Hrvatska u četvrtfinalu

Dalić: “U utakmici protiv Brazila možemo samo uživati”

06.12.2022.

Dalić: “U utakmici protiv Brazila možemo samo uživati”
Foto: Drago Sopta/HNS

Uobičajeno jutro poslije utakmica Vatrenih u Dohi. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić s novinarima.

I uobičajeno vedro raspoloženje. Još jedan trijumf. Hrvatska je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva! 

“Lijepo je jutro, biti među osam na svijetu, zaista sjajno. Zasluženo! Proslavili smo malo nakon povratka u hotel, svatko na svoj način. Nisam stigao pogledati utakmicu, zaspao sam, bio sam umoran i iscrpljen. Međutim, poslije ove utakmice ne treba mi posebna analiza, Hrvatska je igrala dobro, onako kako je trebala igrati. Prvo poluvrijeme nametnuli smo svoj stil igre prvih pola sata, a onda ušli u bespotrebnu nervozu s nekoliko grešaka i doveli protivnika u bolje stanje. Poslije smo se popravili”.

O zamjenama…

“Kad se prođe, sve je super. Mi smo na klupi razgovarali, htjeli pametno odlučivati, ne raditi greške, pogotovo u zamjenama jer je očito bilo da idemo u produžetke, htjeli smo sačuvati energiju. I Modrić i Kovačić su se potrošili, a u igru su ušli igrači koji su dobili prigodu pucati jedanaesterce. A Budimira nisam zamijenio jer je bio loš, ušao je kako bismo bili opasniji na skoku, nego zato što sam smatrao da Livaja jednim potezom može odlučiti utakmicu. Znam da taj potez nije popularan, ali sve je to bilo u interesu rezultata. Njemačka i Španjolska igrale su s pasom i nisu uspjele, mi smo išli drugačije, preskakali igru i tako stvarali probleme Japancima. Očito je to bio način kako doći do ravnoteže u igri. I jučer smo istrčali četiri kilometra više od protivnika, za četiri kilometra. I u tom segmentu smo moćni i snažni”.

Protiv Brazila će pritisak biti na protivniku…

“Realno, Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu. Kad pogledate njihov izbor igrača, kvalitetu, širinu i vrijednost, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit i težak zadatak protiv momčadi koja se voli nadigravati. Trebat će tu utakmicu jako dobro pripremiti, ali nemamo se čega bojati. Moramo ući u utakmicu s puno vjere i samopouzdanja, tražiti naše prilike i uživati u nogometu. Izvući Brazil, to je to. Možda je prerano, bolje bi bilo da je finale. Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Pokušat ćemo se dobro pripremiti i odmoriti, dati maksimum i suprotstaviti se igrom. Oni nisu reprezentacija koja trpi tuđi posjed”.

Utakmicu protiv Japana završila su šestorica igrača koji nisu bili starteri…

“Rekao sam igračima na sastavnu uoči utakmice da im je ovo prilika da uđu u povijest. Osamnaest je novih igrača u odnosu na Rusiju, ovo je potpuno nova generacija hrvatskog nogometa. Nije baš zahvalno uspoređivati onu generaciju i ovu sad, oni tek sad dolaze. Ovo će im biti jako dobar poticaj, da su napravili nešto, da su bili ključni igrači kod jedanaesteraca i da im je to prilika. Svi dobro rade i treniraju, svi su u maksimalnom treningu i zaslužuju šansu. Imaju priliku napraviti još nešto. Već su sad ušli u povijest hrvatskog nogometa, ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, bronca, srebro i sad plasman među osam najboljih. Međutim, možemo napraviti nešto više i kvalitetnije, nadamo se i dečki su ovo zaslužili. Teško je raditi usporedbe. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali naši igrači… Barcelona, Real, Inter, Bayern, Juventus, Liverpool. A sad ipak imamo šestoricu igrača iz hrvatske lige. Skidam igračima kapu na onome što su napravili u Kataru”.

Napadačko pitanje uoči četvrtfinala…

Foto: Drago Sopta/HNS

“Vidjet ćemo što i kako, svi su dobili priliku i imali svoju minutažu. Rekao sam da ćemo tako i rasporediti s obzirom na to da nemamo toga tko je broj 1. Nema više napadača Atletica i Juventusa, sad su s nama napadači Dinama, Hajduka i Osasune. Nemojte živjeti u oblacima, imamo što imamo. Dečki su kvalitetni, mogu i tu ćemo opet tražiti najbolje rješenje. Nije prema ovim dečkima pošteno secirati igru, je li bilo lijepo ili nije. Dečki su ušli među osam najboljih na svijetu. Ovo nije umjetničko klizanje, ovo je borba za rezultat. Hrvatska ga je napravila i zaslužuje pohvale. Je li netko zabio gol ili nije, trudio se i to je to. Čestitam dečkima još jednom, veliki respekt svima. Vidjet ćemo što ćemo napraviti. Što god smo napravili u Kataru, bio je dobar i uspješan potez. Kad si među osam na svijetu, onda to znači da si sve napravio kako treba. Tako će biti i protiv Brazila”.

Ivan Perišić je više od polovice golova zabio u mandatu Zlatka Dalića

“Često se komentira da se čeka Ivan Perišić, ali uvijek ga dočekamo. Najvažnije golove za reprezentaciju zabili su Perišić i Kramarić. Iz nečega što je teško i nemoguće, on zabije gol. U polufinalu protiv Engleske, u finalu protiv Francuske, isto tako i jučer. Jako je važan igrač za nas, bitna karika, drago mi je što je postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima. Respekt ogroman, odrađuje veliki posao i kad nam je teško, on zabije. Veliki respekt, on i Kramarić su u mom mandatu dali najvažnije golove. Međutim, oni su dio momčadi, nisu sami za sebe”.

Prije četiri godine Hrvatska je bila mirna kad je gubila protiv Engleske, jednako tako je bilo je protiv Japana…

“U zadnje vrijeme pokazali smo karakter i mentalitet. Možda se govorilo o Hrvatskoj kao reprezentaciji koja ima kvalitetu, vic u igri, tehniku. A možda je nedostajao mentalitet da se vraćamo kad gubimo, ali zadnjih nekoliko utakmica na svjetskim prvenstvima uvijek smo se vraćali, nijednom nismo odustali. Pokazujemo volju i energiju, to je odlika zajedništva, povjerenja igrača i stožera. Imamo isti cilj, napraviti nešto za našu Domovinu i to pretačemo u nogomet. Igrati za klubove je pitanje prestiža, a za reprezentaciju pitanje domoljublja, emocija, ponosa. Sretan sam kako igrači reagiraju, prije četiri godine smo protiv Engleske pokazali i kvalitetu i karakter. Možda jučer nije bila ta razina kvalitete, ali imali smo energije. Fascinantan je podatak da smo u jedanaest utakmica na svjetskim prvenstvima izgubili samo finale s Francuskom. Znači, na svjetskim prvenstvima, ne na turnirima mjesnih zajednica. Jednu utakmicu! To pokazuje karakter i ono što radimo. Mogu samo biti ponosan na to”.

Budućnost reprezentacije…

“Imamo novu generaciju igrača koja tek treba nešto napraviti, dobro je da odrastaju i igraju uz starije igrače, Modrića, Perišića, Brozovića, Kovačića, Lovrena… jer puno mogu učiti uz njih. Uvijek smo imali talente, ali smo relativno mala zemlja pa nemamo količinu igrača i rezultat nam pati. Bili smo treći pa drugi na svijetu nakon 20 godina, dakle uvijek se pojavi generacija i ne strahujem za budućnost. Generacija iz Rusije je igrala deset godina skupa, imala svoje uspone i padove, ali sve se vratilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije četiri godine. Daj Bože da zadržimo konkurentnost koju imamo sad. Brazil ima 250 milijuna stanovnika, Hrvatska samo četiri, kao da smo predgrađe nekog brazilskog grada!”.

Izgledi Hrvatske protiv Brazila…

“Brazil je favorit, da se ne lažemo. Imaju samopouzdanje i sjajnu atmosferu, vrhunske igrače, vratio im se Neymar. Sjajna reprezentacija, ali možemo im se suprotstaviti, moramo pametno odabrati taktiku. Ići u nadigravanje s njima i dati im prostora nije pametno, napravit ćemo skauting, razgovarati s igračima. Nije utakmica 50:50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Jedanaesterci kao plod stvar sreće ili treninga…

“Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš biti samo sretan i biti drugi ili među osam na svijetu. Nije to samo tako, bitna je mentalna snaga, odlučnost i hrabrost igrača. Jučer je došao Vlašić i rekao: “Hoću prvi pucati", preuzeo je odgovornost, pokazao samopouzdanje. Možda oni nisu bili planirani da pucaju jedanaesterce, tu su Luka, Brozović, Perišić, ali njih nije bilo i to je još ojačalo samopouzdanje. Dan prije smo izvodili penale na treningu gdje je Livaković sjajno obranio četiri pet udaraca pa mi je to ulilo vjeru. Dakle, nije sreća, nego mentalna snaga, samopouzdanje, čvrstina. Ima i malo sreće, ali više je ovo drugo”.

O Jošku Gvardiolu

“Neću govoriti o Jošku Gvardiolu, govorit ću o hrvatskoj reprezentaciji i momčadi. Joško ima 20 godina, ponovit ću još jednom da je on najbolji stoper na svijetu ili među najboljima. Želim mu da tako nastavi i tako se ponaša, pametno i inteligentno razmišlja. Nemojte se ljutiti, ali neću govoriti o pojedincima, nego o hrvatskoj reprezentaciji".

O igrama brazilskih protivnika u Kataru…

“Pratio sam svaku utakmicu Brazila, pa i ovu jučer, jedan dio. Švicarska je imala najbolju taktiku i najbolje se suprotstavila Brazilu, a Srbija u prvom poluvremenu do prvog gola. Švicarci su bili najkompaktniji i pružili najbolji otpor. U redu, Kamerun je pobijedio, ali Brazil je igrao s drugom momčadi. Mi moramo preslikati model Švicarske”.

Ozračje poslije plasmana u četvrtfinale…

“Jedan od naših razloga što smo ušli među osam najboljih i što smo ovdje gdje jesmo jest obiteljska atmosfera, zajedništvo i povjerenje koje je ogromno. Hrvatska je sigurno jedna od najuređenijih reprezentacija po svemu, izjavama, ophođenju, fair playu, igrama, ponašanju… Kod nas nema nikakvih iskakanja, trzavica, problema, incidenata… Imamo mi interne kaznice, ali još nijedna nije izvršena, svi sve poštuju. Htio bih zahvaliti igračima koji nisu igrali ni minute. Kad oni grintaju i rade neke stvari koje nisu lijepe, obično povuku sobom dvojicu, trojicu igrača, a toga kod nas nema. Imam stožer koji je pogođen milijun posto, riječ je o ljudima koji su igrali s dečkima dugo, koji znaju sve njihove tajne. Živimo u Dohi kao velika obitelj, tu smo dvadesetak dana, u Rusiji smo bili 52 dana i to me veseli. Ima i do selekcije igrača, svi koji su mislili da su iznad Hrvatske, više nisu s nama. Ostala je zdrava momčad, znaju da to moraju poštovati i to ih nagrađuje. Ponosan sam i sretan. Rekao sam da su ušli u povijest, kao što su i oni u Rusiji. Budimo realni, ako sve bude po planu: Engleska, Nizozemska, Francuska, Španjolska, Portugal, Argentina, Brazil, Hrvatska. Točka! Njemačka doma, Belgija doma, danska doma, Italija doma, Urugvaj doma…".

Brazil je poslije 2002. godine na svjetskim prvenstvima ispadao od europskih momčadi…

“Brazil je zaista moćna reprezentacija koja je daleko najjača na Svjetskom prvenstvu Kataru po izboru igrača i svemu, ali nećemo se predati. Možemo samo uživati u utakmici”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri