Okupljanje Vatrenih uoči Lige nacija

Dalić: “Želimo učvrstiti samopouzdanje koje je naraslo u lipnju”

19.09.2022.

Dalić: “Želimo učvrstiti samopouzdanje koje je naraslo u lipnju”
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u Zagrebu uoči rujanskih utakmica u Ligi nacija protiv Danske (22. rujna, Zagreb) i Austrije (25. rujna, Beč).

 

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, uobičajeno je s novinarima podijelio prve dojmove.

“Imamo dvije teške utakmice, pobjede nam mogu donijeti plasman na završnicu Lige nacija, znamo koliko su bitne. Došli smo u situaciju da možemo biti prvi, četiri boda donose nam prvo mjesto, u tom kontekstu pogotovo je značajna utakmica protiv Danske. Istodobno, ove će nam utakmice biti i svojevrsna priprema za Svjetsko prvenstvo jer pravih priprema zapravo i nema. Skupit ćemo se pet, šest dana prije početka i odigrati prijateljsku utakmicu u Saudijskoj Arabiji. Isprobat ćemo što bismo htjeli i željeli. Nemam puno nedoumica oko popisa za Katar, ovih sedam dana pokušat ćemo maksimalno iskoristiti da bismo riješili eventualne nedoumice”, istaknuo je u uvodu izbornik Vatrenih, koji je poslije dviju uzastopnih gostujućih pobjeda protiv Danske i Francuske promijenio mišljenje o Ligi nacija.

“Govorio sam da Liga nacija nije moje natjecanje jer sam sve teške poraze s reprezentacijom doživio u tom natjecanju. To me frustriralo i smetalo, ali i to što smo igrali četiri utakmice u 10 dana, to je bilo naporno i nismo bili spremni. Međutim, sami smo sebi stvorili priliku igrati za prvo mjesto. Imamo lijepu situaciju i priliku ispraviti loš početak. Bitan je plasman i zbog ždrijeba kvalifikacija za Euro u listopadu”.

Što će izbornik isprobavati na ovom okupljanju?

“Moramo iznova raditi i mijenjati, igrat ćemo u sustavima 4-3-3 i 4-2-3-1, dati šansu igračima da se nametnu i iskoriste priliku na nekoliko upitnih pozicija. Vidjet ćemo, htio bih da svi na popisu dobiju minutažu. To će biti teško, ali utakmice su u razmaku od tri dana i bit će prilike. Htjeli bismo učvrstiti samopouzdanje koje je naraslo u lipnju, sigurnost i kompaktnost. Moramo na tome poraditi. Govorio sam da je ovo priprema za Svjetsko prvenstvo, ali dobili smo priliku i za nešto više”.

Danska je protivnik vrijedan najvećeg uvažavanja.

“Danci su u zadnje dvije godine najbolja europska reprezentacija. Nisu gubili puno utakmica, nemaju izrazito kvalitetnih igrača, osim Eriksena, ali su čvrsti i uigrani, djeluju impozantno, pogotovo na domaćem terenu. Mi smo u Kopenhagenu bili inferiorni u prvom dijelu, oni nisu iskoristili šanse i onda smo sa svježim igračima izdominirali i odigrali jako dobru utakmicu. Sad neće biti takva situacija, Danci  nam se hoće osvetiti za poraz, ali znaju i da imaju Francuze u Kopenhagenu i bitna im je utakmica. Neće se ponoviti ono što je bilo u prvoj utakmici. Očekujem čvrstu, izjednačenu utakmicu u oba poluvremena i, ako nastavimo kako smo završili ciklus u lipnju, bit će dobro. Nadam se da će svi igrači doći zdravi. Nije nas dugo bilo u Zagrebu, Maksimir će poslije pune dvije godine sigurno biti pun, a vidim da će nas i vrijeme poslužiti”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska je ostala bez Šime Vrsaljka koji je odlučio okončati reprezentativnu karijeru.

“Šime je donio najpošteniju odluku, mučio se četiri godine s ozljedama, dolaze mlađi, postupio je korektno. Kandidati za poziciju desnog beka su Juranović i Stanišić. Nema potrebe razgovarati o Juranoviću koji igra jako dobro u klubu, čak zna odigrati i na lijevoj strani. Stanišić ne igra u Bayernu, ali ne mogu ignorirati što je igrao protiv Danske i Francuske i time je zasad kupio mjesto. Nadam se da će biti više na dispoziciji, ali što je, tu je. Jakić kao desni bek? Bio je u svim našim kombinacijama kao zadnji vezni, a sad pratimo da igra i desnog beka u Eintrachtu. On je u kadru, tu je, vidjet ćemo. Igra dobro u klubu na toj poziciji”.

U momčadi je velika konkurencija i među napadački orijentiranim igračima.

“Petković je u boljoj formi nego što je bio prije. I golgeterskoj i igračkoj i zato je dobio poziv. On je igrač koji može biti prevaga za reprezentaciju ako bude u pravoj formi. Htio bih ga takvog kakav je bio prije dvije godine, konkretnijeg i okomitijeg u protivničkom šesnaestercu, a imamo igrače u vezi koji mogu pripremati prilike. Htio bih da više bude u prilici realizirati šanse. Oršić zabija golove, igra na poziciji koja mu odgovara, pogotovo u Ligi prvaka, gdje mu se otvaralo puno prostora. Njemu treba puno prostora iza leđa, a u reprezentaciji baš i nema previše takvih situacija gdje stojimo u bloku i izlazimo u kontru. Njegova je pozicija lijevo, a tu imamo i Perišića, probat ćemo ga iskoristiti. Nikola Vlašić je pogodio s klubom, dobio je trenera koji mu daje podršku, vratio se, a može biti još kvalitetniji. Čolak? Igra sjajno, zabio je devet golova i zato je na popisu. Međutim, zvali smo četvoricu napadača i on je peti na popisu. Pričali smo o tome koga staviti, njega ili Budimira, ali Budimir je igrao odlično protiv Francuske i Danske, bio vrlo borben kad je to bilo potrebno. Čolak igra dobro, a tu su i Livaja, Budimir, Petković. Samo… Ne mogu zvati osam napadača! Često mi u stožeru radimo analize, pratimo sve lige, svaku utakmicu, sve kandidate. Analiza je podrobna i kvalitetna. U Katar će ići kvalitetni igrači i nitko se neće osjetiti oštećenim. Odabrat ćemo ono najbolje što Hrvatska ima i što nam treba”.

Proširenje popisa za Svjetsko prvenstvo u Kataru?

“Imali smo sastanak na ždrijebu za SP na temu koliko igrača voditi i većina je bila za 26. Najgore je na Euru bilo što si trojicu igrača morao slati na tribine. Izbornici su rekli da može 26, ali da svi budu na klupi. Nije lako reći igraču da je na tribini, imao sam velikih problema oko toga. Lijepo je da imaš širi kadar. Ako dobiješ šansu, dobiješ, ali nema mjesta nezadovoljnima. Tko god se tako ponaša, nije mu mjesto u reprezentaciji. Moraš prihvatiti odluku i biti na dispoziciji kad zatreba. Nezadovoljni neće ići u Katar, ne treba mi to. Tko god je nezadovoljan, bolje da nije s nama”.

I na stoperskim pozicijama Dalić ima slatkih briga.

“Na stoperskim pozicijama je sjajna konkurencija. Pogledajte zadnji ciklus… Erlić, Šutalo, Gvardiol, Pongračić, sve su to mladi stoperi po godinama, koji će, ovisno o tome hoće li se izboriti, biti nositelji reprezentacije. Lovren i Vida imaju svoje zasluge, neću ih se odreći, ali dolaze mladi, znaju to i Perišić i Luka, i Šime, kao što su oni izbacili Ćorluku, tako je netko i njih, tako će i mene. To je tako biološki, taj proces ne možemo promijeniti”.

Dalić je na kraju imao potrebu reći još nešto:

“Vaterpolo je nedavno donio puno sreće hrvatskom narodu, nadam se da će i hrvatska nogometna reprezentacija donijeti jednako puno veselja”, zaključio je izbornik Vatrenih.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri