Istraživanje CIES-a

Dinamo je trenirao čak 70 igrača koji nastupaju u najjačim europskim ligama

25.10.2021.

Dinamo je trenirao čak 70 igrača koji nastupaju u najjačim europskim ligama
Foto: Drago Sopta/HNS

Građanski nogometni klub Dinamo nalazi se visoko na ljestvici klubova koji su trenirali najviše igrača zastupljenih u najjačim europskim ligama.

 

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u svom je istraživanju u obzir uzeo igrače iz 31 najjače lige zemalja članica Uefe, trenažnim klubovima smatrani su oni u kojima su nogometaši igrali najmanje tri godine i to u dobi između 15. i 21. godine, a pritom su u obzir uključene i sezone tijekom kojih su igrači proslavili 15. i 21. rođendan.

Dinamo dijeli visoko treće mjesto sa 70 zastupljenih igrača, isti broj zastupljenih igrača imaju i Sporting i kijevski Dinama. Ispred Modrih su jedino Ajax na čelu ljestvice s 81, odnosno Šahtar sa 75 zastupljenih igrača. Uzimajući u obzir lige “petice”, na popisu prednjače Real Madrid i Barcelona (42).

CIES je razvio i indeks treninga, koji vrednuje trenirane igrača prema sportskoj razini klubova poslodavaca (kroz koeficijent temeljem rezultata domaćih liga i međunarodnih klupskih natjecanja), njihovu stopu zaposlenosti (tijekom prošle godine), kao i njihovu dob (što mlađi, to bolji). Dinamo visoko kotira i prema spomenutom indexu, nalazi se na četvrtom mjestu (77,9), iza Ajaxa (102,3), Sportinga (91,8) i Real Madrida (81,4).

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri