Ždrijeb kvalifikacija za Euro 2024

Hrvatska u skupini s Walesom, Armenijom, Turskom i Latvijom

09.10.2022.

Hrvatska u skupini s Walesom, Armenijom, Turskom i Latvijom
Foto: Arhiva HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj igrat će u skupini D u društvu Walesa, Armenije, Turske i Latvije.

 

Tako je htio ždrijeb europske smotre, održan u Festhalle exhibition centru u Frankfurtu, uz sudjelovanje delegacije Hrvatskog nogometnog saveza koju su činili predsjednik Marijan Kustić, izvršni direktor Tomislav Svetina, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, team menadžerica reprezentacije Iva Olivari i glasnogovornik Tomislav Pacak.

Vatreni igraju u skupini s pet reprezentacija zbog sudjelovanja na Final Fouru Lige nacija u lipnju sljedeće godine, baš kao i preostali sudionici Italija, Španjolska i Nizozemska.

U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije koje će loviti 23 mjesta za Euro, a Njemačka se kao organizator završnog turnira automatski kvalificirala i stoga ne sudjeluje u ždrijebu. Zbog suspenzije, u kvalifikacijama neće sudjelovati niti Rusija.

Foto: Arhiva HNS

Momčadi su raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina, sedam skupina s po pet momčadi i tri skupine s po šest momčadi. Deset pobjednika skupina i deset drugoplasiranih momčadi izravno će se kvalificirati na završni turnir. Tri preostala mjesta popunit će momčadi koje se kvalificiraju kroz play-off u ožujku 2024. godine.

Utakmice u skupinama igraju se prema kalendaru utakmica europskih kvalifikacija od ožujka do studenoga 2023. godine.

Zbog političkih razloga u istu skupinu nisu mogli biti izvučeni Armenija i Azerbajdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španjolska, Kosovo i Bosna i Hercegovina te Kosovo i Srbija.

Vatreni su do sad nastupili na šest europskih smotri, jedino se nisu plasirali na Europsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. Hrvatska je dvaput igrala četvrtfinale (Engleska 1996., Austrija i Švicarska 2008.), dvaput ostvarila plasman u osminu finala (Euro 2020., Francuska 2016.), a dvaput završila natjecanje u skupini (Portugal 2004., Poljska i Ukrajina 2012.).

Foto: Getty Images

Skupina A: Španjolska, Škotska, Norveška, Gruzija, Cipar.

Skupina B: Nizozemska, Francuska, R. Irska, Grčka, Gibraltar.  

Skupina C: Italija, Engleska, Ukrajina, S. Makedonija, Malta.

Skupina D: HRVATSKA, Wales, Armenija, Turska, Latvija.

Skupina E: Poljska, Češka, Albanija, Farski otoci, Moldova.

Skupina F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbajdžan, Estonija. 

Skupina G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litva. 

Skupina H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, S. Irska, San Marino.

Skupina I: Švicarska, Izrael, Rumunjska, Kosovo, Bjelorusija, Andora.

Skupina J: Portugal, BiH, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn.

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri