Inovativan pristup nogometu za djevojčice

HNS u suradnji s Uefom i Disneyjem predstavlja program UEFA Playmakers

02.02.2022.

HNS u suradnji s Uefom i Disneyjem predstavlja program UEFA Playmakers
Foto: Drago Sopta/HNS

Djevojčice diljem Hrvatske od ožujka će imati priliku sudjelovati u programu UEFA Playmakers i zavoljeti nogomet kroz inovativne i zabavne treninge koji prate radnju najpopularnijih Disneyjevih animiranih hitova.

Što je program UEFA Playmakers?

UEFA Playmakers je paneuropski program za promociju ženskog nogometa koji je nastao u suradnji između Uefe i Disneyja te kojeg Hrvatski nogometni savez od 1. ožujka uvodi i u Hrvatsku. Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina te je prilagođen i onim djevojčicama koje nikada prije nisu igrale nogomet ili sudjelovale u nekom sportu.

Program ima jedinstven pristup koji je baziran na znanstvenim istraživanjima Uefe i Sveučilišta Leeds Beckett te je fokusiran na naraciju, glumu, maštu i dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa i razvijanje motorike te fizičkih vještina.

U Hrvatskoj će se program odvijati za vrijeme 2022. i 2023. godine te će ukupno biti organizirana četiri izdanja programa, a prvo izdanje - ono koje kreće u ožujku 2022. godine - pratit će radnju animiranog filma Snježno kraljevstvo 2.

Svako izdanje programa sastojat će se od deset treninga, za vrijeme kojih će djevojčice utjeloviti likove iz Disneyjevih najpopularnijih animiranih filmova poput Snježnog kraljevstva i Izbavitelja te učiti temeljne nogometne vještine.

Treninzi će se u većini nogometnih centara koji sudjeluju u ovom programu odvijati na terenima i/ili u dvoranama ženskih nogometnih klubova kako bi se djevojčice nakon sudjelovanja u programu UEFA Playmakers mogle priključiti ženskim nogometnim klubovima te nastaviti igrati nogomet.

Kranjčar: "Igra i zaigranost najvažniji su dio sporta"

Foto: Drago Sopta/HNS

Ambasador projekta UEFA Playmakers u Hrvatskoj je bivši proslavljeni Vatreni i aktualni trener u hrvatskoj U-19 reprezentacij Niko Kranjčar, koji je istaknuo važnost igre u poticanju djece na bavljenje sportom: 

"Ovaj program sviđa mi se iz više razloga - veliki sam zaljubljenih u crtiće, pogotovo Disneyjeve, a također sam veliki zaljubljenik u sport i vjerujem kako bi sva djeca trebala imati priliku baviti se sportom. Ova inicijativa odličan je način da djevojčice od najmanje dobi steknu naviku bavljenja sportom kroz igru i zaigranost - koje su, po meni, najbitniji dio sporta."

 

Po čemu je program UEFA Playmakers poseban?

Za razliku od tradicionalnih nogometnih programa, svaki od deset treninga u sklopu pojedinog izdanja programa UEFA Playmakers prati radnju animiranih hitova poput Snježnog kraljevstva 2 i Izbavitelja 2. Djevojčice koje će sudjelovati u treninzima imat će priliku utjeloviti popularne likove poput Else i Anne te junaka iz Izbavitelja, kao i razvijati temeljne nogometne vještine, sposobnost suradnje te svoju maštu.

Temeljni cilj prvih nekoliko treninga u sklopu svakog izdanja programa UEFA Playmakers jest potaknuti djevojčice da steknu samopouzdanje u svoje sportske sposobnosti te da kreativno razmišljaju i komuniciraju s ostalim sudionicama programa. U nastavku programa treneri uvode vježbe koje razvijaju osnovne nogometne vještine, no naglasak ostaje na opuštenoj igri i zabavi.

"Razvoj ženskog nogometa i poticanje djevojčica na bavljenje nogometom važni su ciljevi HNS-a te vjerujemo kako nam ovaj program, uz brojne druge programe za razvoj ženskog nogometa koje već provodimo, može biti od velike koristi za razvijanje naše ženske nogometne baze. Kao dugogodišnji trener koji je radio s mlađim uzrastima i kao glavni instruktor čiji posao uključuje rad s mladim igračima, vidim zaista puno potencijala u pristupu kojeg koristi program UEFA Playmakers - mislim da su igra i gluma odličan način da djevojčicama predstavimo nogomet i da kroz jedno pozitivno i zabavno iskustvo postavimo temelje za njihovo bavljenje nogometom. Nogometni centri koji će u suradnji s HNS-om provoditi program UEFA Playmakers blisko su povezani sa ženskim nogometnim klubovima te se nadamo kako će djevojčice kroz ove ne-natjecateljske, zabavne treninge zavoljeti nogomet te poželjeti nastaviti svoja nogometna putovanja u nogometnim klubovima," poručio je glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza Petar Krpan.

Foto: Drago Sopta/HNS

Gdje i kada se u Hrvatskoj održava program UEFA Playmakers?

Program će biti održan u čak 30 nogometnih centara* u Hrvatskoj kako bi u njemu mogle sudjelovati djevojčice iz svih krajeva Hrvatske – treninzi će se održavati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Čakovcu, Ivancu, Karlovcu, Kašteli, Koprivnici, Lepoglavi, Metkoviću, Požegi, Pregradi, Puli, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Zadru i Županji.

Prvo izdanje programa počinje u ožujku te roditelji već danas mogu prijaviti svoje djevojčice (od 5 do 8 godina) za sudjelovanje u navedenom izdanju putem poveznice. Drugo izdanje počet će u svibnju ove godine, dok će treće i četvrto izdanje biti organizirano na jesen 2022., odnosno proljeće 2023. godine.

Popis svih centara dostupan je na poveznici hns-cff.hr/playmakers, gdje roditelji također mogu predbilježiti svoje djevojčice za sudjelovanje u treninzima koji počinju u ožujku 2022. godine

Pristup temeljen na znanstvenim istraživanjima i prijašnjim pozitivnim iskustvima

Naglasak na učenje kroz igru i glumu – koji je u samom srcu programa UEFA Playmakers – temelji se na znanstvenom istraživanju kojeg je pod pokroviteljstvom Uefe provelo Beckett Sveučilište u Leedsu i koje je pokazalo važnu ulogu zabave i ne-natjecateljskog pristupa u poticanju djevojčica da se prvi put počnu baviti sportom. Program UEFA Playmakers također se temelji na razmjeni znanja između Uefe i Engleskog nogometnog saveza, koji već nekoliko godina u suradnji s Disneyjem provodi program „Shooting Stars.“

Glavni cilj programa jest kroz zabavne, ne-natjecateljske treninge ohrabriti djevojčice da se bave nogometom i pružiti im jednostavan način da steknu veće samopouzdanje i sigurnost kada je riječ o sportskim aktivnostima.

Kroz kombinaciju Disneyjevih popularnih priča i likova te akademskih preporuka koje pokazuju pozitivnu ulogu naracije i glume u popularizaciji sporta među djecom, program UEFA Playmakers teži povećati udio djevojčica u Europi koje ispunjavaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima, koji je trenutačno samo 16%. Ovaj program posebno je važan za HNS i za Hrvatsku zato što je Hrvatska među lošijim članicama Europske unije kada je riječ o udjelu stanovništva koje ispunjava zdravstvene preporuke za fizičku aktivnost, s tim da je postotak žena koje ispunjavaju navedene preporuke posebno nizak.

Foto: Drago Sopta/HNS

*Napomena: dva centra pod Nogometnim središtem Rijeka bit će naknadno potvrđena tijekom prve polovice veljače.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri