na raspolaganju. Igrač koji bude zamijenjen na popisu igrača neće moći biti ponovno pozvan.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri