Čovjek od povjerenja

Ćorluka: "Momčad i uspjeh su iznad osobnih interesa"

16.06.2021.

Ćorluka: "Momčad i uspjeh su iznad osobnih interesa"
Foto: Drago Sopta/HNS

Vedran Ćorluka toliko se dobro snašao u novoj ulozi da se stječe dojam kao da je u stručnom stožeru Vatrenih godinama.

 

Popularni Čarli ozbiljno je shvatio svoje zadaće na Europskom prvenstvu, iako je još kao igrač često znao biti produžena ruka trenera koji su ga vodili.

“Ovo je sigurno nova uloga za mene. I tijekom igračke karijere bio sam čovjek od povjerenja kod trenera koji su me znali pitati za savjete, tako da ne mislim da je sad puno drukčije. Izbornik je koncentriran na neke druge stvari, nego mi pomoćnici. Ne mislim da sam neki čovjek od povjerenja, ali sam dio tima, u kojem svatko ima svoju ulogu i nadam se i trudim se obaviti tu ulogu na najbolji mogući način.”, poručio je Ćorluka koji je na ruskim travnjacima odigrao sasvim dovoljno utakmica protiv Nikole Vlašića da ne bi mogao procijeniti njegove igračke dosege.

“Nikolu sam jako dobro upoznao kroz međusobne utakmice Lokomotiva i CSKA i pratit ću ga u ruskoj ligi. Usporedbe s Lukom Modrićem? Moram priznati da je Luka vrlo rano postavio letvicu jako visoko, mislim da se Nikola ne bi trebao zamarati time hoće li ikada doseći razinu Luke Modrića. Nikola je na visokoj razini u ovom trenutku i siguran sam da može biti samo bolji, dakle samo je na njemu hoće li se približiti Lukinoj razini. Međutim, ne treba se time zamarati i ne sumnjam da će ubrzo igrati u boljem klubu i ligi jačoj od ruske.”

Čarli se dotaknuo i nekih problema u igri Vatrenih.

“Zna se da je naš problem završna faza igre. Dođemo u završnicu i nismo konkretni. Taj problem nas prati kroz nekoliko posljednjih utakmica, pa i na ovoj s Engleskom. Radimo na tome da se te stvari poprave za sljedeću utakmicu i siguran sam da ćemo izgledati puno opasnije već u petak. Obrana je protiv Engleske jako dobro funkcionirala, a bili smo i bez Lovrena, koji je već godinama standardan. Sigurno bismo i s njegovim povratkom dobili puno, ali i Domo i Duje su odigrali dobru utakmicu, bez obzira na neke napise u novinama.”

Jednog škotskog novinara silno je zanimalo sjeća li se Vedran dviju svojih utakmica protiv Škotske.

“Kad je u pitanju ona iz 2008. godine, ne sjećam se niti jesam li igrao, a ako jesam, očito nisam bio dobar, ha, ha, ha… A 2013. godine sam odigrao jako loše i volio potisnuti sjećanja na tu utakmicu. Sjećam se Škotske i po utakmici s Heartsom za Tottenham, sjećam se da je Harry Redknapp igrao na golf u St. Andrewsu, to mi je ostalo u dobrom sjećanju.”

Čarli je prokomentirao i situaciju s Ivicom Olićem.

“Ne znam hoće li se i kad priključiti reprezentaciji. Ola je uvijek dobrodošao i dobro bi nam sjeo. Mi ga iščekujemo, a vidjet ćemo hoće li se to dogoditi.”

Kad je u pitaju predstojeća utakmica s Češkom, Vedran Ćorluka usporedio je aktualnu momčad s onom na Euru 2016. godine s kojom je Hrvatska remizirala (2:2).

“Sjećam se Eura 2016., tu smo utakmicu trebali privesti kraju, a, koliko znam, izgubio sam skok uoči prvog gola Čeha. Poslije smo napravili penal u zadnjoj minuti, nakon što je Vida igrao rukom. Čudna utakmica koju smo trebali bolje završiti, a Češka tad i sad? Danas je puno dinamičnija i brža, a i puno neugodnija nego onda. Bit će puno teže nego što nam je bilo 2016. godine. A što se tiče Schicka, radi se o odličnom igraču i ne samo zbog ova dva gola Škotskoj. I u Leipzigu, i u Leverkusenu pokazivao je da je jako neugodan napadač.”

Povratak na Euro 2016 još jednom je otvorio priču o čuvenoj Vedranovoj vaterpolskoj kapici.

“I dan danas mislim da su me liječnici htjeli sprdati s kapicom, dan danas sam malo ljutit na njih, ali barem sam završio u Uefinom muzeju. Ali da sam izgledao lijepo, nisam.”

Kroz prizmu svoje uloge na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Čarli se na kraju osvrnuo na ponašanje igrača koji nisu u prvom planu.

“Svaki igrač koji je došao želi igrati. Međutim, želje i očekivanja, igrača ili izbornika, razlikuju se. U Rusiji sam više bio potreban van terena, nego na terenu i to je uloga koju moraš prihvatiti kao igrač. Mislim da svatko tko je ovdje mora shvatiti da su momčad i uspjeh ispred osobnog interesa i to nije nešto posebno. Tko nije na to spreman, može igrati tenis, i to ne u parovima...”

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri