Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Veliko priznanje za liječnika Vatrenih

Zoran Bahtijarević
imenovan glavnim
medicinskim časnikom
Eura 2020

19.05.2021.
Zoran Bahtijarević imenovan glavnim medicinskim časnikom Eura 2020
foto: Drago Sopta/HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

Europska nogometna federacija, Uefa, imenovala je dr. Zorana Bahtijarevića, dugogodišnjeg liječnika hrvatske nogometne reprezentacije, glavnim medicinskim časnikom na skorašnjem Europskom prvenstvu.

 

Bahtijarević će na organizacijski nikad zahtjevnijem Europskom prvenstvu biti na čelu medicinskog tima, što je veliko priznanje njegovom minulom radu u okviru hrvatske reprezentacije i Uefe.

"Zahvalan sam rukovodstvu Uefe na ukazanom velikom povjerenju. Osim što se radi o priznanju mom dugogodišnjem radu u nogometu, vjerujem da je ovo i veliko priznanje Hrvatskom nogometnom savezu u kojem sam od 1992. godine prošao kao liječnik sve uzrasne kategorije i stjecao potrebno znanje i iskustvo. Zahvalan sam prvenstveno pokojnom docentu Mladenu Ćepuliću, koji je bio moj učitelj i koji me primijetio, pomagao mi i podržavao me. Svakako vrijedi naglasiti ulogu predsjednika HNS-a i člana Izvršnog odbora Uefe, gospodina Davora Šukera, koji mi je uvijek bio velika podrška tijekom cijele moje karijere", kaže dr. Zoran Bahtijarević.

Bahtijarević je od 2007. godine Uefin doping kontrolor, a u toj ulozi već je bio na šest Uefinih klupskih finala. Aktualni je treći dopredsjednik Uefine Medicinske komisije, a uz predsjednika iste Komisije, Tima Meyera, glavni je autor Uefinog "Return to Play" protokola koji je omogućio siguran povratak nogometa kada to drugi sportovi nisu uspijevali. Pritom je na prošlogodišnjoj završnici Lige prvaka u Lisabonu također bio glavni liječnik, kao i na Superkupu u Budimpešti.

Krajem listopada, Bahtijarević je imenovan predsjednikom Uefinog savjetodavnog vijeća za protokol, Uefinog tijela stručnjaka iz sportske medicine, mikrobiologije, epidemiologije i javnog zdravstva. Odgovornost da predvodi medicinski team Uefe na Euru jasna je potvrda koliko je Uefa zadovoljna do sada odrađenim poslom:

 "Predstojeći Euro je izuzetno specifičan, jer se održava u razdoblju pandemije koronavirusa, ali i u 11 različitih zemalja. Činjenica je da svih 55 zemalja članica Uefe u zajedničkoj borbi protiv pandemije ima različite pristupe i u tom pogledu naš glavni zadatak uoči Eura je, koliko je to moguće, ujednačiti pristup. Tijekom protekle godine moj je zadatak bio koordinirati aktivnosti s lokalnim vlastima kad bi se u pojedinom klubu ili reprezentaciji pojavio pozitivan nalaz nekog igrača, a sve u cilju normalnog odigravanja utakmica. Očito smo svi zajedno u tome uspjeli, jer u više od dvije tisuće odigranih utakmica nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa s igrača na igrača iz suparničkih momčadi niti na lokalno stanovništvo."

Uoči Eura, Bahtijarević će biti na finalima Europske lige i Lige prvaka, a potom će boraviti u Nyonu, gdje se nalazi Uefino sjedište, te putovati dalje ovisno o potrebama. Tijekom drugog dijela Eura bit će u Londonu gdje će se odigrati najveći broj utakmica nokaut faze.

"Srećom, veliki dio posla možemo obaviti i virtualno. Imam sreću raditi s vrlo stručnim medicinskom timom Uefe, pa sam siguran da ćemo odraditi kvalitetan posao bez obzira na sve okolnosti. Moja funkcija uključuje brigu o svom osoblju Uefe, sucima, delegatima, djelatnicima… Dakle, u slučaju pozitivnog rezultata bit ću glavni liječnik za kontakt desecima tisuća ljudi, što znači da me čeka šest besanih tjedana, ali kao liječnik - naviknut sam na takav ritam."

foto: Drago Sopta/HNS

Koliko god bio počašćen Uefinim imenovanjem na ovu izuzetno značajnu i odgovornu funkciju, popularni Bahta žali što neće moći biti uz reprezentaciju na još jednom velikom natjecanju.

"Kad mi je prvi puta ponuđena ova funkcija, gotovo sam je odbio i to iz jednog jedinog razloga, a taj je što mi je reprezentacija u srcu. Trideset godina sam u HNS-u, a od 2002. godine uz A reprezentaciju, s kojom sam bio na osam velikih natjecanja. Znate… Onaj najduži dan i ona vožnja autobusom od zračne luke do Trga Bana Josipa Jelačića poslije osvajanja srebra u Rusiji, uz dane rođenja moje djece i unučice, je najljepši dan u mom životu. Malo se dana u životu može mjeriti s tim osjećajem. Dakle, bez ikakvih floskula, volim reprezentaciju i ona mi je primarna, ali isto tako, poslije godine dana posla u razdoblju pandemije, shvatio sam da svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći Uefi na ovom Euru. Naravno da će mi nedostajati ozračje, svlačionica, treninzi, zajednički ručkovi i večere, ali vjerujem da će opet biti prilike…"

Bahtijarević je pritom zahvalio izborniku i kapetanu na potpori:

"Zahvaljujem izborniku Zlatku Daliću, koji je, kad sam podijelio s njim svoju dvojbu, istog trenutka rekao da prihvatim ponudu, jer je to dobro za hrvatski nogomet. Zahvaljujem se, naravno, i kapetanu Luki Modriću, koji me također podržao u odluci, odnosno kolegama liječnicima Saši Jankoviću i Eduardu Rodu, koji će na sebe preuzeti velik dio mojih obaveza i pritom, ne sumnjam, odraditi odličan posao s ekipom."

U tom pogledu, dr. Bahtijarević ističe važnost takozvanog “bubble” koncepta, nužnog za normalno odvijanje natjecanja u pandemijskom razdoblju.

"Evo, danas od šest sati ujutro naš tim rješava dva pozitivna slučaja na različitim dijelovima Europe. Komuniciramo s momčadima i relevantnim vlastima pokušavajući riješiti probleme. Navikli smo tako raditi, predano i odgovorno. Drago mi je da su naš rad prepoznali i kolege iz drugih sportova i nacionalnih saveza, koji čekaju da postavimo standarde koje će slijediti. To puno govori. Ono što je bitno istaknuti jest činjenica da će na Euru, više nego ikad, biti važan koncept “bubblea”. Taj “mjehur” zapravo se neće bitno razlikovati od onoga na što su momčadi navikle tijekom velikih natjecanja, kada obično borave u izoliranom okruženju, ali sad će to biti još važnije kako bismo sačuvali zdravlje igrača i članova stožera, a s ciljem očuvanja integriteta velikog natjecanja.”, zaključio je dr. Zoran Bahtijarević.

foto: Drago Sopta/HNS

 • Splićani uspješniji od Maltežana

  30.09.2022.

  Splićani uspješniji od Maltežana

  Selekcija Nogometnog središta Split pobijedila je u Dugopolju Maltu u prvoj utakmici središnjeg kvalifikacijskog turnira Kupa regija.   Splićani su slavili zahvaljujući pogocima Pjera Škarića (7’) i...

 • SportsDynamics postao partner HNS-a na Svjetskom prvenstvu u Kataru

  29.09.2022.

  SportsDynamics postao partner HNS-a na Svjetskom prvenstvu u Kataru

  Hrvatski nogometni savez dogovorio je ekskluzivnu suradnju s inovativnom GaTa platformom tvrtke SportsDynamics, jednom od vodećih svjetskih platformi za nogometnu analitiku.   Ugovor je potpisan za...

 • U Makarskoj održan 32. seminar futsalskih sudaca

  29.09.2022.

  U Makarskoj održan 32. seminar futsalskih sudaca

  U Makarskoj je proteklog vikenda održan 32. Seminar sudaca malog nogometa jedinstvene liste SuperSport 1. HMNL, prve, druge i treće skupine.   Seminar je otvorio Ivan Novak, predsjednik Potkomisije...

 • U Kutini svečano otvoren novi teren s umjetnom travom

  28.09.2022.

  U Kutini svečano otvoren novi teren s umjetnom travom

  Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, otvorio je novo igralište s umjetnom travom HNŠK Moslavina u Kutini.   Prvi čovjek krovne organizacije hrvatskog nogometa predvodio je...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Saudijska Arabija - Hrvatska

16.11.2022.