Hrvatska ne treba strahovati za budućnost

Dalić: "Cilj smo ostvarili, ali ova reprezentacija vrijedi više i može više"

29.06.2021.

Dalić: "Cilj smo ostvarili, ali ova reprezentacija vrijedi više i može više"
Foto: Drago Sopta/HNS

Po oproštaju hrvatske reprezentacije od Europskog prvenstva, izbornik Zlatko Dalić održao je završnu konferenciju za medije.

Nakon (ne)prospavane noći, izbornik Dalić još se jednom vratio na zbivanja u Kopenhagenu te je uz rekapitulaciju utakmice ponovio čestitke Španjolcima na pobjedi, kao i svojim igračima na zalaganju.

"Hrvatska je pokazala da ima snagu, kvalitetu i što je najvažnije karakter, te da može igrati sa svima na svijetu. Jučer smo igrali s jednima od najboljih, i Hrvatska ne treba i ne smije strahovati za svoju budućnost".

Komentirao je planove za utakmicu sa Španjolskom te učinjene zamjene. 

"Uvijek ima grešaka. Pripreme smo napravili kako smo i trebali. Odlučili smo da Rebić igra na svojoj prirodnoj poziciji, očekivao sam njegovu eksploziju te da će snagom, energijom i okomitošću donijeti prevagu. Mislim da smo napravili sve, a nakon poraza se uvijek priča da li se moglo drugačije. Greške sam radio, i toga sam svjestan. Neki puta nisam ostao dosljedan sebi i preuzimam odgovornost, i meni je ovo dobra škola. Neke stvari bih mijenjao, ali neću s njima izlaziti u javnost", rekao je.

Je li na Europskom prvenstvu ostvaren cilj? 

"Cilj je bio da prođemo skupinu, i njega smo ostvarili, s te smo strane zadovoljni. Međutim, to nije bio naš zadnji cilj, htjeli smo više jer ova reprezentacija vrijedi više i može više. Spletom okolnosti, dobili smo Španjolsku i ispali u produžecima. Ispali su i Francuska, Portugal, Nizozemska, ispast će i Engleska ili Njemačka. Imali smo peh s izostancima Perišića i Lovrena, a siguran sam da ova momčad treba više. Tužan sam i ponosan, dečki su dali zadnji atom snage i ostavili srce na terenu, a navijači su se trudili, navijali".

Kako izbornik komentira propuste s mijenjanjem kopački i vodom tijekom španjolskih akcija? 

"Te su greške bizarne, ne događaju se često. Mogu se dogoditi protiv Malte i Cipra, ali Španjolska će to kazniti. To je odrastanje. Nismo primili golove nakon dobrih španjolskih akcija, ali smo primili nakon ovih propusta. Sukoba igrača nije bilo, Luka je Rebiću skrenuo pažnju da je to bila njegova pogreška. Ljutnja je normalna reakcija na primljeni pogodak, a cijela ta situacija ne bi se ni primijetila da Španjolska nije na kraju postigla pogodak".

Osvrnuo se i na Barišićeve ozljede zbog kojih je prednost dobio Gvardiol te probleme s formom na pripremama i potragu za najboljim rješenjima.

"Svi smo tužni i razočarani. Htjeli smo, mogli smo, vrijedimo više, no rekao sam da je ovo realno - u životu uvijek dobiješ koliko zaslužiš, uvijek ti se vrati onoliko koliko si dao. Mislim da nismo svi uložili sve kako bi Hrvatska prošla dalje. Nisam osjetio nikakav bojkot, osjetio sam potporu. Igranje za reprezentaciju je svetinja".

Pred Hrvatskom su ubrzo novi izazovi. Gledajući u budućnost, najavio je i nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo te razgovor s kapetanom Modrićem te odgovorio na pitanje hoće li mlađe snage preuzeti još veće uloge u reprezentaciji.

"Cilj sam ostvario, napravit ćemo analizu i podvući crtu te razgovarati s ljudima u HNS-u te starijim igračima. Nisam opterećen, imam ugovor do Svjetskog prvenstva, a preda mnom i reprezentacijom sada je cilj plasmana u Katar".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri