Doživjeti stotu

Perišić: “Za mene je posebna svaka utakmica za reprezentaciju!”

01.06.2021.

Perišić: “Za mene je posebna svaka utakmica za reprezentaciju!”
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometa reprezentacija danas (18 sati) protiv Armenije u Velikoj Gorici igra prijateljsku utakmicu kao prvu od dviju provjera (druga je 6. lipnja u Bruxellesu protiv Belgije) pred skorašnji nastup na Europskom prvenstvu. Ne bude li nekih nepredviđenih okolnosti, Ivan Perišić odigrat će jubilarnu, stotu utakmicu za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Okruglih stotinu nastupa za okruglih deset reprezentativnih godina.

 

Vrijeme je proletjelo. Debitirao je u “paklu” Tbilisija, 26. ožujka 2011. godine tijekom turbulentnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Hrvatska je doživjela neočekivani poraz (0:1), a Perišić sasvim očekivano počeo graditi respektabilnu reprezentativnu karijeru koja je dočekala veliki jubilej.

“Naravno da sam uzbuđen što se bliži moj stoti nastup za hrvatsku reprezentaciju, uostalom malo se igrača može pohvaliti da su odigrali sto ili više utakmica za Vatrene. Naravno da se sjećam svog debitantskog nastupa, uvijek će mi ostati u trajnoj uspomeni, bez obzira na to što smo u toj utakmici doživjeli poraz. Pamtim, uostalom, sve ostale utakmice. Bilo je važnijih i manje važnih, ali kad je reprezentacija u pitanju meni je svaka utakmica bila posebna.”, kaže Ivan Perišić, koji je s Hrvatskom igrao na četiri velika natjecanja, od kojih će, naravno, najviše pamtiti ono rusko ljeto najljepših snova i srebro zlatnog sjaja.

“Svima koji smo imali privilegiju biti dio te priče Rusija će ostati zauvijek u srcu, ali i sve ono što je uslijedilo po povratku u domovinu nakon osvajanja srebrne medalje. Onaj nezaboravni doček u Zagrebu, ali i u Splitu pa u mom Omišu, nešto je što ću pamtiti cijeli život. Naša je generacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji doživjela vrhunac, sve se idealno poklopilo, od prvog dana priprema živjeli smo jedni za druge, disali kao jedan i to se odrazilo na našim rezultatima. Napravili smo velik rezultat, uspomene koje nosimo iz Rusije pamtit ćemo do kraja života.”.

“Perija” će Rusiju pamtiti i po upečatljivim nastupima i važnim golovima. Posebno će se pamtiti njegov nastup u polufinalu protiv Engleske, pogodak za izjednačenje i asistencija Mandžukiću za pobjedonosni gol i plasman u finale.

Foto: Drago Sopta/HNS

“To je bila utakmica naših karijera, znali smo što nam znači dvoboj s Englezima i tako smo se postavili na terenu. Bila je to jedna od najzrelijih utakmica hrvatske reprezentacije u povijesti. Iako su Englezi poveli, igrali smo našu igru i vjerovali u preokret. I sad kad vrtim film te utakmice naježim se, uvijek ćemo se rado vraćati toj utakmici, ponosni na veliku pobjedu protiv Engleske.”.

Ivan je bio strijelac i u finalu protiv Francuske…

“Ne mogu se oteti dojmu da smo u finalu igrali odlično, ali spletom okolnosti svjetski prvaci su na kraju postali Francuzi. Naravno da smo, unatoč porazu, bili ponosni na sve što smo postigli, ali uvijek ćemo se pitati je li se baš sve u Moskvi moralo tako rasplesti, jer… Bili smo momčad, imali smo igru, pobjednički gard, motiv, želju i vjeru. Na žalost, nismo uspjeli, ali najvažnije je da smo poslije utakmice jedni drugima mogli pogledati u oči, svjesni da smo ostavili srce na terenu i dali sve što smo mogli.".

Perišićev doprinos uspjesima reprezentacije u desetogodišnjem razdoblju itekako je upečatljiv. Ivan je postigao 27 golova i na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca svih vremena sasvim se približio trećeplasiranom Eduardu (29) i drugoplasiranom Mariju Mandžukiću (33), prvoplasirani Davor Šuker (45) još uvijek je na pristojnoj udaljenosti. “Perija” je zabio pet golova na svjetskim (Rusija 2018, Brazil 2014) i dva gola (Francuska 2016) na europskim prvenstvima, nosio Vatrene u kvalifikacijskim ciklusima za velika natjecanja. Postoji li neki trenutak koji posebno pamti?

“Pogodak Englezima u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali i onu akciju uoči Mandžinog pobjedonosnog pogotka pa urnebes koji smo ostavili za sobom u sveopćem slavlju kad smo pregazili jadne fotoreportere, ha, ha, ha… Drag mi je i prvi gol za reprezentaciju u Belgiji i, naravno, onaj za pobjedu protiv Španjolske na Europskom prvenstvu 2012. godine.”.

Foto: Getty Images

Perišićev doprinos igri reprezentacije nije mjerljiv samo golovima i asistencijama, Ivan je vrhunski krilni igrač kakav u modernom nogometu postaje nužnost. Brz, prodoran, snalažljiv u protivničkom šesnaestercu, golgeter. U viziji igre svih hrvatskih izbornika Perišić je jednako značajan i potreban momčadi kada napada i kada se brani, kada treba napraviti višak u igri “jedan na jedan” na postavljenu obranu i istrčati kontru i polukontru, ali po potrebi zatvoriti bok u fazi obrane, odraditi “prljavi” dio posla u službi momčadi. Sve to, uostalom, stane u jedan egzaktan podatak: Ivan Perišić bio je igrač s najviše pretrčanih kilometara (72) na svjetskoj smotri u Rusiji.

“Momčad je za mene uvijek na prvom mjestu, u svakoj utakmici nastojim se maksimalno podrediti kolektivu. A ne trebam govoriti da je reprezentacija svetinja. Kao klinac sam u Omišu u hrvatskom dresu gledao kako Hrvatska osvaja broncu. I sanjao sam takvu utakmicu, da jednog dana ja budem sudionik, na sreću doživio sam to, ostvario svoje dječačke snove.”.

Priča traje i dalje, pred Hrvatskom i Perišićem je nastup na Europskom prvenstvu.

“Nadam se da ćemo Euro svi dočekati zdravi i da ćemo se uspjeti osvježiti poslije napornih klupskih sezona. Radujemo se novim izazovima, imamo dobru momčad, vjerujem da ćemo opet stvoriti pravo ozračje i predstavljati Hrvatsku u najboljem svjetlu. Nemam običaj posebno najavljivati nastupe na velikim natjecanjima, ali svjesni smo naših kvaliteta i znam da imamo što reći na Euru. Skupina nije lagana, igramo protiv dvije domaće momčadi, Engleske i Škotske, ali nešto će se i nas pitati jel’ tako?.”.

Foto: Drago Sopta/HNS
 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri