Čovjek od povjerenja

Olić: “Treba vjerovati, imamo svojih kvaliteta”

26.06.2021.

Olić: “Treba vjerovati, imamo svojih kvaliteta”
Foto: Drago Sopta/HNS

Ivica Olić odiše vedrim raspoloženjem, čovjek od velikog povjerenja u stožeru Zlatka Dalića uvjeren je da Hrvatska ima dobre izglede protiv Španjolske u osmini finala Eura.

 

“Ola” se vratio u reprezentaciju uoči ključnog dvoboja protiv Škotske.

“Lijepo je opet biti u reprezentaciji, pogotovo kad je u pitanju ovako veliko natjecanje. Nisam se vratio kad je baš bila ugodna atmosfera, poslije ne baš tako dobrih rezultata. Nije bilo lako, opet je sve bilo ljepše i lakše kad smo dobili Škotsku. Sad smo u pozitivnoj atmosferi, ne samo mi, nego i igrači. To me posebno raduje, da sam doživio i ovu atmosferu koja je pozitivna i dobra.”, kaže Ivica Olić, koji vjeruje da Hrvatska može otići daleko na europskoj smotri.

“Teško je prognozirati, ali Hrvatska može napraviti tako nešto. O atmosferi ovisi dosta toga. Sada nam dolazi protivnik koji je kao i mi imao loš ulaz na Euro. Nisu imali sjajnu atmosferu, ali ako pogledamo zadnju utakmicu, mogli smo vidjeti koliko su kvalitetni. Demolirali su Slovake, puni su samopouzdanja. Riječ je o utakmici u kojoj nema favorita, sve je moguće u jednoj utakmici. Treba vjerovati, idemo utakmicu po utakmicu. Idemo proći ovu stepenicu pa vidjeti kako dalje.”

Španjolci na kladionici bolje stoje.

“Što se tiče koeficijenata, siguran sam da Španjolci znaju naše kvalitete, a mi vjerujemo u naše igrače. Usudio bih se reći da je sve otvoreno. Jedna je utakmica, mi imamo svoju kvalitetu, kao i oni, ali pred ovaj dvoboj nema favorita, izgledu su 50:50. Imam osjećaj da će se utakmica odlučivati pred kraj, možda čak i u produžecima.”

Ivica Olić se kao trener moskovskog CSKA-a još bolje mogao uvjeriti u kvalitete Nikole Vlašića.

“Nikolu sam upoznao u reprezentaciji, već tad sam znao o kakvom se igraču radi. Radeći s njim u klubu mogao sam upoznati sve njegove kvalitete i mane. Riječ je o vrhunskom sportašu, pravom profesionalcu. Nekoliko sezona je jedan od najboljih igrač ruske lige. Poslije mog dolaska shvatio sam da je on to prerastao i da želi napraviti stepenicu više. Radovao se ovom Euru, pred sam kraj prvenstva imao je jednu neugodnu ozljedu, na svu sreću dobro je prošlo, imao je određenih problema s mišićem. Spreman je, počeo je zadnju utakmicu od početka i pokazao o ovakvom igraču se radi i koliko je bitan. Poseban je igrač koji ima drukčiju kvalitetu. Strašan realizator, voli kontakt, voli primiti loptu među igračima. To mu je specijalka. Uvijek sam govorio igračima, dajte loptu Nikoli, nije problem ako ima jednog ili dvojicu igrača. Drago mi je da se vratio, da je počeo jednu utakmicu, da je ozljeda iza njega. Vidjeli smo da je bitan igrač.”

Ivica Olić ističe Sergija Busquetsa kao jednog od najbitnijih španjolskih igrača.

“Mislim da svi treneri reprezentacija kad Busquets igra znaju o kome se radi i kakav je igrač. Svi ga pokušavaju zatvoriti, ne dati mu prostor i vrijeme za distribuciju. Međutim, on je kao vino, što je stariji, to je bolji, teško ga je zaustaviti, pogotovo sada puno znači Španjolskoj u kojoj igra puno mladih igrača. Znamo da je on ta veza između napada i obrane, pokušat ćemo sve napraviti da ga neutraliziramo. Nisam siguran hoće li baš biti moguće sto posto ga zatvoriti, jer toliko je dobar. Samo… Nije Španjolska samo Busquets, Španjolci su momčad, pokazali su to u zadnjoj utakmici.”

Hoće li biti puno promjena u sastavu za Španjolsku?

“Promjena neće biti puno, ali o tom, potom, ima još dosta do utakmice. Što se tiče taktike, jučer smo zapravo odradili prvi pravi trening u tom smislu. Dobro je da je prošlo dosta vremena od Škotske i igrači će biti svježi i dobro pripremljeni za tu utakmicu. Želimo uzeti posjed, želimo uzeti loptu, ali Španjolci su jaki, oni se mogu nositi sa svim reprezentacijama svijeta. Kad bismo u tome uspjeli, sigurno bismo napravili dosta posla. Međutim, neće biti lako.”

Riječ, dvije o hrvatskim napadačkim adutima…

“Imamo kvalitetnu klupu, možemo dosta toga postići s klupe ako stvari ne krenu dobro. Što se tiče napadača, probali smo s Rebićem pa Brunom, imamo Kramu, Budimira, imamo dosta krilnih igrača, imamo kvalitete, ali tog drukčijeg tipa napadača nema. Bruno je u kvalifikacijama odigrao nekoliko sjajnih utakmica za Hrvatsku, znamo koje su njegove kvalitete i drago mi je da je to s nekoliko poteza pokazao u zadnjoj utakmici. Jako nam je bitan i može odigrati vrhunski. Nadam se da će naši napadači u sljedećim utakmicama zabijati golove i dobiti još više samopouzdanja.”, zaključio je Olić.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri