Slatke brige uoči Svjetskog prvenstva

Dalić: "Čini mi se da igrače ništa nije moglo zaustaviti"

14.11.2021.

Dalić: "Čini mi se da igrače ništa nije moglo zaustaviti"
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije nakon plasmana na svoje treće veliko natjecanje s Hrvatskom.

Čestitke, podrška i zahvale 

"Čestitke na plasmanu u Katar, na ovoj sjajnoj utakmici, kao i svim dečkima koji su igrali u ovim kvalifikacijama. Hvala mom stožeru i svima koji su bili oko mene i pomogli mi, hvala HNS-u na podršci, bivšem i sadašnjem predsjedniku, kao i našim navijačima koji su nam bili velika podrška, i danas su bili sjajni. Hvala i medijima na podršci i praćenju, a kritike su pomogle da neke stvari popravimo. Ostvarili smo cilj i sada imamo godinu dana mira. Ovo su najbolje kvalifikacije u povijesti, zajedno s onima za Europska prvenstva 2008. i 2020. godine, kada je također izgubljeno samo sedam bodova. Velika mi je stvar što će Svjetsko prvenstvo biti u arapskom svijetu, proveo sam tamo sedam godina, i Hrvatska će tamo imati puno navijača"

Hrvatska dominacija unatoč kiši

"Mislim da je Hrvatska dominirala tijekom cijele utakmice, napravili smo dosta dobrih svari, samo nismo postigli taj pogodak dovoljno rano. Međutim, nismo upali u nervozu, nismo gubili vjeru, dok je Rusija pokušala agresivnijom igrom, visokim presingom, no mi smo svojim veznim igračima s time izašli na kraj, pritisnuli Ruse i bilo je pitanje vremena kad ćemo zabiti. U drugom poluvremenu smetala nam je voda, no nismo odustali ni sekunde i dali smo zasluženi gol. Igrači su i na ovoj vodi igrali kao na tepihu, čini mi se da ih danas ništa nije moglo zaustaviti. Nama se posrećilo, Rusiji nije, no imala je previše sreće u prošlim utakmicama. Majice smo morali imati u pripremi, da nismo prošli na SP, ne bismo ih ni odjenuli. Za njih nisam ni znao do kraja utakmice, to je odradila naša logistika"

Rusija ograničena na dugačke lopte 

"Rusija je igrala koliko smo im dopustili, pokušali zatvoriti svako otvaranje, nisu nam napravili niti jednu situaciju. znali smo da smo bolji, ali morali smo to pokazati na terenu. Naša je zasluga što Rusija danas nije uspjela ništa napraviti, nismo im dopustili kratka dodavanja i morali su igrati na dugačke lopte. Znali smo što nas čeka, makar nas je zbunio njihov pokušaj agresivnosti. Ipak, potom smo preuzeli konce u svoje ruke"

Vjera, hrabrost, sreća 

"Bilo je teško čak i gledati, nije nas išlo s tim pogotkom, a postajalo je sve teže i teže. Bilo je upitno kako će završiti, ali napravili smo sjajne zamjene, sve su donijele nešto dobro, a sreća nam se vratila jer smo to zaslužili. Bili smo borbeni, agresivni, kompaktni. Najmanje smo očekivali taj autogol, ali sreća prati hrabre, a mi smo bili hrabri. Presretan sam i ponosan. Toliko vjerujem igračima jer vidim kako rade i kako se ponašaju, nije moglo drugačije završiti. Poslije utakmice sam zaplakao jer mi je pao kamen sa srca, sve zajedno je bilo stresno, no ovo su velike pobjede za Hrvatsku i ovu pobjedu posvećujem navijačima, koji navijaju i koji nas prate, kao i Vukovaru i Škabrnji. Svoj smo posao odradili za sebe, za hrvatski narod i za svoju domovinu"

Slatke brige uoči Svjetskog prvenstva 

"Svaka je utakmica u kvalifikacijama bila sve bolja i bolja, i ova Hrvatska može biti samo još bolja. Imamo dosta mladih igrača, ali bez ovih starijih ne bi išlo, oni su nositelji. Mlađi će uz njih napredovati. Najvažnije je da igrači igraju u klubovima, budu zdravi, a u ožujku ćemo igrati prijateljske utakmice te u lipnju Ligu nacija. Najvažnije je da i Luka bude zdrav i da nas povede u Katar, i mislim da ću imati samo slatke brige. Sve će ovisiti o formi, a volio bih da se pojavi još mladih iz mlade reprezentacije. Cilj Hrvatske uvijek mora biti veliko natjecanje, a nakon toga novi cilj mora biti proći skupinu. Mi smo takav narod, tražimo zlata i srebra, a nemamo teren ni kamp, nemamo gdje trenirati"

Tajna konačnog uspjeha 

"Igrači koji igraju u klubovima u dobroj formi to samo pretoče u reprezentaciju. Imamo i kvalitetu i konkurenciju, nitko se ne može opustiti. Možda je u protekle tri godine to bila moja pogreška, da sam dao previše povjerenja momčadi iz Rusije, no shvatite da je to bilo ljudski. Oni su me učinili srebrnim i bit ću im zahvalan cijeli život, no postalo je prekomotno i popis se znao mjesec dana unaprijed, pozvani su znali da će biti u reprezentaciji bez obzira igraju li u klubu. Teško se ulazilo u reprezentaciju i teško izlazilo. Dobra je stvar što sam to prepoznao, zaustavio i radim drugačije, nakon Europskog prvenstva promijenili smo kriterije i više ne trpimo negativan govor tijela. Igrači su vidjeli da je vrag odnio šalu, i sada su igrači zaslužni za sve. Vrata reprezentacije nikome nisam zatvorio niti neću, spreman sam razgovarati i oprostiti i prijeći preko svega radi reprezentacije. Svoj ego mogu maknuti u stranu i nitko mi se ne mora ispričavati, ali ja odlučujem tko će igrati"

Izbornička dužnost nema cijenu 

"Ponosan sam što sam izbornik Hrvatske, to mi je čast i ovo što sam doživio nitko mi ne može platiti. To nema cijenu. Nisam očekivao da ću pet godina biti izbornik, no meni je to najljepši posao u životu, vrhunac moje karijere. Sve zajedno smo prošli, ustrajali i Hrvatska ima sjajnu budućnost. Za mene nema veće sreće, ponosa i časti od ovoga. Nisam razmišljao o neuspjehu, na klupi smo razgovarali što učiniti da postignemo pogodak, zato smo ubacili Petkovića da hvata centaršute, pa ubacili Livaju kad se Pašalić umorio, samo da nađemo rezultat. U pripremi smo tražili 90 strpljivih minuta, a Modrić i Brozović bili su ključni ljudi u organizaciji. Sada ću malo zaboraviti nogomet, posvetiti se obitelji. Na komentare se ne obazirem, navijači su moja snaga"

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri