Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Tužna vijest

Preminuo
fotoreporter Srđan
Vrančić Vrana

18.05.2022.
Preminuo fotoreporter Srđan Vrančić Vrana
foto: Drago Sopta
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Fotoreporter Jutarnjeg lista i agencije Cropix Srđan Vrančić Vrana iznenada je preminuo u utorak u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener.

Srđan Vrančić je rođen 1. rujna 1965. godine u Rijeci. Fotografijom se aktivno počeo baviti 1979., a prve je radove objavio početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u omladinskom listu "Val".

Kao fotoreporter Jutarnjeg lista i Cropixa izvještavao je s brojnih svjetskih sportskih događanja, poput Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine, Formule 1, svjetskih i europskih prvenstava u nogometu, kao i svjetskih prvenstava u skijanju u St. Moritzu, Bormiju, Santa Caterini, Schladmingu. Vrančić je ujedno bio i vrstan skijaš, na 55. Svjetskom prvenstvu novinara skijaša 2009. godine, u konkurenciji 250 novinara iz 40 zemalja, završio je na 15. mjestu.

Kolege će Vrančića će najviše pamtiti kao ratnog izvjestitelja i fotoreportera koji je u posljednjih nekoliko desetljeća prošao većinu svjetskih ratišta. Između ostalog, izvještavao je sa svih hrvatskih ratišta u Domovinskom ratu, iz Afganistana, Srbije, Kosova, Libije, Libanona, Sirije, Krima, a njegov je posljednji ratni fotoreporterski zadatak bio u Ukrajini, gdje je proveo ukupno 13 dana i napravio ekskluzivne snimke ranjenih vojnika iz vojne baze Javoriv u okolici Lavova.

Podvodnom se fotografijom Vrančić bavio od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a imao je i aktivnu ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu. Kao pasionirani ronilac, 2021. godine osmislio je i pokrenuo projekt Scuba Skener u okviru kojeg je ronio i fotografirao objavljujući nikad viđene fotografije jadranskog podmorja. Osvojio je ujedno i Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji 2017., a iste je godine na Kupu Hrvatske bio drugoplasirani. Sudionik je ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018. godine. Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activité Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti.

Dobitnik je Velebitske degenije (2020.) za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera (2014.). Njegove su fotografije bile izložene u brojnim muzejima. Između ostalih, u Muzeju grada Rijeke, Muzeju ratne fotografije u Zagrebu i Hrvatskom školskom muzeju.

Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut njegovoj obitelji povodom ovog nenadoknadivog gubitka.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Danska

22.09.2022.