Kako protiv Španjolaca?

Kovačić: “Moramo pritisnuti Busquetsa, ne smije se kretati bez pritiska”

25.06.2021.

Kovačić: “Moramo pritisnuti Busquetsa, ne smije se kretati bez pritiska”
Foto: Drago Sopta/HNS

Mateo Kovačić idealan je sugovornik uoči utakmice osmina finala Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske. “Kova” je godinama igrao u madridskom Realu i jako dobro poznaje španjolske reprezentativce.

Evo kako Mateo ocjenjuje sljedećeg suparnika Vatrenih?

“Očekuje nas teška utakmica, Španjolci su odlična momčad koja voli posjed, voli igrati. Bit će nam bitno da nastojimo imati loptu što više u nogama, da im oduzmemo ono što najviše vole. Ne znam koliko ih medijski napisi opterećuju, ni što se piše, ali znam da će protiv nas biti spremni, jer smo odlična momčad i jer smo više puta igrali protiv njih. Obje momčadi pokušat će se nadigravati. Najbolji pojedinac u španjolskim redovima… Kad bih krenuo nabrajati, sjedio bih dosta dugo... Međutim, znači im povratak Busquetsa, koji je pokretač svih akcija i morat ćemo ga zaustaviti, da se ne smije kretati bez presinga. Morat ćemo ga pritisnuti”, ističe Kovačić i ukazuje da je napredovao od odlaska iz Reala.

“Napredovao sam, naravno, nekoliko sam godina stariji, iskusniji, u Chelseaju sam odigrao više utakmica u kontinuitetu. Osjećam se dobro, bolje jer mi vjeruju. Igram, što mi je jako bitno. Svakom igraču je bitno da ga se ne mijenja odmah, da igra i izbornik Dalić dao mi je povjerenje. Nastojim ga vratiti na svakom treningu. Istina, čudno je da u španjolskoj reprezentaciji nema igrača Reala, to se nije dogodilo nikad u povijesti, ali to znači da su se nametnuli igrači iz drugih klubova. Imaju Španjolci odlične igrače po svim klubovima u Europi.”

Hrvatska reprezentacija po mnogima ima jednu od najboljih veznih linija na Euru, Modrić, Kovačić i Brozović iznimno su cijenjeni.

“S Lukom i Brozom igram dugi niz godina i osjećamo se dobro kad igramo zajedno. Broz je jako dobar za reprezentaciju, daje mirnoću, stalno traži loptu i u prilazu je. Od velike je pomoći meni i Luki. A napredovati možemo ako još više ulazili pred gol, što smo radili protiv Škotske. Još više moramo ulaziti u protivnički šesnaesterac i stvarati prilike. Usporedba s veznim redom brončane generacije? Ne bih se uspoređivao s njima, to su bili fenomenalni igrači koji su odigrali velike utakmice za Hrvatsku. I oni i mi imamo dobrih strana u igri. Nije sve u veznoj liniji, a stalno se piše o tome. Bitna je momčad, moramo se nametnuti, pokazati da smo bolji od Španjolske.”

Mateo ne dvoji da je pobjeda nad Škotskom momčadi dala veliki impuls.

“Trebala nam je ta pobjeda. Protiv Engleza smo primili gol iz jedne pogreške i izgubili utakmicu, protiv Češke nismo izgledali dobro, a pobjeda protiv Škotske dala nam je samopouzdanja da možemo odigrati odličnu utakmicu. Vidjelo se to već jučer na treningu, dat ćemo sve od sebe da u Kopenhagenu odigramo pravu utakmicu.”

Kakva je atmosfera u momčadi i kome najteže pada popularna “ševa”?

“Atmosfera je odlična, uvijek je bila. Kad dođemo na okupljanje, to je veselje i čast, ne može biti loša, pogotovo kad je rezultat dobar, kad prođeš skupinu onda je još i bolja. “Ševa”? Volimo tu igru, svaki igrač to obožava. Sinoć je Lovren često bio u sredini, a najviše volim kad su on i Broz unutra, obožavam kad se Broz naljuti, ha, ha, ha…"

Mateo je najviše pretrčao u prve tri utakmice na Euru…

“To je samo zato što Broz nije igrao protiv Češke, ha, ha, ha… Osjećamo se dobro, odradili smo dobre pripreme, iako je sezona bila duga i bili smo iscrpljeni. Međutim, svima je isto, nastojimo se osvježiti i biti onakvi kakvi smo bili protiv Škota. Spremni smo na još jedno trčanje i da damo sve od sebe. I još nešto, zajedništvo je jako bitno u ovim trenucima, kao što je bilo i u Rusiji. Nažalost, ne mogu igrati svi igrači, ali stavljamo Hrvatsku na prvo mjesto, svatko daje onoliko koliko može. Mi smo tu da se borimo zajedno i tako će biti i ovaj put. A navijači će nam sigurno puno značiti. Nije ih bilo previše, ali i onaj mali broj protiv Škota nas je oduševio. Sad će biti sjajan osjećaj, jedva čekamo istrčati u Kopenhagenu.”

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri