Počinju pripreme za EURO 2020

Dalić: "Nemam razloga za pesimizam, vjerujem u ovu reprezentaciju"

25.05.2021.

Dalić: "Nemam razloga za pesimizam, vjerujem u ovu reprezentaciju"
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije povodom okupljanja Vatrenih uoči odlaska na Europsko prvenstvo.

Počinju pripreme 

"Veselimo se pripremama, s treninzima krećemo u skupini od 11 igrača. U srijedu stižu još Pašalić i Vrsaljko, a ostali u petak. Kovačić stiže nakon finala Lige prvaka, a trojica iz mlade reprezentacije dolaze 4. lipnja. Čestitam svim našim igračima koji su osvajali trofeje, a Kovačiću želim sreću u finalu, da opet na okupljanju imamo tortu za europskog prvaka. City je favorit, nisu doveli Guardiolu da bude samo prvak Engleske, ali Chelsea je u zadnje vrijeme oduševio, pogotovo s mladim i brzim igračima, te ima šansu. Nadam se da će Mateo igrati, vraća se nakon ozljede i ja zbog njega navijam za Chelsea. Danas ćemo vidjeti situaciju s Uremovićem - ako ne bude 100 spreman, nećemo ići u nikakav rizik"

Dobra forma i osvojeni naslovi 

"Imali smo mnoge raspoložene igrače, strijelce, iako malo brine ozljeda Ante Rebića te moramo biti oprezni. Raduju me dobra forma i osvojeni naslovi. Nemam razloga za pesimizam, brzo krećemo s ozbiljnim radom. Ne možemo napraviti nešto idealno, da svi igraju kao u klubovima, ali problema neće biti, niti na desnom krilu, to mogu odigrati i Rebić, Brekalo, Perišić, čak i Ivanušec"

Sustav 

"Nećemo puno mijenjati, držat ćemo se svog klasičnog sustava 4-2-3-1 ili ili 4-1-4-1, pri čemu puno ovisimo o centralnom napadaču, pogotovo Bruni Petkoviću, oko kojega se mnogo gradi. Probat ćemo i drugu verziju s dvije polušpice, na utakmici s Armenijom. Nadam se da ćemo se uspjeti posložiti i vidjeti što nam je najbolje, vjerojatno isto što smo igrali u Rusiji, no sve ovisi o stanju i formi igrača" 

Prekidi 

"Prekidi su nam kroničan problem. Možemo ih vježbati kroz cijeli trening, ali tu svaki igrač mora preuzeti odgovornost i odlučiti da igrač kojega čuva mu neće iz tog prekida postići pogodak. Moramo se drugačije posložiti, vježbati, probat ćemo i zonsku obranu. Posvetit ćemo pažnju prekidima, no moramo popraviti segment odgovornosti i želje da nam suparnik ne zabije" 

Taktička priprema ispred fizičke 

"Sezona je bila dugačka, pogotovo za igrače iz vrhunskih klubova. Oni su premoreni i zasićeni, morat ćemo raditi po osjećaju igrača iz dana u dan. Nije im lako, stres je bio velik, no moramo se osvježati i raditi na taktičkom planu. Fizičku pripremu ne mogu raditi, treba se odmoriti i zaliječiti, ali prije svega radimo na taktici. Mogu reći da ćemo dati sve od sebe, poginuti na terenu, ali to neće biti dovoljno ukoliko Hrvatska ne bude bolja, kvalitetnija, odgovornija i taktički savršena. Samo motiv neće biti dovoljan. Možda su stariji igrači opterećini dodatnom godinom, ali mlađi su igrači postali godinu dana bolji. Nemamo se pravo žaliti, ne tražimo izgovor. Kako je nama, tako je i svima drugima"

Englezi među favoritima za naslov 

"Imat ćemo dobar skauting, sve podatke o suparnicima, a najteža je utakmica sigurno protiv Engleza, jednog od najvećih kandidata za naslov. Satkani su od igrača iz najjače lige, mladi su, i igraju na domaćem terenu. Ne smijemo zanemariti Čehe, imaju osam igrača iz istog kluba i bit će teško, a Škoti su opet domaćini. No, naš je cilj pripremiti se i proći skupinu"

Građenje atmosfere 

"Radit ćemo na tome kroz pripreme, treninge i razgovore. Zajedništvo je to koje donosi rezultat. Rekao sam da nam nedostaje atmosfera, a ja ću svakom igraču ukazati na ono što ja mislim da je problem. Svi želimo najbolje, ali moramo gledati reprezentaciju, gdje treba dati malo više od sebe. Na tome treba raditi, da se posložimo svi zajedno. Postoje i razlike u godinama, a i igrači nam sada dolaze iz drugačijih klubova nego prije. Razlika je bitna, ali vjerujem u ovu reprezentaciju" 

Navijači

"Nama navijači puno nedostaju, možda i najviše. Uvijek smo imali podršku, a nogomet nema smisla bez navijača. Nadam se da će stadioni biti barem napola puni, no teško je očekivati da si ljudi mogu priuštiti sve novonastale troškove. Bio bih presretan da je pun stadion hrvatskih navijača, tko ne bi poželio biti na otvaranju protiv Engleske na Wembleyju. Navijači nam cijelo ovo vrijeme nedostaju"

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri