Hrvatska protiv Slovenije

Zlatni jubilej na putu prema Kataru

07.09.2021.

Zlatni jubilej na putu prema Kataru
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras (20.45 sati) u Splitu protiv Slovenija igra važnu utakmicu na kraju “rujanske trilogije” u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru, koju će obilježiti pedeseti nastup za kormilom Vatrenih izbornika Zlatka Dalića.

 

Premijera je bila u najmanju ruku škakljiva. Nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji opasno je došao u pitanje poslije remija s Finskom na Rujevici, zbog čega je tadašnji izbornik Ante Čačić morao otići… Trebalo je naći nasljednika, a vremena je do odlučujuće utakmice s Ukrajinom bilo premalo. Otprilike pola dana!? Vatreni su, naime, već sutradan putovali za Kijev… I? Poslije nekoliko sati vijećanja glavni kandidat postao je Zlatko Dalić. I ni u jednom trenutku nije dvojio.

“Svjestan sam situacije u kojoj se nalazimo, ali ničeg se ne bojim, spreman sam na sve. Vjerujem u snagu ove reprezentacije”, rekao je Dalić, koji je postao prvi, a vjerojatno i zadnji hrvatski izbornik predstavljen u zračnoj luci. Sve se, uostalom, odvijalo filmskom brzinom. Jedan telefonski poziv, nekoliko sekundi razmišljanja, brzinsko spremanje kofera i gas! Iz Splita izravno na Pleso.

“Znam da neće biti lako, jasno mi je da me očekuje težak posao. Međutim, ne bojim se izazova i ničim nisam opterećen”, govorio je tad novi izbornik, koji je uoči kijevske premijere imao vremena samo za jedan nešto ozbiljniji trening. Premijera je ipak bila uspješna. Pogocima Andreja Kramarića Hrvatska je pobijedila Ukrajinu 2:0 i preživjela Kijev. Rusije je opet postala dohvatljiva.

“Pamtit ću taj dan u Kijevu, to sigurno. Ponajviše zahvaljujući igračima koji su odigrali maestralnih 90 minuta i dokazali da su najbolji kad ispune sve što se od njih traži. Što sam im poslije utakmice rekao? Da ostanu džentlmeni, da ih ne obuzme euforija, da se ne osvrću na komentare i da ostanu gospoda”, rekao je Dalić poslije pobjede nad Ukrajinom, a onda se odredio prema svojoj (ne)izvjesnoj budućnosti među Vatrenima.

“Ja bih za Hrvatsku došao bilo gdje pješice!”.

Uslijedio je uvjerljiv trijumf nad Grčkom u dodatnim kvalifikacijama i plasman na svjetsku smotru u Rusiji. Zarazni optimizam i energija novog izbornika vratili su među najbolje hrvatske igrače i, što je još važnije, među navijače, kult reprezentacije. Ostalo je povijest. Ispisana srebrnim slovima zlatnog sjaja tijekom ljeta najljepših snova.

Vrijeme prolazi. Momčad doživljava promjene, ali standardi se ne mijenjaju. Hrvatska još uvijek uživa ugled svjetskih doprvaka dok suvereno kroči na putu prema Kataru. “Zlatni jubilej” neće ništa promijeniti u izbornikovom gardu tijekom večerašnje utakmice sa Slovenijom. On će na zemlji stajati jednako čvrsto kao i prvog dana, ali pun samopouzdanja i vjere u momčad. Bilo bi sjajno veliki jubilej obilježiti pobjedom i otići još jedan korak dalje prema Kataru.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri