Šest od šest

Bišćan: “Pokazali smo da imamo talent, ali i radnu etiku”

17.11.2021.

Bišćan: “Pokazali smo da imamo talent, ali i radnu etiku”
Foto: Dražen Patarčić/HNS

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija svladala je u Riedu Austriju (3:1), ostvarila šestu pobjedu u šestoj kvalifikacijskoj utakmici i kalendarsku godinu završila s maksimalnim učinkom.

 

Šest od šest. Godina za pamćenje. I novi nadimak za izbornika Igora Bišćana. Mister 100 posto!

“Ne mogu biti ništa drugo, nego zadovoljan. Nismo znali kako ćemo izgledati na početku kvalifikacijskog ciklusa u koji smo krenuli s gotovo kompletno novom momčadi, ali dečki su pokazali da imaju kvalitetu i pravi mentalitet. Na dobrom smo putu izboriti plasman na Euro, ništa još nije gotovo, ali, uzimajući u obzir ono što dečki pokazuju, moramo biti samo veliki optimisti”, kaže Igor Bišćan, prvi izbornik koji je s U-21 reprezentacijom od početka jednog kvalifikacijskog ciklusa nanizao šest pobjeda.

“U čemu je tajna? Nema tajne, mladi hrvatski igrači imaju talent, to nikad nije bilo sporno. Momčad je vrlo brzo kliknula zajedno, a mješavina je mladih igrača, koji imaju minutažu i status u svojim klubovima, i nešto iskusnijih igrača, koji su već potvrdili svoju kvalitetu. Uza sve to, svi oni imaju neophodnu dozu motiva, želje i gladi za dokazivanjem. Sve to je rezultiralo ovim odličnim rezultatima, ne možemo od njih tražiti više od ovog što su dosad pokazali”.

Kontinuitet odličnih igara i dobrih rezultata Bišćanove momčadi već je rezultirao afirmacijom mladih reprezentativaca među Vatrenima pod vodstvom Zlatka Dalića.

Foto: oefb.at

“Teško je sebi pripisati ozbiljne zasluge za to, uvijek sam govorio da su reprezentativci koje vodim skoro gotovi igrači i da na njih puno više utjecaja imaju treneri u klubovima. Međutim, moj stožer i ja mogli smo utjecati na neke sitnice koje ih mogu pripremiti za nogomet na još višoj razini i u ozbiljnijem okruženju. Naravno da su se svi oni izborili za reprezentaciju dobrim igrama u klubovima, a kad su još stigle dobre igre u reprezentaciji, ne čudi da se počelo pričati o tim dečkima. Ima tu kvalitete, karaktera, pravog mentaliteta, vjerujem da će se u dogledno vrijeme oni sve češće pojavljivati u A reprezentaciji”.      

Aktualna U-21 reprezentacija, osim ogromnog talenta, sve češće pokazuje odlike moderne nogometne momčadi koju krase agresivnost, visoki presing, tranzicija…

“To je pomalo i iznenađujuće jer smo se uvijek najviše oslanjali na talent, a ne toliko na fizički aspekt igre. Međutim, trendovi su takvi da je bez toga teško u punoj mjeri demonstrirati talent. Ova reprezentacija ima i tu crtu i zato i jesmo ostvarili ovaj rezultat, imamo talent, ali i radnu etiku, karakter, motiv za dokazivanjem. Zbog svega toga smo veliki optimisti bez obzira na to što je još dalek put do plasmana na Euro”.

Iza Hrvatske je vrlo uspješna godina u kojoj je A reprezentacija ostvarila izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a mlada U-21 reprezentacija s maksimalnim učinkom dočekala kraj prvog dijela kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo u Rumunjskoj i Gruziji.

“Moramo izdvojiti A reprezentaciju jer to je ipak posebna priča. Dečki na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i njegovim stručnim stožerom napravili su strašnu stvar za naš nogomet i nastavili dugogodišnji kontinuitet uspjeha, na tome im moramo skinuti kapu i biti zahvalni. Drago mi je da smo se na tu ogromnu pozitivu nadovezali i mi iz mlađih selekcija pa je godina završila na najbolji mogući način. Što se nas tiče, kad se ponovno okupimo želim da budemo svi zdravi i u istom sastavu, a onda ćemo krenuti dalje kroz kvalifikacije, nadam se uspješno kao i do sad”, zaključio je Bišćan.

Foto: oefb.at

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri