Važan ispit u Bratislavi

Trnavski poučak

04.09.2021.

Trnavski poučak
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras (20.45 sati) u Bratislavi protiv Slovačke igra drugu od triju uzastopnih rujanskih utakmica u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Vatreni traže pobjedu kojom bi zadržali prvo mjesto u skupini i dodatno podgrijali dobru atmosferu uoči dvoboja sa Slovenijom u Splitu 7. rujna.

 

Hrvatska je prije dvije godine protiv Slovačke odigrala jednu od najboljih utakmica od osvajanja povijesnog srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Vatreni su u Trnavi 6. rujna 2019. godine pobijedili 4:0 i ostvarili jednu od najvećih gostujućih pobjeda u kvalifikacijskim ciklusima za velika natjecanja. Prije toga, najveći gostujući trijumfi ostvareni su protiv Andore (6:0) u kvalifikacijama za Euro 2008, odnosno protiv Kosova (6:0) na putu prema plasmanu na svjetsku smotru u Rusiji.

Rezultat identičan onom u Trnavi (4:0) Hrvatska je ostvarila i u San Marinu u kvalifikacijama za SP 2002. Protiv Bosne i Hercegovine i Malte Vatreni su slavili 4:1, a još u tri navrata (3:0) na gostovanjima bili uspješniji od Latvije, Turske i Andore. Uzgred, to je bio i jedan od najvećih domaćih poraza Slovačke u povijesti. Slovaci su svojedobno gubili od Rumunjske (1:5, 1999.) i Armenije (0:4, 2011.).

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić proteklih je dana izbjegavao priče o međusobnim dvobojima Hrvatske i Slovačke (3:1, 4:0) u bliskoj prošlosti, svjestan činjenice da će obje momčadi novi međusobni sraz dočekati u sasvim drukčijim okolnostima. To, međutim, ne znači da ne priželjkuje trnavski scenarij na prekretnici tekućeg kvalifikacijskog ciklusa. Večerašnjom pobjedom u Bratislavi Hrvatska bi na pola puta do konačnog cilja napravila značajan korak prema Kataru.

Koliko god odsustvo kapetana i najboljeg igrača Luke Modrića bio velik hendikep, hrvatska momčad nedvojbeno posjeduje kvalitetu koja potpiruje optimizam među Vatrenima, a u Slovacima budi (straho)poštovanje prema aktualnim svjetskim doprvacima. Naravno da su okolnosti drukčije u odnosu na trnavski dvoboj istih suparnika prije dvije godine, ali poučak, kad su Vatreni u pitanju, mora biti isti. Odvažan gard i pristup odvest će utakmicu u željenom smjeru…

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri