Optimizam s pokrićem

Pletikosa: “Hrvatska je sposobna za velike stvari u Kataru”

02.04.2022.

Pletikosa: “Hrvatska je sposobna za velike stvari u Kataru”
Foto: Arhiva HNS

Stipe Pletikosa bio je dio delegacije Hrvatskog nogometnog saveza na ždrijebu Svjetskog prvenstva u Kataru, ali i u svojstvu jedne od Fifinih legendi koje su uveličale središnji događaj u Izložbeno-kongresnom centru u Dohi.

 

Nekadašnji legendarni vratar Vatrenih zadovoljan je plesom kuglica koje su Hrvatskoj donijele skupinu s Belgijom, Marokom i Kanadom. 

“Prvi dojmovi su jako dobri, ono što mi daje vjeru da možemo napraviti dobar rezultat jest trenutačno stanje momčadi, u što smo se mogli uvjeriti na posljednjim utakmicama, tijekom kojih su dečki odlično reagirali na novi način igre. Sad sam izravno involviran u trenažni proces i to mi daje vjeru da će naša reprezentacija na sve zahtjeve odgovoriti na najbolji mogući način”, ističe Stipe Pletikosa, koji je analizirao protivnike Vatrenih u skupini.

“Svi protivnici su zahtjevni, bez obzira o kojoj je reprezentaciji riječ na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru. Maroko ima izbornika Vahida Halilhodžića, koji jako dobro poznaje naš mentalitet i način igranja, iako ćemo i mi, s našim skautingom, apsolutno znati sve mane i vrline marokanske reprezentacije. Ono što je specifično za marokansku reprezentaciju jest činjenica da u početnoj jedanaestorici imaju trojicu igrača Seville, odličnog Hakimija na desnom boku, u sredini Amrabata, kojeg je trenirao naš trener Ivan Jurić u Veroni, a koji je poslije ostvario sjajan transfer u Fiorentinu. Dakle, riječ je o vrlo zahtjevnoj, tvrdoj momčadi, ali bit će još vremena za dublje analize”.

Iza Kanađana je vrlo uspješan kvalifikacijski ciklus.

“Riječ je o reprezentaciji koja raste i koja je u ovom trenutku kvalitetnija momčad od reprezentacije SAD-a. Kanađani imaju jako dobar napadački dvojac, Jonathana Davida, koji igra u Lilleu s našim Ivom Grbićem, odnosno Cylea Larina, koji dijeli svlačionici s Domagojem Vidom u Bešiktašu, a ne moram ni spominjati Alphonsa Daviesa, koji je njihovo najzvučnije ime. Kanada je u velikom stilu završila kvalifikacije i stvarno je vrlo nezgodan protivnik”.

O Belgiji se već izvjesno vrijeme sve zna.

“Belgija uvijek ima jako opasne pojedince, iako će mnoge buduće analize sugerirati da je njihova zlatna generacija u padu, ali dolaze jako dobri novi mladi igrači, poput Tielemansa, koji igra u Leicester Cityju. Belgija ima i sjajnog Courtoisa na vratima, jednog od najboljih vratara na svijetu, tu su Castagne, De Bruyne, Saelemaekers… Moramo se dobro pripremiti za sve protivnike kako bismo mogli odgovoriti na zahtjeve koje nalaže ovako veliko natjecanje i vrlo zahtjevna skupina”.

Stipe zna recept za dobar rezultat Vatrenih u Kataru.

“Najbitnije je razmišljati od utakmice do utakmice, uvijek sam govorio da je jako bitno otvoriti natjecanje s tri boda. Do početka Svjetskog prvenstva u Kataru svi mi u stožeru moramo udvostručiti rad kako bismo se približili velikom uspjehu iz Rusije, ali najbolji recept je maksimalno se posvetiti onoj utakmici koja je pred nama. To je ključ da bismo u Kataru napravili nešto veliko. Vjerujem u naše igrače i momčad, mislim da smo sposobni za velike stvari. Uz dobar način pripreme kroz utakmice u Ligi nacija kako bismo dobili dodatno samopouzdanje koje je neophodno za velika turnirska natjecanja. Dobra fizička priprema i emocija bit će glavni čimbenici za uspjeh na tako zahtjevnom natjecanju”, zaključio je Pletikosa.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri