Lipanjske utakmice

Dalić: “Želimo startati domaćim pobjedama"

16.05.2022.

Dalić: “Želimo startati domaćim pobjedama"
Foto: Drago Sopta/HNS

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, objavio je popis igrača za predstojeće lipanjske utakmice u Ligi nacija koje donose dva dvoboja s Francuzima, odnosno susrete s Austrijom i Danskom.

 

Dalić je u uvodu najprije čestitao Dinamu osvajanje 23. naslova prvaka Hrvatske, a onda se osvrnuo na ono što u lipnju čeka njegovu momčad.

“Čekaju nas četiri zahtjevne natjecateljske utakmice u kojima ćemo se pripremati za Svjetsko prvenstvo, ali trebamo ostvariti i cilj u Ligi nacija. Nezgodno je jer je kraj sezone, lige završavaju ovaj tjedan. Dečki će doći nakon sedam, osam dana odmora i četiri su utakmice u deset dana, što je puno. Zato smo proširili popis i tu ću morati jako dobro kalkulirati”, istaknuo je Dalić a onda pojasnio popis po pozicijama u momčadi.

“Što se vratara tiče, Livaković i Ivušić su konstanta, a novo ime je Labrović. Grbića još čekamo i na njega računamo, ali mora pronaći klub u kojem će braniti i zato je na pretpozivu, a Kalinić će u dogovoru sa mnom propustiti ovu akciju. Što se tiče desnog boka, Vrsaljko je, na žalost, opet ozlijeđen, ali želi se vratiti u reprezentaciju i možda bude spreman za druge dvije utakmice. Erlića smo intenzivno pratili, trebamo ga vidjeti i bolje upoznati, Lovren je još uvijek ozlijeđen pa nije dobio poziv. Na popisu je i Josip Šutalo koji će za početak biti s mladom reprezentacijom, a onda će nam se priključiti. U veznoj liniji imamo kvalitetu pa smo dodali i Sučića koji će također biti s U-21 reprezentacijom, a onda nam se priključiti, kao i Stanišić koji je na popisu među braničima. U napadu je novi igrač Musa koji zabija u portugalskoj ligi i želimo ga vidjeti da bismo imali jasniju sliku. Na pretpozivu su igrači koje ćemo zvati ako bude potrebe, a možda će biti jer nas čekaju četiri utakmice u deset dana. U svakom slučaju, igrači na popisu su najkvalitetnije što Hrvatska u ovom trenutku ima. Na domaćim utakmicama moramo dati maksimum i probati osvojiti šest bodova u Osijeku i Splitu, a naravno da nećemo biti bez izgleda u Kopenhagenu i Parizu”.

Dalić ne dvoji da će Hrvatska u sve utakmice ući s pobjedničkim gardom.

“Ići ćemo, kao i uvijek, na sve pobjede, to nam je cilj i želja. Moramo napraviti fokus na Austriji i Francuskoj kod kuće, ali čeka nas teško gostovanje u Kopenhagenu i u Parizu. Neće tu biti puno kalkulacija, ali naravno da Modrić, Perišić, Gvardiol ili Brozović ne mogu igrati sve četiri utakmice. Vidjet ćemo kako će se osjećati pa odlučiti. Nezgodno je što će igrači prije okupljanja biti tjedan dana na odmoru, postoji opasnost od ozljeda. Nećemo moći složiti najidealnije, a već u prvoj utakmici moramo staviti najjače snage i probati pobijediti jer je to najvažnija utakmica. Poslije ćemo vidjeti, ovisno i o mladoj reprezentaciji koja završava kvalifikacije, da nam se priključe neki njihovi igrači".

Lipanjski termin je u svakom slučaju vrlo zahtjevan.

“Igračima nije lako, igraju i do sedamdeset utakmica u sezoni i onda se moraju s odmora vratiti u reprezentaciju, pogotovo nije lako iskusnim igračima koji igraju Ligu prvaka i prvenstvo. Pritom uopće nema sumnje želi li netko od njih doći, treba samo vidjeti u kakvom će biti stanju da bismo kroz desetodnevno razdoblje posložili što je moguće bolju momčad”.

Novo ime na popisu je napadač Boaviste, Petar Musa.

“Ove je sezone za Boavistu postigao dvanaest golova i radi transfer u veliki klub. Riječ je o klasičnom napadaču i ovo okupljanje će nam biti dobra prilika da ga vidimo. Zaslužio je priliku i sve će ovisiti o njemu".

Situaciju na desnom boku komplicira ozljeda Šime Vrsaljka.

“Žao mi je zbog njega, propustio je i zadnju akciju. Ozljeda nije takve prirode da bi trebao dugo pauzirati i svakako će doći, barem će biti zadnje dvije utakmice s nama. Juranović je zadnja tri tjedna ozlijeđen, oporavio se, ali imamo na popisu Stanišića i Erlića koji mogu popuniti tu poziciju. Ako igramo s trojicom, na toj poziciji može igrati i Brekalo".

Među reprezentativnim kandidatima nekolicina je igrača koji nisu standardni u svojim klubovima.

“Među njima su Pongračić i Vlašić. Nikola ima moje ogromno povjerenje, žao mi je što ne igra i ne želim ga izgubiti. Nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo, hoću ga vratiti u život koliko je god moguće. Dobit će šansu, ali svjestan je da mora igrati u klubu i u tom kontekstu će tijekom ljeta donijeti odluku o svojoj klupskoj budućnosti.  Vlašić je bio jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama, znam koliko vrijedi i može. Svi u stožeru smo uz njega i stav je da mora biti s nama. Pongračić je igrao dobro pa nije igrao u prvoj postavi, ima problem oko transfera, ali ako gledamo Svjetsko prvenstvo i ono što dolazi poslije, on je budućnost reprezentacije. Vida i Lovren će u dogledno vrijeme prestati igrati i moramo imati četiri, pet stopera na raspolaganju. Ne želimo izgubiti Pongračića, želimo mu dati vjetar u leđa, kao i Ivi Grbiću i mladim igračima koji dolaze"

Dalić se na kraju osvrnuo i na završetak prvenstva u HT Prvoj ligi.

“Prvenstvo je bilo sjajno, do zadnjeg kola vodila se velika borba za naslov prvaka između četiriju kvalitetnih momčadi. Liga je vrlo kvalitetna, kroz takvo natjecanje sigurno će biti puno više reprezentativnih kandidata. Ono što želimo je da naši klubovi budu konkurentniji u europskim natjecanjima, da, osim Dinama, i drugi klubovi naprave iskorak”, zaključio je Dalić.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri