Premijera na Euru

Nogomet “made in Croatia” u kolijevci nogometa

13.06.2021.

Nogomet “made in Croatia” u kolijevci nogometa
Foto: Drago Sopta/HNS

Odbrojavanje je završilo. Hrvatska nogometna reprezentacija od 15 sati po hrvatskom vremenu u Londonu protiv Engleske igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu, uoči koje očekivanja rastu svaki put kad netko spomene doseg Vatrenih na posljednjem velikom natjecanju. A to je vrlo često.

 

I naravno da misli odlutaju u 109. minutu pa sve stane u tom trenu kad Mario Mandžukić trese mrežu Engleza… Sreća da postoji YouTube pa s vremena na vrijeme ožive uspomene na najveći dan hrvatskog nogometa i sporta uopće. Dan koji se ne zaboravlja. Dan koji zauvijek ostaje u sjećanjima. Dan koji se nikad neće oteti zaboravu. Jedanaesti dan srpnja ljeta Gospodnjega 2018. Prošle su skoro tri godine, ali… Kao da je bilo jučer.

Bio je to doista večer za pamćenje. Za vječnost. Večer na Lužnikiju kada je bilo teško obuzdati osjećaje. Kako ostati priseban dok gledaš kako Mandžo trese Pickfordovu mrežu ili kad zaglušujuću buku s tribina moskovskog nogometnog hrama prekine sudačka zviždaljka da bi se oglasila posljednji put, a hrvatski nogometaši na terenu i hrvatski navijači na tribinama jedni drugima polete u zagrljaj? Prije negoli uglas konstatiraju i istodobno se uštipnu: Hrvatska je u finalu svjetskog prvenstva u nogometu!

Nemoguće je zaboraviti. Jednostavno nemoguće. Emocije, strast i ponos uvijek su isti. Slike nikad neće izblijedjeti. Iščeznuti iz sjećanja. Ta divna moskovska noć zauvijek će ostati u svima onima koji su tog 11. srpnja 2018. godine bili na Lužnikiju i uživo svjedočili epohalnom rezultatu hrvatskoga nogometa i sporta uopće. Prošle su skoro tri godine, ali i dan danas oči zasuze kad na ekranu mobitela ili laptopa “iskoči” sažetak tog mitskog spektakla. Bit će isto i poslije dvadeset godina. Moskva, Lužniki. 109. minuta. Mandžo. Posljednji zvižduk. Zagrljaji. Emocije. Suze radosnice… Iz godine u godinu. Uspomene ostaju zauvijek.

Svega toga treba se prisjetiti danas uoči još jedne velike utakmice Vatrenih. U Londonu. Na kultnom Wembleyju. U kolijevci nogometa. Tamo gdje je sve počelo. Naravno da će se Englezi htjeti revanširati za poraz, naravno da nacija od njih na Euru očekuje velike stvari, naravno da imaju jednu od najboljih momčadi, naravno da su jedni od favorita, ali… Kad je Hrvatska u pitanju taj “ali” svima stoji u grlu. Zna se i zašto. Nogomet “made in Croatia” odavno je postao svjetski “trade mark”. Svjesni su toga jako dobro i u kolijevci nogometa i nikome više ne pada na pamet razmetati se nadmenim izjavama prije današnje utakmice.

A Vatreni… Oni u utakmicu ulaze jednako kao i prije tri godine na Lužnikiju. Uvažavajući moćnog protivnika, ali visoko uzdignuta čela. Gordiji od Gordog Albiona. Ponosni na svoj uspjeh u Rusiji i željni novih izazova i dokazivanja na velikoj sceni. Sretno!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri