Nova humanitarna aukcija

Vatreno srce uvijek kuca za djecu

13.11.2021.

Vatreno srce uvijek kuca za djecu
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski reprezentativci protiv Rusije u Splitu sedmi će put donirati nošene dresove s utakmice u svrhu humanitarne aukcije za Zakladu Vatreno srce. Na šest dosadašnjih aukcija Vatreni su prikupili 156.684 eura ili 1.175.130 kuna.

 

Konferencija za medije uoči sutrašnje utakmice na poljudskom stadionu bila je još jedna prilika za isticanje rada Zaklade Vatreno srce, koju su osnovali i vode hrvatski reprezentativci i izbornici, putem koje već godinama pomažu djeci i mladima, poput donacija sredstava klinikama za dječje bolesti i akciji Korak u život.

Uz izbornika Zlatka Dalića i kapetana Luku Modrića, konferenciji su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, ispred Zaklade Vatreno srce dr. Zoran Bahtijarević i Ivan Zelić, ispred KBC-a Split ravnatelj, primarius dr. Julije Meštrović, odnosno upravitelj akcije Korak u život, Zvonko Biljecki.

“Velika mi je čast što sam dio Zaklade vatreno srce, a drago mi je da su reprezentativci nebrojeno puta pokazali koliko je veliko njihovo srce i koliki su humanisti. Zaklada Vatreno srce čini sve da bi pomogla onima kojima je pomoć najpotrebnija, a pogotovo su uspješne bile aukcije na kojima su igrači donirali svoje nošene dresove. Prikupljali smo sredstva u mnogim gradovima, sad je na red došao i Split. Hrvatska reprezentacija je dobrodošla gdje god dođe, a gdje god došla čini sve da pomogne”, rekao je Zlatko Dalić.

Liječnik reprezentacije, dr. Zoran Bahtijarević, od početka je uključen u rad Zaklade Vatreno srce.

“Zaklada Vatreno srce osnovana je na inicijativu stručnog stožera tadašnjeg izbornika Slavena Bilića i reprezentativaca. Zaključili smo da igrači ionako pojedinačno ulažu veliku količinu novca u humanitarne svrhe pa smo se dogovorili da to ubuduće bude organizirano kroz Zakladu Vatreno srce. U početku smo pomagali pojedincima i godišnje smo primali više od tisuću pojedinačnih zahtjeva, ali s vremenom smo shvatili da u tom slučaju nikad neće biti dovoljno novca za sve, koliko se god mi trudili. Poslije smo funkcionirali kroz donatorske večere, a neposredno prije početka pandemije osmišljena je fantastična ideja da se novac prikuplja aukcijskom prodajom nošenih dresova s utakmica. Prije četiri godine Upravni odbor Zaklade Vatreno srce donio je odluku da će svake godine pomagati jednu instituciju za zdravstvenu skrb djece i jednu instituciju za edukaciju djece bez roditelja, kroz Udrugu Korak u život. Što se zdravstvenih ustanova tiče, pomagali smo u Rijeci i Zagrebu, ove godine to je Split, a sljedeće godine na red će doći i Osijek”, istaknuo je Bahtijarević.

U jeku najveće zdravstvene krize 21. stoljeća svaka je pomoć dobrodošla.

“Zahvaljujem Hrvatskom nogometnom savezu, kolegi Bahtijareviću, profesoru Paladinu koji je moj učitelj, odnosno izborniku Zlatku Daliću, kapetanu Luki Modriću i svim ostalim reprezentativcima, ovo je izvanredna akcija i treba je na svaki način podržati. Kad je u pitanju KBC Split, zaista se trenutno susrećemo s nečim nezamislivim, ali istodobno se izvanredno nosimo s pandemijom jer smo odlično organizirani. Da samo vidite kako ljudi predano, motivirano i znalački rade, možemo biti ponosni na sve te ljude u KBC-u Split, ali i na naše nogometaše. Ova donaciju iskoristit ćemo za izgradnju pedijatrijskog paviljona za djecu s mentalnim teškoćama i neurološkim bolestima, onih kojih, nažalost, ima sve više, koje su kronične i koje se moraju liječiti multidisciplinarno. Da nije bilo ove akcije ne znam kako bismo to ostvarili”, rekao je dr. Julije Meštrović.

Zvonko Biljecki približio je rad Udruge Korak u život.

“Akciju Korak u život utemeljio je Rotary Club Zagreb Kaptol 2008. godine na čelu s profesorom Paladinom, pokrenuli smo jednu od najjačih humanitarnih udruga u Hrvatskoj. Do sad smo uspjeli dodijeliti 250 petogodišnjih stipendija djeci bez roditeljske skrbi, dakle onoj djeci koja su poslije srednje škole željeli studirati, dodijelivši pritom više od 25 milijuna kuna. Zaklada Vatreno srce od početka prati akciju Korak u život, iako smo prve stipendije financirali sredstvima HNS-a kad Zaklada još nije ni postojala. Već poslije dvije godine postali smo prihvaćeni od većine, ne samo hrvatskih, nego i inozemnih tvrtki. U  posljednjih godinu dana nastojimo financirati Hrvate u Vojvodini, Crnoj Gori, Mađarskoj…, koji su također ostali bez roditeljske skrbi. Najtoplije se zahvaljujem Zakladi Vatreno srce, HNS-u i reprezentativcima, koji su se dokazali, ne samo na sportskom terenu, nego i u našem normalnom, često ne tako lijepom životu”, zaključio je Zvonko Biljecki.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri