Humanost na djelu

Mladi reprezentativci darivali djecu iz Ukrajine

28.03.2022.

Mladi reprezentativci darivali djecu iz Ukrajine
Foto: Luka Šalamun/eVaraždin

Djeca i majke koji su pristigli iz Ukrajine, smješteni u varaždinskom hotelu Turist, posjetili su mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju, koja 29. ožujka na stadionu NK Varaždin igra kvalifikacijsku utakmicu protiv Finske.

Mlada reprezentacija smještena je u Varaždinu od 21. ožujka te je prošlog petka odigrala kvalifikacijsku utakmicu protiv Austrije (0:0), a sutra ih očekuje uzvratni okršaj protiv Finske. Uoči sutrašnje utakmice, mladi Vatreni družili su se s djecom i majkama koji su pristigli iz Ukrajine te su im u ime HNS-a podijelili prigodne darove.

Ispred Hrvatskog nogometnog saveza na druženju s malim Ukrajincima bio je prisutan član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik NS-a Varaždinske županije, Nenad Horvatić, dok su poklone podijelili mladi reprezentativci Boško Šutalo, Mario Vušković i Roko Šimić.

"Jučer smo s izbornikom Bišćanom i predsjednikom Kustićem dogovorili da ćemo uoči utakmice organizirati kratko druženje naših mladih reprezentativaca s djecom iz Ukrajine koja su smještena u hotelu Turist. Djeci smo podijelili pedeset poklon-paketa s dresovima, loptama i proizvodima naših sponzora kako bismo im na trenutak vratili osmijeh na lice, a također smo svu djecu i majke pozvali i na sutrašnju utakmicu. Hrvatski nogometni savez već neko vrijeme provodi aktivnosti na području integracije izbjeglica te nam je uvijek drago pomoći u ovakvim situacijama", poručio je Horvatić tijekom druženja.

Smještaj i pomoć za raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u Hrvatsku organizira Društvo crvenog križa, koje je na današnjem druženju predstavljala v.d. ravnateljice Društva crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček:

"Svakim danom u Hrvatsku dolazi sve veći broj raseljenih osoba iz Ukrajine, a trenutačno ih se u Hrvatskoj nalazi više od deset tisuća. Na području Varaždinske županije trenutačno ih je oko 330, od kojih je šezdeset smješteno u hotelu Turist. Mnogi od njih su djeca, pa smo ih danas, zahvaljujući mladoj reprezentaciji, razveselili poklonima te im na trenutak vratili osmijeh na lice. Društvo crvenog križa pruža humanitarnu pomoć raseljenim osobama, organizira službu traženja kako bismo povezali razdojene članove obitelji te pruža psihosocijalnu pomoć osobama koje pristignu u Hrvatsku, koje ovdje dolaze nakon dugih putovanja te se često nalaze u teškom stanju. Također provodimo i aktivnosti, poput besplatnih tečajeva hrvatskog jezika te raznih radionica za djecu, a pomažemo im i kako bi se uključili u sportske aktivnosti u kojima su sudjelovali u Ukrajini", poručila je Vidaček.

Foto: Luka Šalamun/eVaraždin

Na druženje s djecom, smještenom u hotelu Turist, osvrnuo se i dokapetan mladih Vatrenih, Boško Šutalo, koji je također najavio i utakmicu protiv Finske:

"S obzirom da se dio hotela u kojem smo smješteni koristi i kao smještaj za izbjeglice, zaista nam je drago što smo imali priliku barem malo razveseliti djecu koja su ovdje smještena te što će nas sutra pratiti na utakmici protiv Finske. Čeka nas teška i zahtjevna utakmica – svi koji su gledali gostujuću utakmicu vidjeli su koliko je to bila čvrsta utakmica, a vjerujemo da će Finska i sutra biti ozbiljan protivnik. Naravno, nakon boda protiv Austrije, sutra idemo na pobjedu kako bismo na kraju ovog okupljanja bili na korak do Europskog prvenstva. Uvjeti u Varaždinu su zaista sjajni, uključujući, naravno, i novi hibridni travnjak – stvarno nam je drago što smo ovdje."

Na dobre uvjete u Varaždinu osvrnuo se i član Izvršnog odbora HNS-a, Nenad Horvatić:

"Hibridni travnjak koji je Hrvatski nogometni savez postavio na stadionu NK Varaždin uvelike nam je pomogao poboljšati uvjete za odigravanje utakmica i pružio priliku često ugostiti mladu hrvatsku  reprezentaciju. Najbitnije nam je da smo u suradnji s NK Varaždin uspjeli odlično organizirati ove dvije vrlo važne utakmice. Nadamo se da će mlada reprezentacija sutra slaviti protiv Finske i potvrditi prvo mjesto u skupini".

Foto: Luka Šalamun/eVaraždin

Foto: Luka Šalamun/eVaraždin

Foto: Luka Šalamun/eVaraždin

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri