Biti ili ne biti

Inat, želja i momčadski duh

22.06.2021.

Inat, želja i momčadski duh
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 21 sat po hrvatskom vremenu u Glasgowu protiv Škotske igra odlučujuću utakmicu za plasman u osminu finala Europskog prvenstva.

Sve je kristalno jasno, Hrvatska ovisi sama o sebi, pobjeda Vatrenima jamči plasman među šesnaest najboljih europskih momčadi. Još je nešto sasvim razvidno, hrvatska momčad kvalitetnija je od škotske, što znači da će se večeras na Hampden Parku u prvom redu pitati Luku Modrića i društvo. Naravno da kvaliteta u nogometu nije uvijek presudna, nerijetko u nogometu o pobjedniku odlučuje energetsko i mentalno stanje igrača.

Hrvatski reprezentativci svjesni su činjenice da su u dvoboju s Češkom mogli i morali više i da utakmica sa Škotskom donosi shakespeareovsko pitanje. Za Vatrene je večerašnji dvoboj na Hampden Parku “biti ili ne biti”, ne samo u kontekstu plasmana na ovom Euru. Vatreni večeras u Glasgowu brane čast svjetskih doprvaka, koji su prije tri godine u Rusiji pronosili slavu “male zemlje za velika nogometna dostignuća”. Tradicija međusobnih susreta sa Škotskom ne ide im u prilog budući da Hrvatska baš nikad nije pobijedila “otočane”. Postoji, međutim, jedan veliki “ali”. Aktualna generacija baš nikad nije podbacila u presudnim trenucima.

Izbornik Zlatko Dalić već se, neposredno poslije inauguracije, našao u delikatnoj situaciji kad je na “vrućem” kijevskom gostovanju trebalo pobijediti Ukrajinu, jednako tako i Grčku u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Vatreni su u oba navrata uspjeli, a onda u Rusiji otišli do kraja. Dalićeva momčad bila je na iskušenjima i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo pa je opet bili najbolja kad je to bilo najpotrebnije i izborila nastup na europskoj smotri. Pred Vatrenima je novo iskušenje. Protiv Škotske na Hampden Parku. Protiv domaćih navijača i “nabrijanih” suparnika. Protiv neugodne tradicije…

A možda je baš to potrebno da se u hrvatskim reprezentativcima probude inat i želja, da u njima proradi duh momčadi koja je oduševljavala nogometni svijet u Rusiji prelazeći granice vlastitih mogućnosti. I možda je vrijeme da Zlatko Dalić prije utakmice u svlačionici ponovi ono što je igračima poručio prije utakmice s Danskom u Rusiji koja je bila prekretnica na putu prema povijesnom srebru: “Dečki, vi mene danas ne trebate. Ovo je vaš dan i vaša utakmica.” Treba li išta više reći?

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri