Priopćenje za medije

Održana sjednica Izvršnog odbora HNS-a

06.06.2022.

Održana sjednica Izvršnog odbora HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

U Solinu je danas održana osma sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je, između ostaloga, donesena odluka o nazivima natjecanja muškog nogometa, počevši od predstojeće natjecateljske godine.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza sastao se u Solinu uoči utakmice Uefine Lige nacija između Hrvatske i Francuske koja će biti odigrana na Poljudu.

Foto: Drago Sopta/HNS

Donesena je odluka kako će se najviši stupanj natjecanja u muškom nogometu ponovno zvati Hrvatska nogometna liga, dok će se drugi, treći i četvrti stupanj zvati, redom, Prva nogometna liga, Druga nogometna liga i Treća nogometna liga. Naknadno je moguće ovim nazivima pridodati ime naslovnog sponzora pojedinog stupnja natjecanja.

"Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet, dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja, pa smo pritom razmatrali nekoliko rješenja. U konačnici, odlučili smo prvom stupnju natjecanja vratiti prvotni i prepoznatljivi naziv, Hrvatska nogometna liga, koji se uvriježio među navijačima, u javnosti i u medijima, čega smo bili svjedoci i proteklih godina dok je naziv bio Prva liga, ali smo ipak svi govorili da je to naša - HNL. Time smo odali počast povijesti i prepoznatljivosti koju HNL ima, i pritom izbjegli međunarodne izraze poput "premijernog" ili "elitnog" koji u hrvatskom nogometu nemaju tradiciju. Također smo dali na važnosti klubovima drugog, trećeg i četvrtog stupnja te ćemo nastaviti sustavno jačati marketinške, promotivne i komercijalne aspekte svih natjecanja", izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Izvršni odbor je također prihvatio odluku o raspodjeli sredstava od ugovora za TV prava, pri čemu će daleko najveći dio "kolača" ići prema klubovima Hrvatske nogometne lige - 9.33 milijuna eura. Ostatak sredstava bit će usmjeren prema Prvoj nogometnoj ligi, 1. ŽNL, 1. HMNL, HNK za mladež, HNK za žene i HNK u malom nogometu.

IO je utvrdio sudionike natjecanja od prvog do trećeg stupnja, odnosno kvalifikacija za Prvu i Drugu nogometnu ligu.

Usvojeni su novi Pravilnik o nogometnim natjecanjima, Pravilnik o suradnji klubova, izvješće o licenciranju za natjecateljsku godinu 2022./23., izvješće o organizaciji nogometnih kampova u Australiji i SAD-u te dokument Osnove veteranskog nogometa.

Izvršni odbor je također donio odluku o kupnji umjetne trave potrebne ze izgradnju još sedam travnjaka u županijama diljem zemlje.

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri