Aktivnosti u punom zamahu

Miletić: “Hrvatski ženski nogomet ima svijetlu perspektivu“

29.08.2022.

Miletić: “Hrvatski ženski nogomet ima svijetlu perspektivu“
Foto: Drago Sopta/HNS

Ženski hrvatski reprezentativni nogomet u punom je zamahu.

Nakon što je u Koprivnici održan ljetni kamp za djevojčice do 15 godina, u Ludbregu i Koprivnici održava se Uefin razvojni turnir za reprezentacije u istom uzrastu. Hrvatsku žensku U-19 reprezentaciju od 1. do 6. rujna očekuje nastup na Međunarodnom turniru Slovenia nations cup 2022 u Kranjskoj Gori, a žensku A reprezentaciju završni kvalifikacijski susreti za Svjetsko prvenstvo 2023. godine protiv Švicarske (Karlovac, 2. rujna) i Litve (Vilnius, 6. rujna).

“Prvi smo put ljetni kamp organizirali tako da smo razdvojili dva godišta, što je izuzetno velik uspjeh za hrvatski ženski nogomet, dakle generacija 2007. godišta odradila je ljetni kamp, a generacija 2008. godišta nastupa na Uefinom razvojnom turniru. Kvaliteta igračica je sve bolja, rad u klubovima sve kvalitetniji, jedino što može biti potencijalni problem jest izostanak kontinuiranog dolaska na okupljanja. To sigurno utječe na poboljšanje razine kvalitete unutar samog rostera reprezentacije. Međutim, kamp je odrađen vrlo kvalitetno, sve su igračice bile na očekivanoj razini, a na razvojnom smo turniru pokazali da smo kvalitetnije od ekipa ranga Moldavije, ali da moramo još puno raditi kako bismo dostigli razinu Norveške, iako smo u međusobnoj utakmici bili konkurentni”, kaže Božidar Miletić, koordinator za ženski nogomet Hrvatskog nogometnog saveza, koji je zadovoljan razvojem mladih hrvatskih igračica.

“Hrvatski nogometni savez to dosta potencira, a i klubovi su prepoznali da ulaganjem u ženski nogomet mogu postići nešto i na višim razinama. Dobra je stvar da su polaznice ljetnog kampa djevojke koje su se počele baviti nogometom puno prije u odnosu na prethodne generacije, dakle uključene su u rad u klubovima već s pet ili šest godina. U prijašnjim razdobljima znalo se događati da nam djevojke na ovakve kampove dođu prvi put i da su se nogometom počele baviti s 13 ili 14 godina. Kvantiteta ženskog nogometa došla je na visoku razinu i samim time je lakše iznjedriti kvalitetu. To smo potvrdili formiranjem reprezentacije od dvadeset igračica jednog godišta, svaka igračica na ljetnom kampu i na razvojnom turniru opravdala je svoj reprezentativni poziv”.

Pred polaznicama ljetnog kampa i sudionicama Uefinog razvojnog turnira je, u svakom slučaju, svijetla perspektiva.

“Već nekoliko godina govorimo da očekujemo veliki iskorak, ali puno je lakše napraviti iskorak od niže do srednje razine, u tome smo uspjeli vrlo brzo. Puno je teže napraviti iskorak od srednje razine do vrhunske kvalitete, tu će trebati još puno truda i rada, sa strane klubova i trenera unutar klubova, ali i cijelog sustava Hrvatskog nogometnog saveza. Kvaliteta igračica je puno bolja, njihov antropološki status bitno drugačiji i da sa svime možemo biti vrlo zadovoljni. Mi koji radimo unutar sustava vidimo napredak, ljudi van sustava možda ne u tolikoj mjeri, ali perspektiva je vrlo dobra. Treba biti još malo strpljiv i dočekati ove djevojčice da dođu do statusa A reprezentativki, jer je njihov razvojni put bitno drukčiji u odnosu na prijašnje generacije”.

Božidar Miletić ukazuje da suradnja između klubova i HNS-a mora imati zajednički cilj za dobrobit hrvatskog ženskog nogometa.

“Klubovi žive od igračica, to je nama jasno, ali naš je interes hrvatski ženski nogomet, a ne neka osobna stvar. Budemo li tako razmišljali, napravit ćemo puno promjena na bolje. Komunikacija s klubovima je značajno poboljšana, nacionalna liga pionirki i kadetkinja pokazala se kao pun pogodak, naš je interes razvoj ženskog nogometa, a ne samo pojedinih klubova”.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri