Ždrijeb kvalifikacija za Euro 2024

Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini

08.10.2022.

Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini
Foto: Getty Images

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju će u Frankfurtu saznati protivnike u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, na ždrijebu koji se od 12 sati održava u Festhalle exhibition centru.

 

Hrvatski nogometni savez na ždrijebu će predstavljati predsjednik Marijan Kustić, izvršni direktor Tomislav Svetina, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, team menadžerica reprezentacije Iva Olivari i glasnogovornik Tomislav Pacak

Uoči ždrijeba Hrvatska se nalazi u prvoj jakosnoj skupini, što znači da se u kvalifikacijama ne može susresti sa Španjolskom, Italijom, Nizozemskom, Portugalom, Belgijom, Danskom, Švicarskom, Poljskom i Mađarskom.

Vatreni će igrati u jednoj od skupina s pet reprezentacija zbog sudjelovanja na Final Fouru Lige nacija u lipnju sljedeće godine, baš kao i preostali sudionici Italija, Španjolska i Nizozemska.

U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije koje će loviti 23 mjesta za Euro, a Njemačka se kao organizator završnog turnira automatski kvalificirala i stoga ne sudjeluje u ždrijebu. Zbog suspenzije, u kvalifikacijama neće sudjelovati niti Rusija.

Momčadi će biti raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina, sedam skupina s po pet momčadi i tri skupine s po šest momčadi. Deset pobjednika skupina i deset drugoplasiranih momčadi izravno će se kvalificirati na završni turnir. Tri preostala mjesta popunit će momčadi koje se kvalificiraju kroz play-off u ožujku 2024. godine.

Utakmice u skupinama igraju se prema kalendaru utakmica europskih kvalifikacija od ožujka do studenoga 2023. godine.

Zbog političkih razloga u istu skupinu ne mogu biti izvučeni Armenija i Azerbajdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španjolska, Kosovo i Bosna i Hercegovina te Kosovo i Srbija.

Vatreni su do sad nastupili na šest europskih smotri, jedino se nisu plasirali na Europsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. Hrvatska je dvaput igrala četvrtfinale (Engleska 1996., Austrija i Švicarska 2008.), dvaput ostvarila plasman u osminu finala (Euro 2020., Francuska 2016.), a dvaput završila natjecanje u skupini (Portugal 2004., Poljska i Ukrajina 2012.).

Foto: Getty Images

JAKOSNE SKUPINE

1. HRVATSKA, Italija, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Belgija, Danska, Poljska, Mađarska, Švicarska

2. Francuska, Engleska, Srbija, Austrija, Škotska, Finska, BiH, Češka, Wales, Izrael

3. Švedska, Ukrajina, Norveška, Irska, Slovenija, Island, Rumunjska, Crna Gora, Armenija, Albanija

4. Turska, Grčka, Bugarska, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Kosovo, Farski Otoci

5. Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Estonija, Latvija, Litva, Bjelorusija, Moldavija, Malta, Gibraltar

6. Andora, San Marino, Lihtenštajn

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri