Čvrsto na zemlji

Dalić: "Nema opuštanja, čeka nas težak posao"

04.10.2021.

Dalić: "Nema opuštanja, čeka nas težak posao"
Foto: Drago Sopta/HNS

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, održao je konferenciju za medije pred okupljanje uoči kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru protiv Cipra i Slovačke.

 

Izbornik Vatrenih ukazao je na izostanke u momčadi pred važne listopadske ispite i osvrnuo se na njihove potencijalne alternative.

“Na okupljanje neće doći Lovren i Juranović, dogovorili smo se zbog njihovih ozljeda i trenutačnog stanja da ostanu u klubu i treniraju. Juranović je otpao, a Lovrena neće biti s nama prvih tjedan dana, vidjet ćemo hoće li biti OK za utakmicu sa Slovačkom. Imamo situaciju sa stoperima, ali ne bih rekao i problem, jer imamo dosta kvalitete u tom dijelu igre. Aktivirali smo pretpozive Ćaleti-Caru i Pongračiću, oni su u punom treningu, iako nisu igrali sve utakmice”, kaže izbornik Dalić, koji u Juranovićevom odsustvu računa na Josipa Stanišića.

“Stanišić je prvi pick za desnog bočnog, na toj poziciji imamo i Uremovića, kojem to nije prirodna pozicija, a u nekoj ofenzivnoj varijanti možemo angažirati i Brekala. Međutim, Stanišić je moj prvi izbor, prvi put je s nama, ali ako se uklopio u Bayernu, vjerujem da će i u reprezentaciji. Stoperi? Širok je izbor, Gvardiol će igrati na poziciji lijevog stopera, to je moj plan. Treba nam lijeva noga na lijevom stoperu, pogotovo na Cipru. Na drugoj strani imamo Ćaletu-Cara, Vidu, Uremovića, Pongračića, Škorića. Naći ćemo pravo rješenje”.

Kad su u pitanju napadačke opcije, Dalić ne dvoji u dovoljan izbor kvalitetnih rješenja.

“Naći ćemo soluciju koja će biti dobra, u odnosu na prošlo okupljanje vraća nam se i kapetan Luka Modrić. Naš je cilj da u obje utakmice igramo napadački i pokušamo pobijediti. Najvažnije je da se ne opustimo, jer neće biti nimalo lagano. Na Cipru nas čeka teška utakmica, kao što će biti i ona protiv Slovačke u Osijeku, mislim da je kadar igrača dovoljno dobar da to ostvarimo. U Splitu je bilo dobro, naći ćemo neku opciju koja mora biti dobra i protiv Cipra i Slovačke. Tu su Kramarić i Livaja kao prve napadačke opcije. Prije nam je bio problem što smo bili previše statični, protiv Cipra ćemo više rotirati i kretati se, jer očekujemo da će se protivnik u većem dijelu utakmice braniti”.

Vatreni u rujanskom dijelu kvalifikacijskog ciklusa (Rusija, Slovačka, Slovenija) nisu primili gol.

“To mora i dalje biti tendencija. Moramo biti disciplinirani kao i do sad, nastaviti igrati još ozbiljnije i odgovornije ako si želimo olakšati posao u studenom. Koliko smo bodova udaljeni od Katara? U igri je još dvanaest bodova, rekao sam na početku da će 20 ili 21 bod trebati za plasman, ali možda bude trebalo i 25. Sve ovisi o rezultatima Rusije. Najvažnije je da odlučujemo sami o sebi, a ne bih htio da zadnja utakmica u Splitu bude presudna. Bitan je plasman, manje je bitno koliko će za to biti potrebno osvojiti bodova. Prošli je ciklus bio jako naporan. Juranović i Lovren su odigrali sve tri utakmice, poslije su se ozlijedili. Sada nas očekuju samo dvije utakmice, s te strane je malo komotnija situacija”.

Izbornik je progovorio i o povratku među Vatrene Josipa Brekala.

“Brekalo meni nikad nije bio problem, on ima svoj način kako radi, uoči rujanskog dijela kvalifikacija tražio je klub, imali smo kontakt s Wolfsburgom i znali smo da traži klub, da nije u potpunosti fokusiran i to je bio razlog zašto nije bio pozvan. Sad sam kontaktirao njegovog trenera u Torinu, Ivana Jurića, koji ga je nahvalio. Nama Brekalo treba i on je jako korektan, shvatio je da nije na popisu zbog stanja u kojem se nalazio. Ponavljam još jednom, nitko neće biti zakinut kad je reprezentacija u pitanju. Petković? Vrata mu nisu zatvorena, kao ni Rebiću i Vrsaljku. Biram kako mislim da je najbolje, puno galame po medijima nikome neće pomoći jer ja odlučujem. Vjerujem igračima koji su tu, a svi imaju pravo boriti se za reprezentaciju svojim ponašanjem, igrom i odnosom na treninzima”, zaključio je izbornik, koji je odgovorio i na pitanje o ideji da se svjetska prvenstva održavaju svake dvije godine.

“To nije dobra ideja, pogotovo za igrače. Izgubila bi se draž SP-a da se igra svake dvije godine. Loša je to ideja i za zdravlje igrača, to ne bi mogli podnijeti, mora se voditi briga o igračima. Kao izbornik volio bih biti na pet svjetskih prvenstava, ali ne mogu, igrači su najvažniji”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri