UEFA Playmakers

Maksimirske radosti uz Niku i Disneyjeve crtiće

02.03.2022.

Maksimirske radosti uz Niku i Disneyjeve crtiće
Foto: Drago Sopta/HNS

Na pomoćnom terenu stadiona Maksimir održan je prvi trening u okviru UEFA Playmakers programa, koji je nastao u suradnji između krovne europske nogometne organizacije i Disneyja, a koji je Hrvatski nogometni savez uveo u Hrvatsku s ciljem promocije ženskog nogometa.

 

Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina i ima jedinstven pristup, baziran na znanstvenim istraživanjima Uefe i Sveučilišta Leeds Beckett, a fokusiran je na naraciju, glumu, maštu i dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa, razvijanje motorike i fizičkih vještina.

“Pa gdje ste curke? Čekam vas već sat vremena”, sa smiješkom dobrodošlice dočekao je malene polaznice projekta njegov ambasador Niko Kranjčar, nekadašnji proslavljeni Vatreni, a danas trener u hrvatskoj U-19 reprezentaciji.

Foto: Drago Sopta/HNS

Početak u svakom slučaju nije mogao biti ljepši: toplo ožujsko sunce, zaigrane djevojčice željne razonode i učenja, maksimalno posvećene trenerice, vedri i nasmijani Niko. Da, i baloni i gumeni bomboni kao simbolična nagrada za trud i zalaganje, odnosno poznati zvuci vrtićkih pjesmica iz obližnjeg zvučnika za razbijanje treme.

I baš sve je na terenu iza južne tribine maksimirskog nogometnog “hrama” bilo pripremljeno kao da na trening dolaze velike zvijezde “s one strane maksimirske šume”. Do najsitnijih detalja isplanirani poligoni i osmišljene vježbe, istodobno i edukativne i zabavne, s pravom mjerom.

Foto: Drago Sopta/HNS

Sunožno skakanje na položenim “ljestvama”, trčanje oko čunjeva, igra “lovice”, prvi pokušaji udarca na gol i prve utakmice. Bilo je jako dobro za prvi put. Pomogao je i Niko, bodrio i hrabrio, po potrebi i pomicao male golove taman toliko da šarene “bubamare” pronađu put do mreže i izmame ozarena lica i razdragane osmijehe zadovoljstva. "Jeee, zabila sam gol!". Nema ništa ljepše od dječje sreće, zar ne?

Sve u svemu, školski sat nogometa i iskrene dječje radosti. Novi susret zakazan je već idućeg tjedna. "Give me five!"...

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri