Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Otvaranje sezone

Provedene sigurnosne
pripreme oko
osiguranja utakmice
SuperSport Superkupa

07.07.2022.
Provedene sigurnosne pripreme oko osiguranja utakmice SuperSport Superkupa
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Povodom održavanja utakmice SuperSport Hrvatskog nogometnog Superkupa između GNK Dinama i HNK Hajduka, u subotu, 9. srpnja s početkom u 20 sati na stadionu Maksimir u Zagrebu, Ravnateljstvo policije obavijestilo je javnost o svim do sada provedenim sigurnosnim pripremama oko osiguranja tog visokorizičnog susreta.

Naime, Ravnateljstvo policije MUP-a RH angažiralo se oko intenziviranja komunikacije između Hrvatskog nogometnog saveza, klubova natjecatelja i policije te pozvalo na suradnju sve one koji svojim odgovornostima mogu utjecati na sigurnost prilikom održavanja nogometnih susreta koji su ocijenjeni visokorizičnima.

U proteklom razdoblju policija je inicirala i sudjelovala u nizu radnih sastanaka s klubovima i HNS-om, a kako bi pružila potporu u izradi Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika, koji jasno propisuje hodogram nadležnosti i postupanja HNS-a, klubova i policije prilikom organiziranja i održavanja nogometnih utakmica visokog rizika. Istovremeno s njegovom izradom i na istim načelima koja promiče i UEFA, proveden je niz aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje prevencije i sigurnosti na ovoj visokorizičnoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog Superkupa između GNK Dinama i HNK Hajduka.

Ravnateljstvo policije preuzelo je koordinativnu ulogu kod osiguranja ove utakmice visokog rizika te je za provedbu mjera osiguranja ove, ali i budućih utakmica, uspostavilo Stožer na čijem je čelu zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Stožer Ravnateljstva policije koordinira i rukovodi snagama policije u provedbi mjera, daje organizatorima upute kod izrade planova osiguranja, predlaže poduzimanje mjera i radnji organizatoru i zaštitarskim službama u cilju smanjenja rizika, prikuplja sigurnosno interesantne podatke, ali i informira javnost.  

Intenzivne sigurnosne pripreme oko osiguranja SuperSport Hrvatskog nogometnog Superkupa između GNK Dinamo Zagreb i HNK Hajduk Split započele su 24. lipnja, dakle 15 dana prije odigravanja utakmice. Policija je navedeni susret tom prilikom proglasila utakmicom visokog sigurnosnog rizika i, s osobama nadležnim za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza te klubova Dinama i Hajduka, raspravilo o svim segmentima pripreme i provedbe osiguranja koji imaju utjecaj na sigurnost u odigravanju ovog nogometnog susreta.

U dosadašnjoj intenzivnoj komunikaciji pojašnjene su obveze organizatora koje su propisane Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, u tom je smislu organizator izvijestio o dodatnim mjerama sigurnosti koje će poduzeti na sjevernoj i južnoj tribini te čuvanju stadiona.

Klubovi GNK Dinamo i HNK Hajduk potpisali su 29. lipnja, dakle 10 dana prije odigravanja utakmice, ugovor kojim je definirano pitanje ulaznica. Određen je broj ulaznica za gostujuće navijače i to 2 500 ulaznica za tribinu jug te su time stvoreni preduvjeti da HNK Hajduk može početi s prodajom personaliziranih ulaznica, a koja završava najkasnije dva dana prije početka utakmice. Nadalje, usuglašena su pravila najave i unosa transparenata te bubnjeva i megafona i to putem službene pisane korespondencije u koju ima uvid Ravnateljstvo policije i HNS. Spor oko eventualno nenajavljenih transparenata prvo dogovorno rješavaju klubovi, a potom policija. Nakon što ih se pregleda, navijači su ih slobodni postaviti na tribine.

Policija i HNS od gostujućeg kluba HNK Hajduk redovito zaprima informacije o putovanju gostujućih navijača te će, sukladno dobivenim informacijama, redovito ažurirati planove osiguranja. Sukladno do sada zaprimljenim informacijama te na temelju podatka o broju predviđenih ulaznica za gostujuće navijače, a koji je relativno visok, policija je započela s pripremama oko definiranja pravaca putovanja navijača, kao i stajališta za navijače.

Za stajališta su određene sljedeće lokacije: odmorište Nadin, odmorište Janjče i odmorište Dobra. Po dolasku na NP Lučko bit će formirane kolone te će se navijače organizirano prepratiti do stadiona. Gostujući navijači koji organizirano putuju vlakom imaju organiziran vagon-restoran u kojem se prodaje jelo i piće.  

Popis personaliziranih ulaznica gostujućih navijača mora biti finaliziran 24 sata prije početka nogometnog susreta.

Organizator utakmice, GNK Dinamo, prijavio je javno okupljanje i fan zonu sukladno Zakonu o javnom okupljanju te službeno prezentirao sve mjere i radnje koje će poduzeti sukladno obvezama iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Posebno je naglašeno da će na prostoru poligona za obuku vozača i tržnice Borongaj biti postavljeno ukupno 10 kemijskih WC-a, dok će na stadionu Maksimir ispod južne tribine biti dostupna hrana, bezalkoholna pića i sanitarni prostor. Organizator je o uputama za posjetitelje, koje su u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, obavijestio gostujući klub, a bit će i objavljene.

Policija će:

- koordinirano s teritorijalnim policijskim upravama pokrivati cijelu trasu putovanja navijača prema Zagrebu te dodatnim snagama osigurati ranije navedena odmorišta odnosno stajališta - Nadin, Janjče i Dobra te isto tako poduzeti mjere sigurnosti vezano uz putovanje navijača vlakom,

- provoditi sveobuhvatne mjere osiguranja prije, tijekom i neposredno nakon utakmice, sukladno Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima,

- osigurati prihvat gostujućih navijača na NP Lučko, čime garantira pravovremeni dolazak u zonu stadiona do 17:00 sati nositeljima transparenata, odnosno do 17:30 sati ostalim navijačima,

- kontrolirati poštivanje ranije izrečenih mjera zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima te

- poduzimati sve druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti kojima se preveniraju i sankcioniraju protupravna ponašanja.

U odnosu na provedbu mjera i nadalje će se održavati sigurnosni sastanci s predstavnicima klubova i HNS-om, tijekom kojih će se raspraviti eventualne nejasnoće, dok će se Ravnateljstvo policije i nadležna Policijska uprava zagrebačka još jednom oglasiti priopćenjem s informacijama oko posebne regulacije prometa te drugim potrebnim obavijestima.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Saudijska Arabija - Hrvatska

16.11.2022.