Hrvatska sutra protiv Rusije

Dalić: “Lijepo se sjećati 2018. godine, ali pred nama su novi izazovi”

31.08.2021.

Dalić: “Lijepo se sjećati 2018. godine, ali pred nama su novi izazovi”
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Moskvi protiv Rusije igra prvu od triju vezanih rujanskih kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Vatreni se vraćaju na mjesto stare slave. Na Lužniki. Tamo gdje su prije nešto više od tri godine osvojili povijesno srebro hrvatskog nogometa i sporta uopće.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić svjestan je da se u nogometu ne živi od stare slave, pred Vatrenima su velika iskušenja i to bez najboljeg igrača i kapetana Luke Modrića, koji će zbog ozljede aduktora sigurno preskočiti gostovanja protiv Rusije (1. rujna) i Slovačke (4.rujna). To, međutim, ne mijenja ambicije Vatrenih na putu prema Kataru.

“Novi izbornik Karpin donio je novu energiju i drukčiji sustav igre, to je pokazao i njegov popis igrača za rujanske akcije. Njegova će momčad biti agresivna, pokušati raditi visoki presing i igrati nogomet. Za obje reprezentacije utakmica će biti vrlo zahtjevna, naš će protivnik biti agresivan i kompaktan, pun energije”, poručio je na početku Zlatko Dalić, koji se, prema očekivanjima, suočio s pitanjem o budućnosti Nikole Vlašića u West Hamu, s obzirom na to da je nedavno napustio redove moskovskog CSKA.

“Nikola se jučer priključio, znam da je bio zaokupljen transferom, sad je tu situaciju riješio i spreman je za utakmicu. Neće mu biti lako, igra u Rusiji, u Moskvi, pred navijačima koji su ga gledali nekoliko godina u dresu CSKA, ali uvjeren sam da će biti pun motiva. Njegova odluka da prijeđe u Premierligu je za njega veliki izazov, a uvjeren sam da će u budućnosti napraviti još veći transfer”.

Izbornik Dalić svjestan je zahtjevnih rujanskih ispita.

“Nama je najveći problem činjenica da smo prije utakmice imali samo jedan zajednički trening, ali vjerujem u naše igrače, jer svi igraju u svojim klubovima i u formi su. Ove tri utakmice su najteži dio ovog ciklusa, najprije smo usmjereni na Rusiju, a poslije ćemo razmišljati o Slovačkoj i Sloveniji. iskreno, Rusija nam je najveći konkurent za prvo mjesto u skupini. Sutrašnja utakmica neće biti presudna, ali treba skupljati bodove i za to imamo priliku već sutra. U mom stožeru su ljudi koji su vezani uz Rusiju, Ćorluka, Olić i Pletikosa, puno smo proučavali igru Rusije i uvjeren sam da smo spremni. Očekuje nas posebna utakmica, kolegi Karpinu prva kao izborniku, siguran sam da će motivirati momčad i da će nam biti teško. Objema reprezentacijama trebaju bodovi, znamo da nemamo pravo na kalkulacije”.

Svi se jako dobro sjećaju posljednje utakmice između Rusije i Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine.

“Od tada se puno toga promijenilo u našoj reprezentaciji, puno igrača više nije s nama. To je normalan proces, ostali smo bez najvažnijih igrača, ali dolaze mlađi. Nedostaje nam ozlijeđeni Modrić, ali i oni koji su se oprostili. Lijepo se sjetiti Rusije i 2018. godine, ali ne možemo živjeti od prošlosti, čekaju nas novi izazovi. Hrvatska nije onakva kakva je bila 2018. godine, gradimo novu momčad, a vjerujem da ćemo opet biti uspješni. Izostanak Modrića? Naš će posao biti znatno teži bez Luke, to je za nas veliki hendikep, ali moramo se priviknuti da neće biti s nama. Može ga zamijeniti samo momčad, pritom stariji igrači moraju preuzeti odgovornost”, zaključio je Dalić.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri