Sjajna golgeterska forma

Golovi mi podižu samopouzdanje, ali ja sam mislima već na idućoj utakmici

01.12.2021.

Golovi mi podižu samopouzdanje, ali ja sam mislima već na idućoj utakmici
Foto: Drago Sopta/HNS

Objava Marija Pašalića na Instagramu u jutarnjim satima srijede bila je sasvim jednostavna: fotografija poslije utakmice s istaknutim kažiprstom, srednjakom i prstenjakom desne ruke i loptom u lijevoj ruci, uz poruku:

BU⚽️NGI⚽️RN⚽️. 

Drugi “hat-trick” u Serie A i uvjerljiva pobjeda nad Venezijom (4:0), sedmi prvenstveni pogodak ove sezone (osmi sveukupno) i prestižna titula najučinkovitijeg veznog igrača u ligama “petice”. Mario Pašalić sudjelovao je u dvanaest ovosezonskih prvenstvenih golova Atalante, koja je, uzgred, druga po postignutim pogocima u 2021. godini (94 gola). Prvi je Bayern sa 102!

“Lijepo je vidjeti sve te podatke, podižu mi samopouzdanje. Međutim, ovu formu želim maksimalno iskoristiti tako da su moje misli već na idućoj utakmici”, ističe Mario Pašalić. 

Opisna ocjena (uz onu brojčanu, 8) u prestižnom talijanskom dnevniku La Gazzetta dello Sport ukazuje na odlično Marijevo snalaženje u ulozi “lažne devetke” i urođeni instinkt ulaska u završnicu. Način na koji je postigao pogotke protiv Venezije ukazuju pak na Pašalićeve golgeterske kvalitete kojih se ne bi postidjeli niti najbolji napadači današnjice, kamoli veznjaci.

“Igram uglavnom na poziciji polušpice, iza dvojice napadača i u ovakvom sustavu i načinu igre Atalante mi to odgovara jer imam slobodu ulaska u završnicu iz drugog plana. S obzirom na to da igramo dosta ofenzivan nogomet i stvaramo jako puno šansi, često se znam naći u protivničkom šesnaestercu pa se u određenim trenucima moram snalaziti kao što to rade i napadači. Ovisno o protivniku, znam odigrati i na poziciji lijeve polušpice ili na lijevom krilu i tu također često dolazim u završnicu i pokušavam iskoristiti prilike koje se pruže. Uglavnom, paše mi ovakva ofenzivnija uloga, a to potvrđuju i brojke ove sezone”.

Mario je, uz suigrača Iličića (4), jedini aktivni vezni igrač s više od jednog “hat-tricka” u Serie A, svi ostali su napadači (Immobile 6, Mertens 6, Berardi 5, Belotti 3, Dybala 3, Quagliarella 3, Zapata 3, Ibrahimović 2, Kalinić 2, Simeone 2, Vlahović 2). Prvi “hat-trick” ostvario je prošle godine u uvjerljivoj pobjedi protiv Brescije (6:2), a s ovim drugim postao je prvi hrvatski nogometaš u povijesti Serie A koji je dvaput upisao "hat-trick". Prije njega samo su četvorica igrača zabili po tri gola na jednoj utakmici Serie A - Frane Matošić, Alen Bokšić, Nikola Kalinić i Ivan Perišić. Mario je, uostalom, tijekom cijele karijere, u kojim god klubovima igrao, uvijek zabijao.

“Što se golova tiče, nosim to u sebi, taj osjećaj za prostor, još od mlađih uzrasnih kategorija, gdje sam također kao veznjak zabijao puno golova. Zanimalo je i mene u to doba hoću li moći to isto raditi i u seniorskom nogometu, najprije u HNL-u s Hajdukom, a zatim i po Europi. Uspio sam i iznimno sam ponosan na to. Što se kontinuiteta tiče, ključno je bilo da ostanem jak u glavi nakon raznih posudbi i selidbi, da me ništa ne izbaci iz ritma, da treniram naporno, ulažem u sebe, slušam upute trenera i primjenjujem ih na terenu”

Kad su već Pašalićeve brojke u pitanju, u susretu protiv Venezije upisao je svoj 140. nastup za Atalantu, u dresu koje je postigao 34 gola i upisao 23 asistencije. A kad je u pitanju 2021. godina, ona je vjerojatno najbolja godina u njegovoj karijeri.

“Statistički sigurno. Nikad nisam igrao s ovakvom efikasnošću, međutim i u prijašnjim sezonama je bilo jednako dobrih, ako ne i boljih utakmica. Da, bilo bi lijepo da se Svjetsko prvenstvo igra ove godine, ha, ha, ha… Puno je naših igrača u odličnoj formi, međutim nadam se da ćemo svi zadržati jednaki ritam, ako ne i bolji, i kroz 2022. godinu kako bismo spremni i puni samopouzdanja dočekali Svjetsko prvenstvo u Kataru. Imamo jako dobru momčad, širok kadar igrača, dobar miks iskustva i mladosti. Želje u 2022. godini? Samo zdravlja i da me zaobiđu ozljede”, zaključio je Pašalić.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri