Podijeljeni dojmovi

Dalić: “Zadovoljan sam igrom, ali ne i rezultatom”

02.09.2021.

Dalić: “Zadovoljan sam igrom, ali ne i rezultatom”
Foto: Drago Sopta/HNS

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, bio je poslije moskovskog remija s Rusijom podijeljenih osjećaja. Koliko god osvojeni bod protiv najozbiljnijeg konkurenta za prvo mjesto u skupini nudio razlog za zadovoljstvo, ostaje dojam da za izgubljenim bodovima u prvom redu mora žaliti hrvatska momčad.

 

Ovako je Dalić rezimirao utakmicu:

“Kad osvojiš bod u gostima protiv najozbiljnijeg konkurenta u borbi za prvo mjesto, onda moraš biti zadovoljan i ja jesam zadovoljan, ali samo onim što smo prikazali na terenu, rezultatom nisam zadovoljan. Imali smo kontrolu nad utakmicom, dominirali smo, ali nismo uspjeli postići gol, stvoriti pravu priliku. To je ono čime ne mogu biti zadovoljan, ali u globalu moram pohvaliti igrače jer su pokazali pravi gard. Uostalom, uoči utakmice smo imali dosta problema, odradili samo jedan zajednički trening, a na zagrijavanju smo ostali bez stopera kojeg smo morali prisilno zamijeniti”, kaže Zlatko Dalić, koji priznaje da su ga iznenadile neke odluke ruskog izbornika Valerija Karpina.

“Na poziciji prve špice nismo očekivali Mirančuka, nego Smolova, iako... Nama je to išlo u prilog, jer Rusi nisu bili toliko opasni u prvom poluvremenu. U nastavku utakmice su bili puno opasniji kad je u igru ušao Zabolotnji, koji ima visinu i može sačuvati loptu. Ne želim komentirati Karpinove poteze, ali mislim da je pripremio dobru taktiku i da su nam Rusi dobro parirali. Odigrali su dobru utakmicu, bili kompaktni, pokušavali nas poremetiti visokim presingom”.

Hrvatska i dalje drži prvo mjesto u skupini, Slovaci i Slovenci remizirali su u međusobnom susretu, a Malta pobijedila Cipar pa je situacija na ljestvici vrlo “tijesna”.

“Prema našoj računici, treba nam 20 ili 21 bod za prvo mjesto u skupini, a naravno da je poželjno osvajati što je moguće više bodova i to što je moguće prije. Bod u Moskvi nas može zadovoljiti, ali neće biti lagano u nastavku kvalifikacija. Skupina je izjednačena, vrlo zahtjevna, sve su momčadi stiješnjene unutar nekoliko bodova. Čekaju nas dvije teške utakmice protiv Slovačke i Slovenije, a najveći nam problem predstavljaju putovanja zbog kojih se ne stignemo odmoriti, uz nedvojbenu činjenicu da nam nedostaje nekoliko važnih igrača”.

U pripremi utakmice protiv Rusije Daliću su uvelike pomogli savjeti njegovih pomoćnika Ivice Olića i Vedrana Ćorluke, ali i tehničkog direktora Stipe Pletikose. Sva trojica su dovoljno dugo vremena proveli u Rusiji da ne bi bili upućeni u mogućnosti ruskih igrača.

“Imali smo dobru sliku o ruskoj reprezentaciji, sve smo znali o njoj, pojedinačno i u momčadskom smislu. Olić i Ćorluka napravili su najveći dio posla, uputili su igrače na što moraju obratiti pozornost, koje su karakteristike ruskih igrača i odakle nam prijeti najveća opasnost. Pomogli su, naravno, Lovren, Vlašić, Moro i Uremović, koji su također jako dobro upućeni u kvalitete ruskih reprezentativaca. Kod nas u svakom slučaju nije bilo nikakvih nepoznanica, ali na kraju ipak nismo uspjeli pobijediti”.

Rusija je u posljednji trenutak željela utakmicu prebaciti s Lužnikija na stadion moskovskog Dinama, ali Hrvatska nije pristala. Izbornik Dalić objasnio je razloge:

“Svaka reprezentacija 120 dana prije utakmice odredi stadion na kojem će se igrati utakmica. Mi smo prema tome odredili u kojem ćemo biti hotelu, a obično biramo hotel najbliže stadionu na kojem ćemo igrati. Uostalom, volim igrati na Lužnikiju, stadionu koji će mi zauvijek ostati u sjećanju na jedan od najljepših događaja u mom životu”, zaključio je Dalić.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri