Natjecateljski debi u stožeru

Mandžukić: "Priliku treba iskoristiti u Kataru, ne za četiri godine!"

03.06.2022.

Mandžukić: "Priliku treba iskoristiti u Kataru, ne za četiri godine!"
Foto: Drago Sopta/HNS

Mario Mandžukić u Osijeku će doživjeti natjecateljski debi u novoj ulozi na klupi Vatrenih, SuperMario će u svojstvu jednog od pomoćnika izbornika Zlatka Dalića dočekati susret s Austrijom u prvoj utakmici nove sezone Lige nacija.

 

S dva mjeseca odmaka, kako si doživio ponovno priključivanje reprezentaciji u novoj ulozi?

“Izbornik Dalić me pitao bih li se priključio njegovom stožeru i s veseljem sam pristao jer mogu i želim pomoći. Imao sam i prije toga planove krenuti u trenerske vode, a kako sam bio dugo u reprezentaciji odluka mi je bila vrlo laka. Dobro poznajem izbornika, druge članove stožera i sve ljude oko reprezentacije, znam koliko je to ugodno i profesionalno okruženje za rad pa se lako ponovno priključiti ekipi”.

Što ti je najveća promjena u odnosu na razdoblje kad si bio igrač? Je li nervoza prije utakmice veća ili manja?

“Sve je, naravno, puno drugačije. Sada sam “s druge strane”, gledaš detalje koje prije nisi vidio, što je ujedno i zanimljivo. Teško je uspoređivati nervozu prije utakmice jer smo u ožujku igrali prijateljske utakmice, što ipak donosi manji stres - vidjet ćemo kako će biti kada budu natjecateljske utakmice. Ono što je jednako jest da i kao igrač i kao trener moraš biti maksimalno koncentriran i ozbiljan. Čini mi se da sam sada ipak malo opušteniji nego kao igrač, što je vjerojatno i logično”.

Izbornik Dalić od početka govori kako je odlično da se u rad stožera uključuju proslavljeni reprezentativci. Imao si to iskustvo kao igrač - što vam donosi prisustvo takvih trenera koji su kao igrači prošli najveće utakmice i klubove? Kako ti možeš svoje iskustvo najbolje prenijeti mladim igračima?

“Mislim da je to odlično razmišljanje izbornika - tko može bolje razumjeti sve te situacije bolje od igrača koji su to prošli. To iskustvo nije moguće pronaći u nekoj knjizi. Zato sam i prihvatio Dalić poziv, jer nije tu samo izbornik, tu su i drugi članovi stožera, s Ćorlukom i Olićem sam i igrao, i raduje me što su tu. Prošli smo različite situacije u karijeri i sigurno tim iskustvom možemo pomoći. Kako? Sigurno kroz razgovor s igračima, kroz davanje savjeta, time da podijelimo neko svoje iskustvo. Svakako možemo pomoći i kroz organizaciju dobrih, kvalitetnih treninga, da im bude zanimljivo i da rade maksimalno koncentrirano, da daju sve od sebe”.

Iako ima još zajedničkih točaka s momčadi iz Rusije, ipak je današnja momčad prilično drugačija. Što ti se sviđa u ovoj ekipi?

“Došlo je dosta mladih igrača, a ono što mi se sviđa kod svih je što žele raditi, što su maksimalno fokusirani i spremni na zahtjeve koji se stave pred njih. To me veseli vidjeti. U Dohi sam primijetio da svi imaju veliki motiv i da vlada snažno zajedništvo, gdje igrači ne gledaju sebe već ekipu, svi su bili kao jedan. To je najvažniji preduvjet za bilo kakav uspjeh. Potrudit ćemo se s naše strane da tako bude i dalje”.

Kakvu Hrvatsku očekuješ u Ligi nacija, i gdje je, realno, možemo očekivati u društvu s Francuskom, Danskom i Austrijom?

“Skupina je dobra, s odličnim protivnicima. Nakon naporne sezone izbornik je pozvao dosta igrača jer sigurno neće svi igrati u sve četiri utakmice s obzirom na to da je ritam izuzetno naporan, s četiri utakmice u samo deset dana. Bit će to dobra prilika za uigravanje za ono što nas čeka na Svjetskom prvenstvu. Utakmice će, ujedno, biti prilika za velik broj igrača da se pokažu i potvrde protiv izvrsnih suparnika. Krećemo s dvije utakmice kod kuće, vjerujem pred punim tribinama, i imamo se pravo nadati dobrom startu, s dvije pobjede. Najvažnije je da ne bude ozljeda i da probamo odigrati što bolji nogomet te pritom skupiti što više bodova”

Kakvu Hrvatsku očekuješ i vidiš u Kataru?

“Slažem se s nekom općenitom ocjenom da je prolazak skupine osnovni cilj, kao što je uvijek slučaj s Hrvatskom na velikom natjecanju. No, kada vidim našu kvalitetu i igrače koje imamo, smatram da si smijemo dopustiti i razmišljanje o još višim ciljevima. Igrači mogu i smiju tako gledati - neka odmah iskoriste priliku i ostave trag, dok pored sebe imaju iskusne igrače koji su već puno toga ostvarili. Zašto čekati nove četiri godine? Sada je prilika i treba je što bolje iskoristiti”

Puno se govori da nakon Rusije nemamo napadača poput Mandžukića. Kako ti vidiš konkurenciju među napadačima i je li ti upravo to fokus rada u okviru stožera?

“Ne postoje dva ista igrača, pa se s tim ne trebamo ni zamarati. Ni prije mene nije bio isti profil igrača kao što sam ja, pa smo isto bili uspješni, a isto tako mislim da imamo kvalitetne igrače u napadu i danas. Važno je da momčad funkcionira dobro, kao jedan, a onda će i napadači doći do izražaja. Mislim da imamo dobre igrače u napadu, u dobroj formi, i da oko toga ne trebamo brinuti. Volim razgovarati s napadačima, podijeliti neki savjet s moje strane, no razgovaram i sa svima ostalima. Kao igrač, uvijek mi je na prvom mjestu bila ekipa, a tako to gledam i kao trener - tu sam za cijelu momčad”.

Razgovor s Mandžukićem objavljen je u digitalnoj verziji brošure za utakmicu Hrvatska - Austrija koju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri