Novi “glumci” u Dohi uveličali premijeru “remakea” kultnog ostvarenja iz 2018.

06.12.2022.

Novi “glumci” u Dohi uveličali premijeru “remakea” kultnog ostvarenja iz 2018.
Foto: Drago Sopta/HNS

Sve se doimalo tako poznatim. Uglavnom sve. Danijel Subašić u Nižnjem Novgorodu branio je udarce danskih nogometaša. Prvi. Drugi. Treći. Ivan Rakitić u konačnici je bio nepogrešiv, a Hrvatska ostvarila plasman u četvrtfinale.

Dominik Livaković u Dohi je branio udarce japanskih nogometaša. Prvi. Drugi. Treći. Mario Pašalić u konačnici je bio jednako uspješan. Čak je i odabrani kut bio isti. Baš kao i epilog: Hrvatska je ostvarila plasman u četvrtfinale.

Poveznicu među vratarskim bravurama treba, osim u povijesnoj činjenici da su obojica izjednačili najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima u kategoriji obranjenih jedanaesteraca u jednom raspucavanju (baš kao i Portugalac Ricardo protiv Engleske u Njemačkoj 2006.), treba tražiti u silno talentiranoj “zadarskoj dici” među Vatrenima. Suba i Livi rođeni su Zadrani, a Dominik je u svojstvu trećeg vratara u Rusiji imao od koga učiti i slijediti njegov put da bi kao legitimni nasljednik četiri godine poslije ponovio Danijelov podvig.

Što se momčadskog dijela tiče, podudarnosti između dviju prvih utakmica nokaut faze natjecanja otprilike sežu tek do konačnog rezultata (1:1) uoči izvođenja jedanaesteraca i uopćenog mišljenja da je Hrvatska ostavila nešto bolji dojam od protivnika, onda Danske, ovaj put Japana. Različitosti pak otkrivaju dodanu vrijednost u procesu “pretvorbe” hrvatske nogometne reprezentacije od ruskih dana ponosa i slave na ovamo.

Nedvojbene činjenice ukazuju da je posljednji zvižduk utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Japana dočekao samo jedan igrač (Lovren) koji je prije četiri godine na terenu dočekao kraj utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Danske. Jedanaesterce u Dohi četiri godine poslije podviga u Nižnjem Novgorodu dočekala su devetorica novih igrača (Livaković, Barišić, Gvardiol, Juranović, Majer, Vlašić, Oršić, Pašalić, Livaja), odnosno senator Brozović, koji je u Rusiji protiv Danske u završnici utakmice prepustio mjesto Kovačiću.

Završne scene “remakea” kultnog ostvarenja iz 2018. godine protekle su, dakle, bez glavnih protagonista (Modrić, Kovačić, Perišić, Kramarić). Naslovne uloge premijere u Dohi ponijeli su neki novi “glumci”. Scenarij nema potrebe mijenjati. Eventualno nekoliko zadnjih kadrova. Zbog happy enda.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri