10 najvećih trenutaka Hrvatske na SP

5. Davor Šuker, Zlatna kopačka SP-a 1998. u Francuskoj: Golovi za sva vremena!

17.11.2022.

5. Davor Šuker, Zlatna kopačka SP-a 1998. u Francuskoj: Golovi za sva vremena!
Foto: Getty Images

Golgeter se ne postaje. Golgeter se rađa. Davor Šuker bio je jedan od takvih. Rođeni golgeter. A u punom sjaju zasjao je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

 

Samo se privilegirani mogu pohvaliti osvajanjem Zlatne kopačke, namijenjene najboljim strijelcima svjetskih prvenstava. Među njima su i dvojica Hrvata - Dražan Jerković i Davor Šuker.

Jerković je s četiri postignuta pogotka postao najbolji strijelac na Svjetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu, podijelivši prvo mjesto s još petoricom igrača - Brazilcima Garrinchom i Vavom, Rusom Valentinom Ivanovom, Mađarom Florianom Albertijem, odnosno Čileancem Leonelom Sanchezom. Jerković je bio strijelac u pobjedi protiv Urugvaja (3:1), postigao dva gola protiv Kolumbije (5:0), te jedan u polufinalnom porazu od Čehoslovačke (1:3).

Davor Šuker u Francuskoj je bio usamljen na tronu, iza sebe je ostavio Batistutu, Vierija, Ronalda, Salasa, Klinsmanna, Bergkampa, Bebeta, Rivalda, Henryja... Njegovi pogoci s francuskih stadiona prepričavaju se i dan danas. I svaki ponaosob reći će ponešto o Šukerovom golgeterskom instinktu i umijeću. 

Gol broj 1: Protiv Jamajke je znalački primirio loptu u ravni druge vratnice, odgodio udarac taman toliko da suparnički branič ostane u raskoraku, a onda opalio ljevicom po lopti koja je, završila u bloku, ali samo toliko da promijeni smjer i završi u mreži. Hrvatska - Jamajka 3:1.

Gol broj 2: Vrlo sličan onome protiv Jamajke: maestralno primanje lopte na drugoj vratnici i udarac iz koljena u bliži kut. Vratar opet nemoćan. Hrvatska - Japan 1:0.

Gol broj 3: Protiv Rumunjske u osmini finala dvaput je morao izvoditi jedanaesterac…

“Bio sam nervozan kad mi je sudac dao znak da moram ponovno pucati. Pogriješio je Zvone Boban jer je prebrzo utrčao u šesnaesterac… Da sam promašio drugi udarac, on bi ispao krivac. Zato sam odlučio da moram zabiti iz ponovljenog udarca. Znao sam rumunjskog vratara Bogdana Steleu iz Primere, bio je dobar vratar. No, u tom trenutku nije mi bilo važno tko je na golu. Da sam morao pucati deset puta zaredom, pogodio bih svaki put. Toliko sam bio fokusiran”, opisivao je specifičnu situaciju Davor Šuker.

Foto: Getty Images

Prije ponovljenog udarca uzeo je pauzu i opipao bilo na vratu. Scena je ostala zauvijek urezana u sjećanja hrvatskih nogometnih zaljubljenika…

“Kad se dogodi takva situacija, kad sudac naloži ponovno izvođenje udarca, izvođač je u stanju šoka. Da sam samo na trenutak pomislio da bih mogao promašiti, vjerojatno bi mi se to i dogodilo. Događa se to i danas izvođačima koji u takvim situacijama misle kamo bi drugi put pucali: lijevo ili desno, visoko ili nisko. Obično onda pucaju preko grede. Uzeo sam si sekundu više za koncentraciju. Provjerio puls. Nisam bio preplašen”.

Hrvatska - Rumunjska 1:0.

Gol broj 4: Na red je došla četvrtfinalna utakmica protiv Njemačke. Toliko opjevana i prepričavana. Hrvatska je vodila 2:0, pobjeda je već bila osigurana, ali… U njegovim očima nedostajala je “točka na i”. Čekao je svoj trenutak golgeterske slave. I dočekao ga. S lijeve strane sručio se u šesnaesterac Nijemaca, a onda u trku tražio idealan kut za završni udarac. Ovaj put desnicom. Lopta je kroz šumu nogu završila u mreži iza Köpkeovih vrata.

Hrvatska - Njemačka 3:0.

Gol broj 5: Polufinale svjetske smotre. Stade de France. Protivnik domaćin Francuska. Prva minuta drugog poluvremena. Šukerova kretnja bila je maestralna, Asanovićeva “lopta s očima” presjekla je obranu “tricolora”, a prvi golgeter Vatrenih našao se u bliskom susretu s vratarom Barthezom koji nije imao nikakvih izgleda.

Na žalost, Francuska - Hrvatska 2:1.

Gol broj 6: Utakmica za treće mjesto. Za povijesnu broncu hrvatskog nogometa. Asanović je predveo akciju Vatrenih, Boban odložio loptu za Šukera. Ljevica je još jednom bila ubojita. Stam je uzalud pokušao blokirati udarac, lopta mu je prošla kroz noge i završila u maloj mrežici suprotna kuta nemoćnog Van der Sara.

Hrvatska - Nizozemska 2:1.

Šest golova. Šest poglavlja priče o Zlatnoj kopački. I bronci zlatnog sjaja Vatrenih. S golgeterskim potpisom Davora Šukera. Za sva vremena!

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri