Sjajna večer na Prateru

Hrvatska svladala Austriju i izborila Final Four

25.09.2022.

Hrvatska svladala Austriju i izborila Final Four
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je u Beču Austriju (3:1), osvojila prvo mjesto u skupini 1 A Lige nacija i izborila Final Four prestižnog reprezentativnog natjecanja.

 

AUSTRIJA - HRVATSKA 1:3

Liga nacija, Skupina A1.
Stadion Ernst Happel, Beč.

Sudac: A. Dias (Portugal)

Strijelci: 0:1 Modrić (6’), 1:1 Baumgartner (9’), 1:2 Livaja (69’), 1:3 Lovren (72’). 

Žuti kartoni: Sabitzer, Posch (Austrija), Perišić, Lovren (Hrvatska).

Austrija: Lindner - Trimmel (62’ Lainer), Posch (62’ Wöber), Danso, Alaba - Sabitzer, Seiwald, Schlager, Baumgartner (82’ Schmid) - Arnautović (63’ Saračević), Gregoritsch (82’ Onisiwo). Izbornik: R. Rangnick.

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Lovren, Gvardiol, Barišić (62’ Sosa) - Kovačić (84’ Kramarić), Brozović (18’ Majer), Modrić - Vlašić (84’ Pašalić), Budimir (62’ Livaja), Perišić. Izbornik: Z. Dalić.

Foto: Drago Sopta/HNS

Ključ trijumfa Vatrenih na Prateru bio je “blitzkrieg” u razdoblju od 69. do 72. minute. Najprije su Kovačić i Sosa obavili velik dio posla prije negoli je lopta stigla do Perišića na lijevoj strani. Uslijedio je idealan centaršut na drugu vratnicu gdje se Livaja naklonio i doveo Hrvatsku u vodstvo - 1:2. Tri minute poslije Majerov je bio idealan ubačaj s lijeve strane, a na drugoj vratnici usamljen se našao Lovren i još ljepšim udarcem glavom u padu zatresao mrežu za kraj priče i sigurno vodstvo Vatrenih - 1:3.

Do kraja utakmice hrvatski su igrači suvereno čuvali i očuvali stečenu rezultatsku prednost, a s tribina stadiona Ernst Happel orila pjesma razdraganih hrvatskih navijača, koji su slavili još jedan sjajan rezultat Vatrenih. Više od plasmana na završnicu Lige nacija godi činjenica da Hrvatska u predvečerje Svjetskog prvenstva u Kataru izgleda goropadno i nezadrživo.

Foto: Drago Sopta/HNS
 

Vatreni su sjajno otvorili utakmicu. Vlašić je u 6. minuti osvojio obilje prostora na desnoj strani i pravodobno proigrao Modrića, koji je iskosa s desne strane ušao u šesnaesterac Austrijanaca i neobranjivo pogodio bliži Lindnerov kut - 0:1.

Kratko je trajalo hrvatsko slavlje na Prateru. Austrijanci su u 9. minuti presjekli Stanišićev pas, a Baumgartner poslije ubačaja s lijeve strane glavom zatresao lijevi donji kut Livakovićevih vrata - 1:1.

Osim izjednačujućeg pogotka Austrijanaca, igru Vatrenih dodatno je poremetila ozljeda Marcela Brozovića, koji je morao napustiti igru već u 18. minuti i svoje mjesto prepustiti Lovri Majeru. Do kraja prvog dijela Austrijanci su promašili dvije izgledne prilika. Baumgartner je u 24. minuti u matnoj situaciji  u hrvatskom šesnaestercu pucao pored gola, a u 44. minuti u još boljoj prilici našao se Arnautović, čiji je udarac maestralno obranio Livaković. Minutu poslije u šesnaestercu domaćina za udarac se izborio Vlašić, ali je njegov udarac išao po sredini vrata pa Lindner nije imao težak zadatak. Baš kao i poslije dalekometnog pokušaja Perišića.

Foto: Drago Sopta/HNS

Uraganski nastavak Vatrenih okončan je još jednom značajnom pobjedom koja je mogla biti i uvjerljivija, ali je lopta poslije Perišićeva udarca u 74. minuti okrznula gredu. 

Liga nacija, Skupina A1:

1. Hrvatska 13
2. Danska 12
3. Francuska 5
4. Austrija 4

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri