Oproštaj kapetanice

Lažeta: “Odluka je bila teška, ali ostajem vjerna navijačica”

08.09.2022.

Lažeta: “Odluka je bila teška, ali ostajem vjerna navijačica”
Foto: Drago Sopta/HNS

Kapetanica hrvatske ženske reprezentacije, Iva Lažeta, u Litvi je odigrala posljednju utakmicu u bogatoj igračkoj karijeri. Nekoliko dana prije, u Karlovcu joj je upriličen reprezentativni oproštaj u domaćem okruženju koji je bio strogo skrivana tajna, iako…

 

“Počelo mi je biti sumnjivo jer su mi suigračice koje su znale za moj oproštaj prečesto počele postavljati isto pitanje: Jesi li sigurna da se opraštaš? Međutim, lijepo su me iznenadile i ovom prilikom im se još jednom zahvaljujem, baš sam bila dirnuta tim njihovim iznenađenjem. Hvala i čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza koji su svojim dolaskom uveličali moj karlovački oproštaj”, ističe Iva, koja je veći dio karijere za Hrvatsku igrala kao Landeka, ali reprezentativnu i igračku karijeru okončala kao - Lažeta.

“Nije bilo jednostavno donijeti odluku o kraju karijere, ali posložila sam prioritete u životu i shvatila da je vrijeme. Kad sam prelomila? Kad sam se zaručila. Tad je bilo, hoćeš ili nećeš, ha, ha, ha… Šalim se malo, igrala sam u Montpellieru, a odvojen život nema smisla…”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Iva je u Litvi odigrala 96 utakmicu za reprezentaciju, nedostajale su još četiri do čarobne “stotke”, ali…

“U proteklom sam se razdoblju puno puta susretala s istim pitanjem: Zašto ne odigraš do stote pa onda zbogom? Uvijek sam preozbiljno shvaćala reprezentativni poziv da bih razmišljala na takav način i “navlačila” kako bih se domogla stote utakmice. Ne bi to bilo fer niti prema izborniku i suigračicama, ali u prvom redu prema sebi. Za reprezentaciju sam uvijek igrala punim srcem i angažmanom, uostalom ne postoji reprezentacija radi nas igračica, nego smo mi te koje moramo davati sebe za reprezentaciju”.

Reprezentativni debi bio je davno.

“Prvi sam put nastupila za Hrvatsku u prijateljskim utakmicama protiv Mađarske i Bosne i Hercegovine, ali mislim da se te utakmice nisu vodile kao službena. Iz tog razdoblja mojih reprezentativnih početaka ostat će mi u sjećanju utakmica protiv Malte, najviše zbog dresa koji sam dobila od protivnice na dar. Samo… Taj je dres valjda bio XXL, ha, ha, ha… Međutim, još uvijek ga čuvam kao uspomenu”. Moja najdraža utakmica za reprezentaciju? Pamtim neke u kojima smo ostvarili vrijedne bodove protiv eminentnih reprezentacija, recimo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine remizirale smo protiv Danske koja je tad bila aktualni europski doprvak. Jednako tako, lijepo je bilo igrati pred ispunjenim tribinama u Njemačkoj”

Reprezentativni oproštaj nije mogao biti ljepši. Iva se oprostila - pogotkom!

“Eto, posrećilo mi se čak i to, a možda sam i zaslužila da se tako poklopi. Eh da, jedino što nisam smjela, kad mi se već ukazala prilika, jest promašiti taj penal. Puno mi je misli prolazilo kroz glavu kad sam uzela loptu i kretala prema bijeloj točki. Znam da utakmica nije bila u rezultatskom smislu toliko značajna, ali osjećala bih se jako loše da sam ga promašila. Na sreću, zabila sam i sve je na kraju ispalo super”.

Puno se toga u hrvatskom ženskom nogometu promijenilo od Ivina reprezentativnog debija do oproštaja.

“Itekako! Sjećam se da smo u to vrijeme kad sam debitirala na reprezentativnim okupljanjima na treninzima nosile svoju privatnu opremu, danas je sve to na puno višoj razini. Hrvatski nogometni savez daje veliki značaj ženskom nogometu, puno se ulaže u svim segmentima. Pristup je puno ozbiljniji i profesionalniji, sve više igračica u reprezentaciju dolazi sa stažom u školama nogometa, što je jako bitno za njihov daljnji razvoj i za reprezentaciju. Imamo redovitija okupljanja, što prije nije bio slučaj. Sve će se to, nadam se, za koju godinu odraziti i na rezultatskoj razini.

Iako će se po okončanju igračke karijere u prvom redu posvetiti obiteljskim obavezama, Iva ima namjeru ostati u nogometu.

“Nisam još odlučila što ću, ali za početak namjeravam upisati tečaj za trenersku B licencu pa vidjeti. U ovom trenutku još ne mogu tvrditi je li trenerski posao za mene, ali voljela bih svoje znanje i iskustvo prinijeti na mlade igračice i doprinijeti dodatnom razvoju hrvatskog ženskog nogometa. Do tada znam sa sigurnošću da ću biti jedna od najvjernijih navijačica hrvatske reprezentacije”.

Foto: HINA

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri